Näin pääset eroon velkakierteestä!

Kuva: Pixabay/Clker-Free-Vector-Images/29538

Velkakierre voi johtua monesta eri syystä, mutta suurin syy on yli varojen eläminen. Joskus taustalla on puolestaan esimerkiksi sairastuminen tai työttömäksi joutuminen.

Velkakierteeseen on helppo pikku hiljaa ajautua, mutta sieltä pois pääseminen vaatii aikaa, itsekuria, päättäväisyyttä ja totuttujen tapojen muuttamista, kerrotaan Financer-sivuston artikkelissa. Kuinka velkakierteestä voi irtaantua?

1.Tunnista tilanteesi ja ongelma

Jos et tiedosta olemassa olevaa ongelmaa, et osaa ja motivoidu tekemään tarvittavia muutoksia.

Laske yhteen: Velat, tulot ja kaikki pakolliset menot.

Budjetin tekeminen auttaa hahmottamaan, mitä ostat ja mihin rahaa kuluu.

2. Velanoton lopettaminen

Selvitä, miten paljon kulutusta pitää vähentää, jottei uutta velkaa tarvitse ottaa.

Listaa velat paperille tai Exel-taulukkoon isoimmasta pienimpään.

Älä ota uutta velkaa!

3. Tee maksusuunnitelma

Aseta tavoitteet ja kirjoita ne ylös. Pysy sinnikkäästi suunnitelmassa. Laita itsellesi kokonaistavoitteen lisäksi motivoivia osatavoitteita.

Selvitä, millä summalla pystyt lyhentämään lainoja kuukaudessa. Summa voi olla esimerkiksi 10 prosenttia pakollisten kulujen jälkeen.

4. Velkojen vyörytys eli lumipallotekniikka

Velkojen vyörytyksen pääperjaatteena on, että keskitytään enemmän yhteen lainaan kerrallaan. Eli kaikkia muita lainoja lyhennetään minimisummalla paitsi tätä kyseistä lainaa. Se, että missä järjestyksessä velkoja vyörytetään riippuu kunkin omasta tyylistä.

Kaikki ylimääräinen raha siirretään tämän yhden velan ylimääräisiin lyhennyksiin. Sen jälkeen siirrytään seuraavan velan kimppuun maksetun velan kuukausierästä vapautuneilla varoilla.

Tällä vyörytystaktiikalla voi päästä eroon veloista paljon nopeammin kuin, että olisi maksanut tasaisesti vain kaikkia velkoja.

Velkojen vyöryttäminen voi olla hyvä vaihtoehto, mikäli tarvitsee veloista selviämiseksi mahdollisimman paljon motivaatiota. Kovien korkokulujen takia se ei ole välttämättä kuitenkaan halvin vaihtoehto (paitsi, jos hoitaa velkojen vyöryttämisen sen perusteella, missä on suurin korko).

5. Kulutuksen pienentäminen ja hallinta

Kulutuksen pienentäminen ja menojen karsiminen ovat avainasemassa, mikäli haluat päästä eroon veloista. Velkojen kohdalla tarvitaan usein isompiakin ”peliliikkeitä”, kuin sitä, että vähentää esimerkiksi kahvinjuontia kotona neljästä mukista yhteen. Se voi tarkoittaa isosti omalle epämukavuusalueelle menemistä, kuten tupakoinnin lopettamista tai autosta luopumista.

6. Nosta tulotasoasi

Pohdi, millä keinoilla voisit nostaa tulotasoasi. Voit esimerkiksi myydä omaa osaamistasi ja apuasi kevytyrittäjänä.

7. Tarvittaessa hae neuvoja ja apua kunnan velkaneuvonnasta tai takuusäätiöltä. Myös kirkolta voi saada neuvontaa talousasioissa.

Onko sinulla velkaongelma? Voisiko näistä keinoista olla sinulle apua?

Lähteet: Lainakartta, Fiksukuluttaja, Financer, OP-media

Teksti: Anne-Mari Valta

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.