RS-virus jyllää ja vie nyt vauvoja sairaalahoitoon – alle 12 viikon ikäiset vauvat suurimmassa riskissä

RS-virus jyllää ja vie nyt vauvoja sairaalahoitoon – alle 12 viikon ikäiset vauvat suurimmassa riskissä
Kuva: Pixabay / milpek75

RSV eli respiratory syncytial virus on yleisin pienten lasten hengitystieinfektioita aiheuttava virus. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan tavanomaisesti RS-virus aiheuttaa epidemioita vuoden vaihteen molemmin puolin.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) mukaan RS-viruslöydösten määrä on lisääntynyt viime viikkojen aikana ja virus vie jälleen vauvoja sairaalahoitoon. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri puolestaan tiedotti 22. marraskuuta epidemian käynnistyneen tämän vuoden osalta.

Husin mukaan lasten päivystyksissä sekä osastoilla RS-virus ja käynnissä oleva infektiokausi näkyvät kasvaneina potilasmäärinä. Husin lasten osastoilla on hoidossa lähes 20 lasta RS-viruksen vuoksi.

“Vaikka koronavirusta todetaan väestössä edelleen runsaasti, kuormittaa RS-virus lasten osalta terveydenhoitoa huomattavasti koronaa enemmän”, lasten infektiolääkäri Tea Nieminen Husin Uudesta lastensairaalasta kertoo tiedotteessa.

Ei täsmälääkettä

Husin mukaan RS-virus aiheuttaa tyypillisesti vastasyntyneille, imeväisille sekä pikkulapsille alempien hengitysteiden tulehduksen. RS-viruksen aiheuttamat hengitysvaikeudet ovat merkittävin sairaalahoidon syy lapsilla epidemian aikana .

Vakavan taudin riski on suurin alle 12 viikon ikäisillä vauvoilla ja lisäksi erityisesti ennenaikaisesti syntyneillä lapsilla on kohonnut riski sairastua vakavaan RS-infektioon. Husin mukaan suurin osa sairaalahoitoon johtaneista RSV-infektioista todetaan kuitenkin perusterveillä lapsilla.

Niemisen mukaan RS-virusinfektioon ei ole käytössä täsmälääkettä.

“Sairaalahoidossa huolehdimme lapsen nesteytyksestä sekä tuemme hengitystä tarvittaessa lisähapella ja erilaisilla hengitystukimuodoilla. Hengitystä voidaan helpottaa ylähengitysteiden limaimuilla”, hän sanoo.

Virus leviää pisaratartuntana

THL:n mukaan RS-virus leviää hyvin tehokkaasti esimerkiksi aivastusten kautta sekä epäsuorasti käsien tai nenäliinojen välityksellä. Viruksen itämisaika on 4-5 päivää ja sairastunut henkilö erittää virusta noin viikon ajan ensimmäisten oireiden jälkeen.

RS-virus voi aiheuttaa hengitystieinfektion kaikenikäisille, mutta imeväisten ja pienten lasten lisäksi sitä todetaan runsaasti myös vanhuksilla. THL kertoo, että viruksen aiheuttamaa sairautta ei voi erottaa muiden virusten aiheuttamista hengitystieinfektioista taudinkuvan perusteella.

THL:n mukaan aikuisilla ja vanhemmilla lapsilla RS-virus aiheuttaa yleensä lievän ylempien hengitysteiden infektion, jossa oireena on nuhaa, kurkkukipua ja mahdollisesti lämpöilyä. Pienillä lapsilla ja vanhuksilla virus voi aiheuttaa:

  • vakavan alempien hengitysteiden tulehduksen
  • keuhkokuumeen
  • ilmatiehyiden tulehduksen eli bronkioliitin

Käsihygienia kunniaan

Husin mukaan oireisiin kuuluu hengityksen vaikeutuminen, joka voi esiintyä selkeänä vinkunana tai rohinana ja kohonneena hengitystaajuutena. Lapsella voi olla limaisuutta ja kuumetta, kun taas pienillä imeväisillä ainoana oireena voi olla hengityskatkot. Jälkitauteina voi ilmetä muun muassa korvatulehduksia.

“Imeväinen saa usein tartunnan päiväkotia käyvältä sisarukseltaan. Pienten vauvojen vanhempien kannattaakin vältellä paikkoja, joissa liikkuu paljon ihmisiä sekä noudattaa huolellista käsihygieniaa”, Nieminen vinkkaa neuvoksi sairastumisen ehkäisyyn.

Husin mukaan jos vanhempi epäilee vauvalla RS-virusinfektiota ja vauvalla on esimerkiksi hengitys- tai syömisvaikeuksia, tulee soittaa Päivystysapuun p. 116 117 (0 €) lisäohjeiden saamiseksi. Päivystysapu kattaa lähes koko maan ja voit tarkistaa täältä, onko Päivystysapu käytössä alueellasi. Hätätapauksissa soitetaan hätänumeroon 112.

Teksti: Miia

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *