Vähävaraisia perheitä on Suomessa yhä enemmän – näin voit auttaa ja tehdä hyvää joulukeräysten avulla

Vähävaraisia perheitä on Suomessa yhä enemmän – näin voit auttaa ja tehdä hyvää joulukeräysten avulla
Kuva: Kira auf der Heide

Vaikka kiristyvä taloustilanne ja energiakriisi vaikuttavat lähes jokaisen suomalaisen arkeen, on vaikutus vahva etenkin vähävaraisiin lapsiperheisiin. Suomen Punaisen Ristin (SPR) mukaan vähävaraisten lapsiperheiden määrä on lisääntynyt vauhdilla. Myös Pelastakaa Lapset ry on todennut apua tarvitsevia vähävaraisia perheitä olevan aiempaa vuosia enemmän.

SPR:n mukaan kaikkiaan noin 129 000 lasta ja nuorta joutuu päivittäin elämään minimibudjetilla. Jos perheessä kaikki tulot on käytettävä välttämättömiin kuluihin, aiheuttavat kasvavat menot pulaa perusasioista: riittävästä ja monipuolisesta ruoasta, vaatteista ja kaikkien perheenjäsenten tarpeisiin riittävästä asumisesta.

“Punaisen Ristin ruoka-avun asiakasmäärä kasvoi jo koronaepidemian käynnistyessä, ja nyt hintojen noustessa ruokaa hakevien määrä on lisääntynyt entisestään”, Suomen Punaisen Ristin sosiaalisen hyvinvoinnin koordinaattori Maaret Alaranta kertoo tiedotteessa.

“Kohtaamillamme perheillä on suuri huoli epävarmasta tulevaisuudesta, ja turvattomuuden tunne on yleistä. Jonoissa näkyy myös nuoria hakemassa ruokaa perheelleen. Näin ei pitäisi olla, vaan jokaiselle lapselle on pystyttävä takaamaan turvallinen lapsuus ja nuoruus”, hän lisää.

Köyhyyden välillisiä vaikutuksia, kuten yksinäisyyttä ja ulkopuolisuuden kokemuksia, on SPR:n mukaan odotettavissa yhä useampaan perheeseen.

Joulukeräyksillä apua ja iloa

Lähestyvä joulu tuo moneen vähävaraiseen perheeseen huolia; joulun tunnelmaa tuovien jouluruokien ja lahjojen hankkiminen on monelle vanhemmalle mahdotonta. Vähävaraisten auttamiseksi onkin käynnistynyt erilaisia joulukeräyksiä, joiden avulla voi tehdä hyvää ja auttaa vähävaraisia lapsiperheitä.

SPR ja Mannerheimin Lastensuojeluliitto järjestävät yhdessä Hyvä Joulumieli -keräyksen, jonka tavoitteena on kerätä tänä vuonna 1,5 miljoonaa euroa ja ilahduttaa 21 000 kotimaan vähävaraista lapsiperhettä 70 euron ruokalahjakortilla. Järjestävät tahot tekevät yhteistyötä paikallisten neuvoloiden, diakoniatyön ja sosiaalitoimen kanssa löytääkseen apua tarvitsevat perheet. Löydät osallistumisohjeet ja lisätietoa keräyksestä täällä.

Pelastakaa Lapset on käynnistänyt Anna lahjaksi tulevaisuus -joulukeräyksen vähävaraisten perheiden lapsien ja ja syrjäytymisvaarassa olevien lasten hyväksi. Keräyksen tuotoilla lapset ja nuoret saavat apua arjen perustarpeisiin, kuten ruokaan, oppimateriaaleihin ja harrastuksiin. Löydät osallistumisohjeet ja lisätietoa keräyksestä täällä.

Myös Hope ry kerää joulukeräyksellään joululahjoja ja lahjoituksia vähävaraisten perheiden lapsille ja nuorille. Tänä vuonna Hope toivoo etenkin rahalahjoituksia, joiden avulla voidaan jakaa esimerkiksi harrastustukea. Voit lukea keräyksestä lisää ja osallistua siihen täällä.

Joulupuu-keräyksellä puolestaan kerätään joululahjoja lapsille ja nuorille, jotka saattaisivat muuten jäädä kokonaan ilman joululahjoja. Kaikki keräykseen tuodut lahjapaketit toimitetaan esimerkiksi paikallisen sosiaalihuollon piirissä oleville lapsille ja nuorille. Keräyskohteet vaihtelevat paikkakunnittain, mistä voit lukea lisää täällä, ja verkossa toimivaan keräykseen voit osallistua täällä.

Teksti: Miia

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *