Leikkipuistoissa voi kohdata joskus haastavia vanhempia – Onko sinulla tästä kokemusta?

Kuva: lucas Favre

Hiekkalaatikolla ja leikkipuistossa vanhempien kohdatessa toisiaan joukkoon mahtuu paljon persoonallisuudeltaan erilaisia ihmisiä. Minkälaisia ihmistyyppejä olet kohdannut hiekkalaatikolla?

Kaupan kassalla töissä ollut tuttavani totesi kerran, että hänen työpaikkansa on itseasiassa erinomainen näköalapaikka siihen, minkälaisia ihmisiä maassamme asuu, sillä kaikki yhteiskuntaluokat käyvät kaupassa. Kenties aivan kaikkien rikkaimpien pientä kärkeä siellä näkee harvemmin, mutta suurin osa varakkaistakin ihmisistä käy itse ostamassa arjen tarpeita itselleen.

Hiekkalaatikko ja leikkikenttä ovat tietyssä mielessä samankaltaisia paikkoja, joissa näkee erilaisia vanhempia laidasta laitaan. On erilaisia kansallisuuksia, monenlaisten töiden parissa työskenteleviä ihmisiä, erilaisia persoonallisuuksia ja elämäntilanteita. Harvoin vanhemmat juttelevat taustoistaan kovin yksityiskohtaisesti hiekkalaatikolla, mutta ihmisen persoonallisuus ja elämänhistoria vaikuttavat aina siihen, millaista hänen kanssakäymisensä muiden ihmisten kanssa on.

Joskus leikkipuistossa voi tavata vanhemman, jonka kanssa välittömästi löytyy yhteinen sävel. Juttu luistaa hyvin ja olo on molemminpuolisesti luonteva. Parhaassa tapauksessa voi vaihtaa puhelinnumeroita ja tavata jatkossa säännöllisesti lasten kanssa puistossa. Joskus näin on alkanut jopa elinikäinen ystävyys vanhempien ja lasten välillä.

Toisinaan taas saattaa tulla tunne, että ollaan ihan eri planeetoilta. Toisen vanhemman kanssa saattaa aluksi tuntua luotevalta jutella, kunnes yhtäkkiä jokin yllättävä kommentti paljastaa, että toisen ajatusmaailma onkin täysin erilainen. Useimmat ihmiset osaavat olla kohteliaita, vaikka mielipiteet eroaisivatkin keskustelukumppanin kanssa, mutta valitettavasti kaikki eivät hallitse tätä taitoa. Joillakin ihmisillä on voimakas tarve puskea mielipiteensä läpi hinnalla millä hyvänsä, jos toinen on eri linjoilla jonkin asian suhteen.

Lapseen liittyvä huomauttelu saattaa tuntua vanhemmasta hyvin pahalta

Hiekkalaatikolla saattaa joskus joutua kuuntelemaan esimerkiksi huomauttelua omien lasten pukeutumisesta tai käytöksestä. Joskus huomauttelun taustalla on aidosti hyvä tarkoitus, esimerkiksi jos kokeneempi vanhempi ajattelee antavansa tärkeitä neuvoja tuoreelle vanhemmalle, jolle moni asia saattaa olla uusi. Toisinaan näistä neuvoista onkin paljon apua. Mutta joskus neuvot tai ajattelemattomat kommentit saattavat aiheuttaa hyödyn sijasta vain mielipahaa.

Usein tällaisista tilanteista pääsee pois hienovaraisen kohteliaasti, mutta joskus irtautuminen saattaa olla vaikeaa. Jos esimerkiksi on juuri tullut puistoon ja oma lapsi haluaa vielä leikkiä, ei ole luontevaa lähteä samantien pois. Nykyaikana voi onneksi aina yrittää turvautua hätähämäykseen ja kaivaa puhelimen esiin, koska “juuri saapui tärkeä viesti, johon on pakko vastata”. Tämän varjolla voi sitten siirtyä hiukan sivuun näppäilemään ja pikkuhiljaa voi siirtyä kauemmas toisen vanhemman luota ilman, että hän kokee poistumisen loukkaavana.

Tuletko sinä leikkipuistossa toimeen kaikentyyppisten vanhempien kanssa, vai oletko joskus joutunut käyttämään hätähämäystä irtautuaksesi kiusallisesta keskustelusta?

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.