Oletko sinä tai lapsesi “vanha sielu”?

woman standing in brown grass field
Kuva: Tiago Felipe Ferreira

Mitä tarkoitetaan sanonnalla “vanha sielu”? Tunnistatko itseäsi tai lastasi “vanhan sielun” kuvauksesta?

Kaikki ovat kuulleet joskus sanottavan jostakusta ihmisestä, että “hän on vanha sielu”. Healthlinen artikkelissa pohdittiin, millainen on ihminen, jota kutsutaan “vanhaksi sieluksi”.

Toiset ihmiset liittävät käsitteeseen “vanha sielu” ajatuksen sielunvaelluksesta ja uudelleensyntymästä. “Vanhasta sielusta” voi kuitenkin puhua myös tuomatta yliluonnolliseen liittyvää aspektia mukaan keskusteluun. Kun ihmiset puhuvat “vanhasta sielusta”, tällaiseen henkilöön usein liitetään tietynlaisia ominaisuuksia. Kuulostavatko alla listatut persoonallisuuspiirteet tutulta?

Henkinen pääoma kiinnostaa “vanhaa sielua” materiaa enemmän

Eräs “vanhan sielun” ominaisuus on materian omistamisen merkityksen vähentyminen. Ihmisellä saattaa olla joitakin hänelle tärkeitä rakkaita esineitä, mutta yleisesti katsottuna materiaali tai raha on hänelle lähes merkityksetöntä, eikä määritä hänen onnellisuustasoaan.

Suuren varallisuuden tai palkan sijasta “vanha sielu” toivoo, että hänellä on riittävästi rahaa normaaliin elämiseen ja kenties hiukan pahanpäivän varalle hätätilanteisiin, mutta hän ei haaveile suuresta omaisuudesta tai lottovoitosta. Hän ei hanki uusinta puhelinmallia heti kun sellainen tulee markkinoille, vaan käyttää ennemminkin tavarat niin sanotusti “loppuun” ennen uusien ostamista.

“Vanha sielu” ei usein hanki itselleen uusimman muodin mukaisia vaatteita tai muutenkaan seuraa muotia. Ulkonäöllä ei hänelle ole suurta merkitystä, vaan hän keskittyy elämän ei-materiaalisiin puoliin, kuten tiedon hankintaan, ymmärryksen kasvattamiseen, myötätuntoon ja rauhaan.

“Vanhalla sielulla” on usein pienet sosiaaliset ympyrät. Hänen ystäviinsä kuuluu monenikäisiä ihmisiä, joilla on erilaisia taustoja ja elämänkokemuksia. Lapsena ja nuorena “vanha sielu” usein saattaa etsiytyä vanhempien ihmisten seuraan ja kokea, että omanikäisiin ihmisiin on haastavampaa luoda yhteyttä.

Vanha sielu viihtyy usein yksin

“Vanha sielu”- tyyppinen ihminen on usein hyvin sensitiivinen toisten tunteille ja kokee ne voimakkaana. Osittain tästä syystä häntä saattaa kuormittaa liiallinen muiden seurassa olo ja sosiaalisuus. Hän tarvitsee herkkyytensä takia paljon yksinvietettyä aikaa, jotta hänen mielensä voi rentoutua ja latautua uudelleen.

“Vanha sielu” saattaa omistaa paljon aikaansa luoville harrastuksille ja päämäärille sekä unelmoinnille. Hän usein pitää lukemisesta ja rakastaa tarinoita toisista paikoista, ajoista ja maailmoista. Muut ihmiset saattavat näiden ominaisuuksien takia toisinaan kokea “vanhan sielun” etäiseksi ja joskus jopa hiukan todellisuudesta vieraantuneeksi.

“Vanhalle sielulle” on tärkeää vaikuttaa maailmaan positiivisilla tavoilla. Hän saattaa viettää paljon aikaa pohtien erilaisia keinoja, joiden avulla hän voi jättää positiivisen jäljen maailmaan.

Tunnistatko itseäsi tai lastasi yllä olevasta “vanhan sielun” kuvauksesta?

Lisää kuvauksia “vanhan sielun” ominaisuuksista voit lukea Healthlinen artikkelista.

Teksti: Sonja

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.