Onko lapsesi altistunut homeelle? – Näistä oireista sen tiedät!

Kuva: Pexels/Tima Miroshnichenko

MLL:n mukaan tarkkoja lukuja sisäilmasta sairastuneista ei ole olemassa, koska puuttuu aukoton mittari, joka havaitsisi sisäilmaongelman. Tilastoarvioita on kuitenkin olemassa: kolmesta päiväkodista ja koulusta, kahdessa on sisäilmaongelmia.

Sisäilmasta sairastuneiden yhdistys Homepakolaiset ry arvioi, että lievästi oireilevia peruskoululaisia on 100 000–200 000. Sisäilmaongelmista johtuva vakava sairastuminen koskettaa puolestaan noin 1 000–5 000 lasta ja nuorta.

Sisäilmaongelman aiheuttamat oireet lapsella

Lapset ovat herkempiä sisäilmaongelman aiheuttamalle vaikutukselle. Heidän hengitystiensä ovat vasta kehittymässä. Toiset oireilevat helpommin, kuin toiset. Oirekirjo sisäilmasta sairastuneille, on suuri. Yhdellä voi olla kuumetta ja uusiutuva poskiontelutulehdus, toisella puolestaan kipeytyy nivelet. Tällöin voi olla hankala ymmärtää, että oireet johtuvat samasta syystä. Lisäksi oireet ovat usein yleisiä, jolloin ensimmäisenä ei osata epäillä sisäilmaongelmia.

Homealtistus voi aiheuttaa lapselle erilaisia infektioita. Sen pitkittyäessä lapselle voi puhjeta astma, joka saattaa hankaloittaa hänen loppuelämäänsä. Astman oireena hengitys voi alkaa vinkua. Pahimmillaan se voi aiheuttaa työkyvyttömyyttä sekä pitkäaikassairauksia.

Rakennusterveysasiantuntija Hannele Rämö luettelee oireita, joita lapsilla esiintyy homeongelmien takia: vastustuskyky heikkenee, flunssaa tulee useammin ja ne pitkittyvät. Monilla voi esiintyä kuumeilua, kurkun karheutta, yskää, väsymystä, päänsärkyä ja nenäverenvuotoa. ”Jos edellä kerrotut oireet katoavat koulun lomien aikana, on syytä epäillä, että ne aiheutuvat koulun sisäilmasta,” neuvoo Hannele Rämö.

Yleensä homealtistuksen huomaamiseen menee vuosia. Oireet saattavat kroonistua ja perheessä voi esiintyä allergista nuhaa, allergioiden pahenemista ja astman kaltaisia oireita. Lisäksi voi esiintyä ODTS-oireyhtymää. Siihen viittaavia oireita ovat kuume, yskä, vilunväristykset ja hapennälkä. Myös reumaa muistuttavia lihas- ja nivelsärkyjä voi näyttäytyä.

Näin toimit homealtistusta epäiltäessä

Mikäli epäilet lapsesi altistuneen homeelle, voit vaatia kunnan terveydensuojeluviranomaisia tarkistamaan koulun tai päiväkodin sisäilman. Harmillisesti muutosprosessi rakennusten osalta on kuitenkin hidasta. Verkostoidu muiden vanhempien kanssa, koska joukossa on voimaa.

Jokaisella lapsella tulisi olla oikeus homeettomaan päivähoitoon ja kouluun. Hannele Rämö lohduttaa kuitenkin vanhempia ”Suurin osa lapsista parantuu tai ainakin tulee oireettomiksi.  Altistuksen loputtua oireilu pääsääntöisesti hellittää melko nopeasti.”

Onko lapsellasi homealtistukseen viittaavia oireita? Helpottavatko ne koulujen loma-aikoina?

Lähteet: Asumisterveysliitto, Kodin Kuvalehti, MLL

Teksti: Anne-Mari Valta

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.