Kuumemittari vesihanan alle ja muut vanhat lasten huijaukset – Toimivatko ne vielä?

Kuumemittari vesihanan alle ja muut vanhat lasten huijaukset – Toimivatko ne vielä?
Kuva: Dony Wardhana

Oletko huijannut lapsena olevasi sairas, ettei sinun tarvitsisi mennä kouluun? Vanhanaikaisella kuumemittarilla sellainen onnistui helposti. Yritetäänkö teilläkin käyttää joskus kepulikonsteja esimerkiksi kouluun menon välttämiseksi?

Jos itse on kokeillut erilaisia lapsuuden viattomia kepulikonsteja pienenä, tulee ehkä oman lapsen kohdalla helpommin mieleen, että hän saattaa yrittää jotain samanlaista. Pienen lapsen mieli voi olla uskomattoman kekseliäs, kun on jotain, mitä lapsi haluaa. Lapsi saattaa kirkkain silmin huijata vanhempaansa esimerkiksi sanomalla, että toinen vanhempi on antanut luvan ottaa karkkia kaapista, vaikka näin ei olisikaan. Tämäntyyppinen huijaaminen on varsin tavallista ja täysin viatonta.

Muistan kuinka pari kertaa pienenä tein klassisen “kuumemittarihuijauksen”. Meillä käytettiin vielä vanhoja elohopeamittareita, joiden näyttämää lämpötilaa pystyi nostamaan pitämällä mittaria kuuman vesihanan alla. Kuumeen mittaukseen kainalosta kului vanhalla mittarilla noin seitsemän minuuttia. Äiti saattoi laittaa mittarin kainalooni ja mennä sitten hoitamaan omia asioitaan toiseen huoneeseen.

Kun äidin silmä vältti, hiivin huoneestani kylpyhuoneeseen ja laitoin kuumemittarin hetkeksi kuuman vesihanan alle. Lämpö nousi juuri sen verran, että vaikutti, että olin kuumeessa. Sitten hipsin takaisin sänkyyn odottamaan, että äiti tai isä tuli tarkistamaan kuumemittarin lukeman. Koska näytti että minulla oli lämpöä, sain jäädä pois koulusta.

Nyt aikuisena kun muistelen huijaustani, toki minua nolottaa, koska eihän huijaaminen koskaan ole hyvä asia. Toisaalta lieventävä seikka on, että olin hyvin nuori, ehkä ensimmäisellä tai toisella luokalla. Kun on ollut olemassa maailmassa vasta seitsemän tai kahdeksan vuotta, ehkäpä tuonkaltainen pieni huijaaminen ei ole maailmanloppu.

Olen sittemmin lukenut myös muista vastaavista lasten tekemistä huijauksista, jotka ovat paljon mielikuvituksellisempia kuin minun tavallinen “vesihanahuijaukseni”. Kun kerran googlettelin mielenkiinnosta tätä aihetta, huomasin, että moni muukin on tehnyt samantyyppisiä asioita lapsena.

Eräs taktiikka, jota lapset ovat käyttäneet nostaakseen kuumemittarin lämpötilaa vanhempien huomaamatta on esimerkiksi mittarin mittaavan osan puristaminen kämmenen sisälle. Toisena taktiikkana mainittiin minunkin käyttämäni kuuma vesihana. Ehkä yksi ihmeellisimmistä taktiikoista on kuuman veden ottaminen ensin suuhun ja sitten kuumemittarin pään laittaminen suuhun, jolloin lämpötila nousee. Tämä viimeisin kuulostaa jopa varsin vaaralliselta, ainakin jos kyseessä sattuu olemaan vanhanaikainen elohopeakuumemittari, joita monessa perheessä saattaa vielä olla hätävaramittarina tai muuten vaan unohtuneena lääkelaatikon pohjalle, tai jopa yhä normaalikäytössä. On sanomatta selvää, että tuontyyppisiin tekoihin ei koskaan toivoisi yhdenkään lapsen ryhtyvän.

Oletko sinä huijannut lapsena jollain yllä kuvatulla tavalla ja onko oma lapsesi yrittänyt samanlaisia taktiikoita?

Avatar photo

Anonyymi perhe

Anonyymi perhe koostuu monimuotoisten perheiden lisäksi myös ihanan kamalista isovanhemmista sekä niistä ainaisista mammakerhojen kaikkitietävistä äideistä - lapsettomia karvalasten vanhempia kuitenkaan unohtamatta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *