Nepsy-haasteellisen lapsen tukeminen itsenäistymiseen ja muutto omaan asuntoon!

Nepsy-haasteellisen lapsen tukeminen itsenäistymiseen ja muutto omaan asuntoon!
Kuva: Pixabay/Pexels

Nuoren itsenäistyminen ja muutto omaan asuntoon ovat isoja asioita. Moni tarvitsee siihen vanhempiensa tukea. Nepsy-nuori eli neuropsykiatrisia haasteita omaava nuori, tarvitsee kuitenkin tukea asiassa vielä tavallista enemmän.

Nuoruuden tärkein kehitystehtävä on itsenäistyminen. Siihen kuuluu muun muassa elämänkumppanin valitseminen, oman taloudenhallinta, työelämään tutustuminen ja mahdollisen perheen perustaminen. Nuorella itsellään on yleensä unelma kyetä elämään mahdollisimman itsenäistä elämää aikuisten maailmassa. Sitä toivoo myös moni vanhempi.

Joskus itsenäistyminen voi kuitenkin nepsy-haasteellisen nuoren kohdalla olla kivulias prosessi sekä viedä aikaa. Aina itsenäistyminen ei onnistu ensimmäisellä yrityksellä. Esimerkiksi kielelliset vaikeudet saattavat olla itsenäistymisen haasteena. Tällöin nuorelle aiheuttaa ongelmia useat aikuiselle itsestäänselvät asiat.

On selvää, että nepsy-haastellinen nuori tarvitsee enemmän tukea itsenäistymiseen, kuin joku toinen nuori. Heillä saattaa olla haasteita monissa itsestäänselvyyksiltä tuntuvissa arjen asioissa. Tällaisia ovat esimerkiksi oman arjen suunnittelu ja erilaisten lomakkeiden täyttäminen.

Kun suunnitellaan nepsy-haasteellisen nuoren tukitoimia, tulisi ottaa esille nuoren omat vahvuudet ja realistiset mahdollisuudet toimia niiden pohjalta. On erittäin tärkeää, että haasteista huolimatta asioita ei tehdä liikaa nuoren puolesta, koska tuolloin hänelle tehdään karhunpalvelus. Nuoren on opittava esimerkiksi: paljonko vessapaperi maksaa ja kuinka paljon rahaa on varattava ruokaan. Ilman yritystä ja kokemusta nuori ei voi oppia.

Nuori tarvitsee onnistumisen kokemuksia. Kun hän saa niitä, hän ymmärtää, että asioiden eteen ponnisteleminen kannattaa. Neuvo nuorta jakamaan suuremmat tehtäväkokonaisuudet pienempiin osiin, jolloin ne tuntuvat hieman helpommilta hahmottaa.

Muutto omaan kotiin

Useat nuoret joutuvat muuttamaan varhain pois kotoa, aloittaessaan opinnot uudella paikkakunnalla. Näin on myös nepsy-haasteellisten nuorten kohdalla. Tavanomaisten arjen taitojen opettelu ja niiden käyttöön ottaminen uudessa ympäristössä voi olla haastellista.

Tukea eri tilanteisiin kannattaa hakea ajoissa, esimerkiksi sosiaaliohjaajalta, opinto-ohjaajalta tai itselle sopivan järjestön asiantuntijalta. Nepsy-haasteellisen nuoren tukitoimet tulee aloittaa ajoissa ja niiden tulisi olla selkeitä, luotettavia ja yksilöllisesti räätälöityä. Nuoren ympärillä olevan verkoston tulisi toimia hyvin yhteen.

Asumiseen on tarvittaessa olemassa erilaisia asumisen vaihtoehtoja, kuten erilaisia tuki- ja palveluasumismuotoja. Ne tulevat kyseeseen silloin, kun täysin itsenäinen asuminen ei onnistu. Ne ovat lakisääteisiä palveluja ja ne kuuluvat esimerkiksi erityisen tarpeen tuessa oleville nuorille.

Nuoren neuropsykiatrisista haasteista voit lukea lisää täältä.

Kuinka sinä voisit auttaa nepsy-haasteellista nuorta itsenäistymisessä? Tiedätkö mitä kaikkia yhteiskunnan tukitoimia on tarjolla?

Lähteet: Aivoliitto ja Autismiliitto,

Teksti: Anne-Mari Valta

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *