Superäidit, jotka eivät tarvitse omaa aikaa, herättävät ärsytystä muissa äideissä!

Kuva:Pixabay/shelleywiart

Joitakin äitejä ärsyttää sellaiset äidit, jotka eivät tunnu tarvitsevan juurikaan omaa aikaa. Lapset ovat tällaisten superäitien koko elämä. Miksi asiasta ei kuitenkaan kannata ärsyyntyä? Koska lapselle on hyvä näyttää esimerkkiä siitä, että äiti huolehtii itsestään, tarpeistaan ja hänellä on muutakin elämänsisältöä, kuin perhe.

”Itsensä unohtaminen lapsiperheissä on noussut jonkinlaiseksi uudeksi ihanteeksi”, sanoo psykoterapeutti Heli Vaaranen. Hän on huolissaan siitä, että vanhemmuudesta on kadonnut omat pienet ilot ja hetket.

Toisaalta omalta ajalta ei pitäisi odottaa liikoja ja asettaa sille suuria paineita. Joskus voi riittää se, että saa kotona tehdä rauhassa jotain, mistä pitää ja mitä sillä hetkellä haluaa tehdä. Se voi olla vaikka lehden lukeminen kahvikupin kera tai yksin saunassa käyminen. Isompia lapsia voi opettaa kunnioittamaan äidin omaa hetkeä.

Oman ajan tarve on todella yksilöllinen asia, eikä sopivaa määrää sille osaa sanoa, kuin kyseinen äiti itse. Kaikille tekee hyvää olla välillä yksin omien ajatustensa kanssa. Kun on välillä poissa perheen luota, niin sitä osaa myös enemmän arvostaa.

Äidit, jotka eivät tarvitse omaa aikaa, ärsyttävät toisia äitejä

On olemassa myös esimerkiksi suurperheessä kasvaneita superäitejä, jotka eivät tunnu tarvitsevan juurikaan omaa aikaa. Se herättää toisissa äideissä usein ärsytystä. Oman ajan tarpeesta ei kuitenkaan pitäisi kokea syyllisyyttä, eikä äidin oman ajan puute ole paras mahdollinen malli lapselle.

”Lapsemme katsovat meihin ja siihen, kuinka kohtelemme itseämme”, Bennett sanoo. ”Tämä koskee monia asioita: kuinka puhumme itsellemme, miten kohtelemme kehoamme, kuinka arvostamme aikaamme. Terveellisen itsehoidon mallintaminen voi olla hyödyllistä lapsillemme nähtäväksi ja sisäistettäväksi. Opetamme heille, että itsestään huolen pitäminen on yhtä tärkeää, kuin perheestä huolehtiminen.”

Äidillä on hyvä olla muutakin elämää, kuin lapset. Muutoin tulee tiedostamattaan asettaneekseen lapsen päälle paineita pitää äiti tyytyväisenä ja onnellisena. Lapsen ei kuuluisi kantaa harteillaan sellaista painolastia. On siis enemmän, kuin suotavaa, että äiti huolehtii myös omasta hyvinvoinnistaan ja ottaa edes pieniä hetkiä omaa aikaa.

Herättääkö aihe sinussakin ärsytystä? Minkä takia?

Lähteet: Good housekeeping ja Helsingin Sanomat

Teksti: Anne-Mari Valta

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.