Nykyään nuoret saattavat törmätä huumausaineisiin jo hyvin nuorella iällä. Jos epäilee oman teininsä joutuneen huonoon seuraan, asia kannattaa ottaa puheeksi hänen kanssaan. Parhaan tuloksen saavuttamiseksi keskusteluun kannattaa valmistautua huolella.
Vanhemmille saattaa toisinaan tulla täytenä yllätyksenä, että oman lapsen kaveripiirissä käytetään huumeita. Jos asiasta saa kuulla yllättäen, tieto aiheuttaa usein vanhemmalle suurta ahdistusta ja pelkoa siitä, mitä lapselle mahdollisesti voi tapahtua, jos hän liikkuu vaarallisissa ympyröissä ja joutuu ehkä siellä ongelmiin.
Moni vanhempi reagoi vaistomaisesti ja istuttaa teinin pöydän ääreen vakavaan keskusteluun. Tämä lähestymistapa saattaa joskus toimiakin, mutta jos vanhempi ei ole huolella miettinyt etukäteen miten asiansa esittää, nuori saattaa vain vetäytyä enemmän kuoreensa. Teini-ikään kuuluu vanhempien näkemysten kyseenalaistaminen. Nuori saattaa myös usein ajatella, että huumeiden käyttö ei todellisuudessa ole niin vaarallista kuin vanhemmat uskovat. Omassa kaveripiirissä esimerkiksi mietojen huumausaineiden käyttö saattaa olla niin arkipäiväistä, että nuori on alkanut pitämään sitä normaalina.
Keskusteluun kannattaa valmistautua huolella
Vanhemman kannattaa suunnitella teinin kanssa käytävä keskustelu huolella etukäteen. On hyvä varautua siihen, että nuori on aluksi puolustuskannalla. Teiniä kannattaa varoittaa keskustelusta etukäteen ja kertoa, millaisia asioita tullaan käsittelemään. Kannattaa myös todeta, että nuori ei ole vaikeuksissa eikä ole mitään syytä huoleen, että vanhempi haluaa vain selvittää missä mennään ja kuulla, onko nuorella mahdollisesti mielessään asioita, joita hän haluaisi jakaa.
Ystävällinen asennoituminen on tärkeää, mutta vanhemman kannattaa kuitenkin keskustelussa tehdä selväksi kodissa vallitsevat säännöt ja mitä niiden rikkomisesta seuraa. Epämääräisen puheen sijasta nuorelle on selkeämpää, jos hän tietää tarkasti hänelle asetetut rajat. Vaikka vanhemmasta saattaa tuntua vaikealta asettaa rajoja, niiden olemassaolo luo nuorelle turvallisuudentunteen.
Vaikka teini mielellään ajatteleekin itseään aikuisena, hän ei kuitenkaan sitä vielä ole. Vaikka nuori saattaa kapinoida, hän usein sisimmässään tuntee olonsa paremmaksi sääntöjen kanssa kuin ilman niitä. Saattaa jopa olla, että hänelle on helpotus, kun vanhemmat selkeästi kieltävät tietyt asiat, sillä silloin hän voi käyttää kieltoa tekosyynä olla tekemättä ystäviensä kanssa asioita, jotka eivät tunnu hänestä hyvältä.
Nuorelle kannattaa selittää tarkoin, minkä takia säännöt ovat sellaiset kuin ovat. Teiniä usein ärsyttää, jos vanhemmat kieltävät asioita antamatta perusteellista selitystä. Tämä saa nuoren usein tuntemaan, että vanhemmat käyttävät määräysvaltaansa mielivaltaisesti. Jos vanhempi sen sijaan selittää asiat teinille niin kuin hän selittäisi ne toiselle aikuiselle, teinille tulee tunne, että häntä arvostetaan sen sijaan, että hänelle vain annetaan määräyksiä. Tämä saattaa muuttaa nuoren asennoitumista ja saattaa tehdä hänet avoimemmaksi keskustelulle ja vastaanottavaisemmaksi vanhempien näkemyksille.
Lähde: Child Mind Institute
Teksti: Sonja
Ei vielä kommentteja