Ujo lapsi – Kuinka vanhemmat voivat parhaiten häntä tukea?

Ujo lapsi – Kuinka vanhemmat voivat parhaiten häntä tukea?
Kuva: Tamara Govedarov

Ujon lapsen saattaa olla vaikeaa ottaa kontaktia muihin ja osallistua esimerkiksi koulun tapahtumiin. Vanhempaa saattaa huolettaa, että ujo lapsi voi jäädä yksin myöhemmin elämässään. Kuinka ujoa lasta voi auttaa rohkaistumaan?

Monelle vanhemmalle on tuttu tilanne, jossa perhetuttavat tulevat käymään eikä oma viisivuotias uskalla sanoa sanaa suustaan tervehdykseksi, vaan piilottelee vanhemman takana. Ujous voi näkyä lapsessa myös esimerkiksi koulun alkaessa siten, että hänellä menee aikaa ennen kuin hän uskaltaa ottaa kontaktia luokan muihin lapsiin.

Vanhempia lapsen ujous saattaa usein huolettaa. He saattavat kokea, että heidän on puolusteltava lastaan ja keksittävä syitä sille, miksi lapsi ei puhu vieraille tai osallistu yhteisiin toimintoihin. Vanhemmat usein myös pelkäävät, että lapsen ujoudesta johtuva hiljaisuus tulkitaan virheellisesti epäkohteliaana käytöksenä. Jos muu ympäristö pitää lasta töykeänä, vanhemmat huolehtivat, että se saattaa hankaloittaa hänen elämäänsä tulevaisuudessa.

Jokainen lapsi on temperamentiltaan omanlaisensa. Toiset ovat rohkeampia ja sosiaalisempia kuin toiset. Ujo lapsi ei välttämättä ole kaikissa tilanteissa ujo, vaan hän saattaa kokea tietynlaisen ympäristön hermostuttavana, jolloin hän vetäytyy kuoreen. Lapset saattavat olla sosiaalisesti varautuneita monista eri syistä. Usein tällainen varautuneisuus ei ole vaarallista tai haitallista lapselle. Toisinaan kuitenkin lapsi saattaa tarvita ammattilaisen apua rohkaistuakseen.

“Ujo” on terminä hankala, koska se voi tarkoittaa monia erilaisia tilanteita ja persoonallisuuspiirteitä, jotka voivat ilmetä sosiaalisena arkuutena ja vetäytymisenä. Esimerkiksi esiintymispelko ja ujous saattavat näennäisesti vaikuttaa samankaltaisilta tilanteilta, mutta ovat kuitenkin täysin erilaiset asiat. Tämän takia on tärkeää käyttää ujouden kaltaisia persoonallisuuspiirteitä kuvaavia termejä oikein. Virheellinen kategorisointi saattaa aiheuttaa lapselle vain ahdistusta.

Ujon lapsen kanssa voi harjoitella sosiaalisia taitoja yhdessä. Esimerkiksi leikkipuistossa vanhempi voi tulla lapsen kanssa mukaan tilanteeseen, jossa tämä yrittää muodostaa kontaktia muiden lasten kanssa ja tukea lasta esimerkiksi osallistumalla itsekin lasten leikkeihin.

Liika painostus aiheuttaa enemmän haittaa kuin hyötyä

Ujoa lasta tulee rohkaista ottamaan osaa aktiviteetteihin, mutta häntä ei tule painostaa tekemään asioita, jotka eivät hänestä tunnu mukavilta. Tässä kohtaa vanhemmilta vaaditaan tarkkaa pelisilmää. Lapsi saattaa esimerkiksi kokea olevansa riittävän rohkea lähtemään koulun vapaaehtoiseen tapahtumaan, mutta viime hetkellä hän saattaa muuttaa mielensä. Häntä voi yrittää rohkaista menemään kaikesta huolimatta, mutta jos lapsi jännittää tilannetta paljon, ei häntä tule yrittää pakottaa menemään.

Ujo lapsi voi olla epävarma tietyissä sosiaalisissa tilanteissa, mutta itsevarmempi muissa tilanteissa, esimerkiksi erilaisissa taitoa vaativissa askareissa. Vanhempi voi auttaa ujon lapsensa itsetunnon kehitystä huomioimalla tämän muut vahvuudet ja kehumalla lasta niistä. Näin lapsi oppii luottamaan itseensä ja kykyihinsä myös muilla elämän osa-alueilla.

Lähde: Positive Parenting Solutions

Teksti: Sonja

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *