Vanhemmuus voi olla välillä hyvin stressaavaa varsinkin silloin, jos vanhempi pyrkii täydellisyyteen. Tiettyihin virheisiin syyllistyy kuitenkin lähes jokainen vanhempi joskus. Oletko sinä toiminut näin lapsesi kanssa?
Eräs tyypillinen virhe on ongelmien pitäminen ylipääsemättöminä. Jotkut vanhemmat kokevat, että tietynlaisia ongelmia ei yksinkertaisesti voi ratkaista. Tämän seurauksena he saattavat jättää ongelmat käsittelemättä. Joskus kyseinen ongelma voi haitata perheen elämää jopa vuosia. Tyypillisiä esimerkkejä ovat esimerkiksi nukkumaanmenoon liittyvät taistelut, raivokohtaukset ja muut käytösongelmat. Vaikka tällaisten ongelmien ratkaisu saattaa tuntua hyvin haastavalta, kannattaa siihen silti käyttää aikaa. Sinnikkyys usein palkitaan, minkä jälkeen elämä muuttuu huomattavasti helpommaksi.
Ongelmien vakavuuden virhearviointi
Ongelmien yli- tai aliarviointi on yksi tyypillinen virhe, jonka jotkut vanhemmat tekevät. Ongelmien aliarviointi saattaa aiheuttaa sen, että vanhempi ei välttämättä havaitse vakavaa asiaa, joka vaikuttaa lapsen hyvinvointiin. Esimerkiksi jos lapsi kärsii masennuksesta, vanhempi saattaa ajatella, että kyllä hän piristyy ajan kanssa. Tällöin lapsen hoitoonpääsy saattaa viivästyä, mikä voi aiheuttaa vakavampia ongelmia myöhemmin.
Ongelmien pitäminen suurempana kuin ne todellisuudessa ovat voi myös olla haitallista. Asioiden suurentelu on tavallista esimerkiksi silloin, jos vanhempi itse kärsii ahdistuneisuudesta tai stressistä. Ahdistuneena asiat yleensä vaikuttavat pahemmilta kuin mitä ne ovat todellisuudessa ja vanhempi saattaa nähdä katastrofin aineksia sielläkin, missä niitä ei ole. Ongelmien pitäminen suurempina kuin mitä ne todellisuudessa ovat voi aiheuttaa lapselle ahdistusta, kun vanhempi saattaa pyrkiä korjaamaan myös sellaisia asioita, jotka eivät vaadi korjausta.
Epärealistiset odotukset
Epärealistiset odotukset liittyen siihen, millaisia lasten tulisi olla tietyssä kehitysvaiheessa voivat myös usein johtaa ongelmiin. Jos vanhempi on esimerkiksi lukenut kirjoista, että lapsen tulisi osata tietyt asiat tietyssä iässä ja jos lapsi kuitenkin kehittyy omaan tahtiinsa, tämä saattaa aiheuttaa vanhemmalle huolta. Lapsen henkiselle kehitykselle ja hyvinvoinnille on tärkeää, että hän kokee vanhempiensa hyväksyvän hänet juuri sellaisena kuin hän on.
Epäjohdonmukaisuus käytöksessä ja vaatimuksissa
Jos vanhempi on välillä hyvin tiukka ja välillä taas ei, se usein hämmentää lasta ja luo turvattomuuden tunnetta. Vaikka kotona vallitsisi hiukan tiukemmat säännöt, jos nämä säännöt ovat aina samanlaiset, se tekee lapsen elämän ennustettavaksi ja lisää sitä kautta hänen turvallisuudentunnettaan, kun hän tietää mitä häneltä milloinkin odotetaan. Jos sen sijaan säännöt jatkuvasti muuttuvat, tämä luo lapselle epävarmuutta, joka saattaa johtaa käytösongelmiin. Ristiriitaiset signaalit liittyen kodin sääntöihin ja kasvatukseen saattavat siten kääntyä itseään vastaan.
Jokainen vanhempi tekee jossain vaiheessa virheitä. Tämän hyväksyminen auttaa vanhempaa rentoutumaan. Tärkeintä on olla rehellinen itselleen ja lapselleen ja yrittää parhaansa, tällöin on parhaimmat mahdollisuudet onnistua.
Lähde: Very Well Family
Teksti: Sonja
Ei vielä kommentteja