Kuinka alas lämpötilan voi laskea lapsiperheessä – Elämää energiakriisin keskellä

Kuinka alas lämpötilan voi laskea lapsiperheessä – Elämää energiakriisin keskellä
Kuva: Bianca Ackerma

Keskustelupalstoilla on nykyään paljon puhetta siitä, millaisessa lämpötilassa asuntoa voi pitää minimissään. Tämä on ymmärrettävää aikana, jolloin sähkölaskut saattavat olla todella korkeita. Lapset ja aikuisetkin kuitenkin saattavat kärsiä liian alhaisesta lämpötilasta. Mikä on minimilämpötila, jossa lapsi voi elää turvallisesti?

Monet keskustelupalstat ovat täyttyneet viesteistä, joissa tuskaillaan sähkön hintoja ja kysytään vinkkejä sähkön säästämiseksi. Jotkut jaetuista vinkeistä ovat hyviä ja varmasti auttavat laskemaan sähkönkulutusta, mutta toiset vinkit kuulostavat vähintäänkin kyseenalaisilta.

Esimerkiksi neuvot, joissa kehotetaan laskemaan kodin lämpötilaa huomattavasti suosituksia alhaisemmaksi, herättävät monissa asiantuntijoissa huolta. Jos asunnon lämpötilan päästää laskemaan liian alas, seurauksena saattaa olla pahimmassa tapauksessa rakenteiden vaurioituminen tiivistyvän kosteuden takia.

Liian alhainen kodin lämpötila voi olla haitallista lapselle

Rakennuksen vauriot ovat toki nekin äärimmäisen ei-toivottavia, mutta alhaiset lämpötilat voivat olla hyvin haitallisia myös talon asukkaille. Lapset ovat erityisen herkkiä kylmälle ja vedolle. Kerrospukeutumisesta on tullut uusi normaali, nykyään on täysin tavallista pitää talvella sisällä villasukkia ja villapaitaa. Tässä ei toki ole mitään vikaa, päinvastoin tuntuu loogiselta, että jos ulkona tuiskuttaa lunta, ei sisällä pitäisi voida olla teepaidassa. Lämpötilojen tiputtaminen tropiikin olosuhteita alemmas suomalaisissa kodeissa on kehitys oikeaan suuntaan.

Niin kuin monet asiat, energiansäästötoimetkin voi viedä liiallisuuksiin. Joissakin keskustelupalstojen viesteissä jopa kerrotaan, kuinka lapset on puettu sisälläkin pipoon ja takkiin, jotta he pärjäävät matalammassa lämpötilassa. Tämä alkaa kuulostaa jo sellaiselta, että talon rakenteet ja talossa asuvat ihmiskehot ovat molemmat vaaravyöhykkeellä.

Vaikka energiansäästö onkin tärkeää, ei omaa tai lasten terveyttä kannata uhrata säästövimmassa. Jos kodin lämpötila on alle 18 astetta, kannattaa vakavasti miettiä ennen kuin laskee lämpötilaa entisestään. Ideaalinen lämpötila sisätiloissa on 20-22 astetta tai vain hiukan alle, ja nyt energiansäästön aikaan on suotavaa olla mieluumin näissä rajoissa kallellaan alas- kuin ylöspäin. Pysyvästi alle 18 asteinen koti alkaa kuitenkin olla jo selkeästi liian kylmä. Makuuhuoneessa tällainen lämpötila vielä menee, koska siellä ihminen viettää aikansa lämpimän peiton alla. Muissa asuinhuoneissa 18 astetta kuitenkin usein merkitsee enemmän tai vähemmän värjöttelyä.

Toki joskus talo saattaa olla vanha tai sitten lämpötilaan ei muista syistä pääse itse vaikuttamaan. Tällöin kannattaa selvitellä, olisiko asialle jotain tehtävissä, esimerkiksi lämpövuotojen tiivistämisen muodossa. Pienillä teoilla saattaa joskus olla suuri vaikutus. Jos on kyse isommasta taloyhtiöstä, kannattaa selvittää, voisiko taloyhtiö hoitaa esimerkiksi ikkunoiden tiivistämisen kaikille osakkaille. Kaikki toimet, jotka vähentävät taloyhtiön energiankulutusta ovat osakkaille kannattavia, koska ne usein vaikuttavat suoraan yhtiövastikkeisiin.

Avatar photo

Anonyymi perhe

Anonyymi perhe koostuu monimuotoisten perheiden lisäksi myös ihanan kamalista isovanhemmista sekä niistä ainaisista mammakerhojen kaikkitietävistä äideistä - lapsettomia karvalasten vanhempia kuitenkaan unohtamatta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *