Noin 15 prosenttia todetuista raskauksista päättyy keskenmenoon. Suomessa ei ole Käypä hoito -suositusta keskenmenojen hoidosta, mutta Lapsettomien yhdistys Simpukka ry:n mukaan sellaiselle olisi tarve.
Keskenmenoja hoidetaan puutteellisesti ja menetyksen kokeneet ovat kohdanneet töykeää kohtelua, vähättelyä ja jääneet tilanteessa yksin. Tämä selviää Simpukka ry:n teettämästä kyselytutkimuksesta, johon vastasi 761 ainakin yhden keskenmenon kokenutta henkilöä.
Vastaajista noin neljännes (28%) koki, että heitä ei kohdattu terveydenhuollossa keskenmenon hoidon aikana lainkaan empaattisesti. Empaattisesti kohdatuksi vastasi tulleensa noin puolet vastaajista.
”Pahinta oli päivä, jolloin yritettiin lääkkeellistä tyhjennystä. Hoitaja oli tökerö, ’syö tämä nappi ja soita kelloja, jos ilmenee kipuja.’ Ei mitään varoitusta verenvuodon runsaudesta tai kipujen voimakkuudesta tai riskistä, että hoito epäonnistuu. Karmiva päivä”, eräs keskenmenon kokenut kertoi kyselyssä.
”Henkisesti rankka kokemus, jota ei helpottanut hoitaja, joka totesi: Turhaan sinä siinä märiset, ei se sitä takaisin tuo”, kuvaili toinen kokemaansa.
Simpukan toiminnanjohtaja Piia Savion mukaan psykososiaalista tukea tulisi tarjota terveydenhuollossa aina keskenmenon toteamisen ja hoidon yhteydessä. Lisäksi hoitopolun ja tuen tulisi olla selkeä sekä ammattilaisille että keskenmenon kokeneille, mitä myös keskenmenon kokeneet itse toivovat.
Pelkoa, epätoivoa ja ahdistusta keskenmenon jälkeen
Kyselyssä useista vastauksista ilmeni, että keskusteluapua kokemuksen käsittelyyn on huomattavan vaikea saada tai sitä joutuu odottamaan pitkään. Vastaajista 54 prosenttia myös koki, että heidän kumppaniaan ei huomioitu terveydenhuollossa hoidon aikana.
Vastaajat kertoivat kokeneensa psyykkisiä ja emotionaalisia vaikutuksia keskenmenon jälkeen. Huomattavia epätoivon kokemuksia oli vastaajista 81 prosentilla, selkeitä mielialanvaihteluja 79 prosentilla ja selkeitä ahdistuksen kokemuksia 76 prosentilla.
Kyselyn mukaan 83 prosenttia vastaajista koki erittäin paljon pelkoa siitä, että uusi raskaus ei jatku normaalisti. Osalla keskenmeno oli nostattanut niin vahvoja pelkoja ja huolta omasta henkisestä jaksamisesta, että lapsitoiveesta oli luovuttu kokonaan.
”On huolestuttavaa, että huono keskenmenojen hoito voi olla yksi syy siihen, että lapsitoiveesta päätyy luopumaan kokonaan. Suomen matalien syntyvyyslukujenkin kannalta tilanne on kestämätön”, Savio sanoo tiedotteessa.
Noin puolet vastaajista mainitsi keskenmenosta aiheutuneen myös ristiriitoja parisuhteessa, haasteita työssä tai opiskelussa, normaalielämästä eristäytymistä ja etääntymistä ystävistä.
Kyselyyn osallistuneista 54 prosenttia oli kokenut yhden keskenmenon ja 32 prosenttia kaksi keskenmenoa tai useamman. Toistuvia keskenmenoja kokeneita oli 14 prosenttia vastaajista, joista jopa 45 prosenttia oli kokenut enemmän kuin kolme keskenmenoa.
Teksti: Miia
Ei vielä kommentteja