Teini voi huomaamattaan vaarantaa koko perheen somepostauksillaan

Teini voi huomaamattaan vaarantaa koko perheen somepostauksillaan
Kuva: Josh Rose

Vanhemmalle saattaa olla täysi mysteeri, mitä teini tekee netissä. Vaikka teini ei enää ole lapsi, hän ei ole myöskään vielä ole aikuinen, eikä siksi osaa vielä välttämättä arvioida, mikä on turvallista ja mikä ei. Kuinka murrosikäisen kanssa voi parhaiten keskustella netin sudenkuopista?

Teinit eivät ylipäätään usein halua kertoa asioistaan vanhemmalle. Netin käyttö ei muodosta tässä poikkeusta, pikemminkin päinvastoin. Nuori saattaa kokea hyvin kiusallisena vanhemman kyselyt esimerkiksi siitä, keiden kanssa hän chattailee. Jos murrosikä on teinillä haastava, hänen reaktionsa voi olla hyvin vihamielinen.

Teini voi huomaamattaan jakaa sensitiivistä tietoa nettiin

Lapsilla ja nuorilla on toki oikeus omaan yksityisyyteen. Samaan aikaan on tosiasia, että netissä on tänä päivänä paljon enemmän vaaroja kuin aiemmin. Nuori ihminen ei välttämättä aina mieti tarkkaan, minkälaisia asioita hän paljastaa netissä itsestään tai perheestään. Tällöin hän saattaa epähuomiossa paljastaa enemmän kuin on tarkoittanutkaan.

Pahimmassa tapauksessa nuoren tahattomat paljastukset perheen yksityisistä asioista saattavat aiheuttaa taloudellista merkittävää haittaa perheelle esimerkiksi identiteettivarkauden muodossa. Nuori voi myös postata somekanaviinsa kuvia kodin sisätiloista, joissa kenties näkyy arvokasta elektroniikkaa tai muita arvotavaroita. Jos nuori on jakanut myös kotinsa sijaintitiedot ja jakaa tiedon perheen lomamatkasta, saattaa koti pahimmillaan altistua murrolle, jos tieto päätyy väärille ihmisille.

Teinin kanssa kannattaa siis jutella ja kertoa hänelle netissä mahdollisesti vastaantulevista potentiaalisista riskeistä.

Moni teini ei esimerkiksi kunnolla tiedosta, että se, mitä nettiin kerran julkaisee, pysyy siellä usein käytännössä ikuisesti. Nuoresta saattaa 14-vuotiaana olla hyvä idea julkaista tietynlainen kuva itsestään, mutta kymmenen vuoden kuluttua töitä hakiessa vanha postaus saattaa pahimmillaan jopa estää työpaikan saannin. Nykyisin moni työnantaja saattaa googlettaa hakijan erityisesti silloin, jos työ on luonteeltaan sellainen, jossa vaaditaan tietynlaista julkisuuskuvaa.

Kuvien lisäksi edellämainittu pätee myös kommentteihin, joita nuori jättää eri alustoille omissa nimissään. Lehdistä saa välillä lukea, kuinka jonkun lupaavan poliitikon ura tyssää siihen, kun hänen vuosikausia sitten julkaisemansa kyseenalainen twiitti kaivetaan esiin.

Moni nuori ymmärtää tällaiset riskit, kun hän pysähtyy niitä huolella ajattelemaan. Ongelma on usein, että teinin elämä on niin vauhdikasta ja täynnä nopeita käänteitä, ettei hän yksinkertaisesti ehdi pysähtyä pohtimaan asiaa tarkemmin, ennen kuin jo painaa julkaise-nappia. Tässä kohtaa vanhempi voi auttaa.

Kannattaa istua alas oman teinin kanssa, ja jutella nettiin liittyvistä asioista rauhassa ajan kanssa esimerkiksi teekupillisen äärellä. Asia kannattaa ilmaista siten, että vanhempi ei kyseenalaista teinin omaa arviointikykyä. Vanhempi voi esimerkiksi kysellä teiniltä tämän omista riskeihin liittyvistä mielipiteistä ja keskustelun varjolla tarjota nuorelle myös tietoa, jota tällä ei välttämättä ole aiemmin ollut.

Lähde: Empowering Parents

Teksti: Sonja

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *