Älä anna joulun polttaa sinua loppuun – 3 tärkeää neuvoa psykoterapeutilta

Kuva: Christof W.

Joulu huipentaa vuoden ja moni haluaisi sen olevan ihanaa, taianomaista aikaa yhdessä perheen ja läheisten kera. Joulu valmisteluineen voi kuitenkin kuormittaa ja aiheuttaa loppuunpalamisen.

Psykoterapeutti Nancy Collier uskoo, että naiset ovat alttiimpia palamaan joulun takia loppuun, koska heille on kauan opetettu, että jos nainen ei saa työtä tehdyksi, ei sitä saa kukaan muukaan. Metro.co.uk:n podcastissa vieraillut Collier kuitenkin uskoo, että on aika muuttaa tämä narratiivi.

”Tämä erittäin vahva ehdollistuminen saa naiset uskomaan, että tehtävämme tällä pallolla on huolehtia muiden tarpeista… että arvomme on siinä, että teemme muut onnelliseksi ja tarjoamme positiivisen kokemuksen muille”, Collier sanoi.

Collierin mukaan toimimalla näin naiset eivät ajattele, mitä itse haluavat, vaan heille on opetettu, että muista huolehtiessaan tyydyttävät tarvettaan. Tällainen opetus on kuitenkin psykoterapeutin mukaan viallinen ja sen takia monet naiset ovat niin uupuneita, koska eivät enää tiedä, mitä he itse todella haluavat ja tarvitsevat.

Miten tilanteen voisi sitten muuttaa ja välttyä siltä, ettei joulu polta loppuun? Collier antoi tähän kolme neuvoa Metro.co.uk:n podcastissa.

Pyydä sitä, mitä tarvitset

Aloita hiljalleen, pienin tavoin. Collierin mukaan kannattaa luopua joistakin pienistä asioista, joiden kanssa voit ottaa riskin ja delegoida muille. Voit esimerkiksi kysyä puolisolta, voisiko hän käydä ostamassa lahjapaperit tai voisiko hän paketoida lahjat tänä vuonna. Collier neuvoi olemaan hyvin selkeä siitä, mitä pyydät, eikä pyyntöjä tarvitse perustella. Esitä pyyntö suoraan, kohteliaasti ja yksinkertaisesti.

Ei koska pitäisi, vaan koska haluat

Psykoterapeutin mukaan olisi syytä ajatella vähemmän sitä, mitä ”pitäisi” tehdä ja sen sijaan ajatella enemmän sitä, mitä ”haluaisi” tehdä. Hän kehottaa pohtimaan, millaisen joulun todella haluat ja omaksumaan sen. Collierin mukaan sillä, mitä haluat ja tarvitset, on myös väliä.

Ole aito

On tärkeää näyttää ihmisille todellinen itsesi. Collierin viimeinen neuvo on rehellinen asenne; miten selvitä joulusta ollen aito? Psykoterapeutti muistuttaa, että jouluna on ok tuntea itsensä uupuneeksi, on ok tuntea tylsyyttä, on ok tuntea tehneensä tarpeeksi ja on ok tuntea, ettei tämä ole oikeastaan hauskaa.

Collier lisäsi, että olemalla aidompi voit rakentaa terveempiä suhteita. Näin huomaat, että läheisyys lisääntyy ja teet kumppanillesi, perheellesi ja ystävillesi todella palveluksen, kun annat heidän tuntea todellisen itsesi.

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.