Kun lapsi on mustasukkainen – Näin vanhempi voi auttaa

boy in blue crew neck t-shirt
Kuva: Izzy Park

Mustasukkaisuus on varsin yleistä lasten keskuudessa. Lapselle mustasukkaisuuden kokeminen on usein hyvin epämiellyttävää, sillä se aiheuttaa samanlaista ahdistusta kuin aikuisellekin.

Mustasukkaisuutta tunnetaan usein tilanteessa, jossa ihminen kokee, että jokin uhkaa hänelle tärkeää asiaa. Uhan kohteena oleva asia voi olla jokin esine tai muu omaisuus, tai esimerkiksi itselle tärkeä ihminen. Aikuiset saattavat tuntea mustasukkaisuutta esimerkiksi tilanteessa, jossa he kokevat epävarmuutta merkittävässä ihmissuhteessa. Tyypillinen tilanne on epävarmuus liittyen puolison uskollisuuteen.

Lapsilla mustasukkaisuuden tunteen herättää usein pelko siitä, että hän joutuu jakamaan vanhemman kiintymyksen jonkun toisen kanssa. Usein tämä toinen henkilö on perheeseen syntynyt uusi sisarus, joka vaatii paljon huolenpitoa erityisesti vauva-aikana. Lapsi saattaa kokea voimakkaampaa mustasukkaisuutta äidistä, koska usein äiti on imetyksen kautta lapselle erityisen läheinen ensimmäisten elinvuosien aikana. Jos isän ja lapsen suhde on myös läheinen, lapsi saattaa kokea voimakasta mustasukkaisuutta myös isästä.

Vanhempien toimilla on vaikutusta

Vanhemmat voivat osaltaan vaikuttaa siihen, kuinka paljon lapsi kokee mustasukkaisuutta.
Eräs mustasukkaisuuden tunteelle altistava tekijä on lapsen ylenpalttinen hemmottelu. Tämä saa lapsen tottumaan siihen, että hän on keskipiste. Jos vanhempi jossain vaiheessa jakaa huomiotaan toisaalle, lapsen voi olla vaikea sopeutua uuteen tilanteeseen. Hän voi kokea “tipahtaneensa jalustaltaan”, mikä aiheuttaa ahdistusta ja voi laukaista ei-toivottua käyttäytymistä. “Jalustalta tipahtamisen” seurauksena lapsi voi myös kärsiä masennuksesta ja myöhemmässä elämässään heikosta itsetunnosta.

Jos lapsella on sisaruksia tai toisia läheisiä lapsia, joiden kanssa perhe viettää aikaa, vanhempien tulisi välttää luomasta kilpailuolosuhteita lasten välille. Tällöin lapsi saattaa tuntea mustasukkaisuutta, jos toinen lapsi menestyy jossakin tilanteessa paremmin kuin hän. Lapsi saattaa virheellisesti ajatella, että tämä merkitsee, että “menestyneempi lapsi” on enemmän vanhempien mieleen.

Tyypillisiä mustasukkaisuuden merkkejä voivat olla esimerkiksi valheelliset väitteet toisesta lapsesta, viha ja ahdistus, toisten kiusaaminen ja heidän saavutustensa mitätöinti. Vanhempi voi auttaa lastaan keskustelemalla hänen kanssaan ja pyrkimällä selvittämään, mikä pohjimmiltaan aiheuttaa mustasukkaisuuden tunnetta. On tärkeää kuunnella tarkoin lapsen omaa näkemystä asiasta. Tässä kohtaa vanhemmalta vaaditaan herkkyyttä, sillä lapsi ei välttämättä sano täysin suoraan, jos hän esimerkiksi kadehtii jotakuta.

Lasta voi auttaa myös opettamalla häntä jakamaan omia asioitaan ja tavaroitaan muiden kanssa. Jakamisen opettelu on ylipäätäänkin hyvää harjoittelua aikuiselämää varten. Aikuiset, jotka kykenevät jakamaan asioita muiden kanssa tuntematta kateutta, kokevat usein elämänsä onnellisemmaksi kuin sellaiset aikuiset, joiden on vaikeaa jakaa itselleen kuuluvia asioita muiden kanssa.

Tehokkain keino opettaa lasta pääsemään mustasukkaisuudestaan on näyttää hänelle avoimesti rakkautensa. Kun lapsi tietää, että vanhempi välittää hänestä, tämä hälventää epävarmuuden ja kateuden tunteita.

Lähde: Mom Junction

Teksti: Sonja

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.