Kaksikymppinen ja nelikymppinen vanhempi – Millaisia eroja heidän välillään on?

Kaksikymppinen ja nelikymppinen vanhempi – Millaisia eroja heidän välillään on?
Kuva: Kayla Farmer

Nelikymppisellä ihmisellä on vuosissa mitattuna enemmän elämänkokemusta kuin kaksikymppisellä. Onko tällä vaikutusta siihen, millainen vanhempi nelikymppinen on verrattuna kaksikymppiseen?

Nuori vanhempi saattaa tietyssä mielessä olla henkisesti lähempänä lastaan, koska hän on itsekin ollut nuori vasta jokin aika sitten. Samaistuminen lapsen tilanteeseen saattaa olla haastavampaa iäkkäämmälle vanhemmalle, jonka omasta lapsuudesta ja nuoruudesta on kulunut huomattavasti enemmän aikaa.

Nuori vanhempi on kasvanut erilaisessa yhteiskunnassa kuin nelikymppinen vanhempi. Ero näkyy usein erityisesti sosiaalisen median käytössä ja muissa tietoteknisissä taidoissa. Toki tässä on paljon eroja ihmisten välillä, mutta keskimäärin harvempi nelikymppinen on niin diginatiivi kuin esimerkiksi 18-vuotias tai 20-vuotias tuore vanhempi. Nelikymppisen vanhemman on tästä syystä toisinaan vaikeampi opettaa lapselleen näitä taitoja verrattuna nuoreen vanhempaan. Nuoren vanhemman lapset saattavat joskus saada tästä tietynlaisen “etulyöntiaseman” verrattuna iäkkäämmän vanhemman lapsiin.

Toki lapset nykyään oppivat digitaitoja myös ystäviltään ja muuta ympäristöään seuraamalla, sen sijaan että he olisivat täysin vanhempiensa antaman opin varassa. Nuorempien vanhempien kynnys antaa lapselle ensimmäinen älylaite saattaa kuitenkin olla matalampi kuin iäkkäämmän vanhemman, koska älylaitteet ovat nuorelle vanhemmalle itselleen tuttuja ja arkipäiväisiä. Iäkkäämmän vanhemman ainoa älylaite saattaa olla puhelin, jonka toiminnoista hän käyttää vain pientä murto-osaa. Luonnollisesti digiosaamisen tasossa on paljon iästä riippumattomia eroja eri ihmisten välillä.

Myös puhetyyli on toisinaan erilainen ihmisten välillä, jos ikäeroa on parikymmentä vuotta. Kun nelikymppinen saa lapsen, hän puhuu tälle siten kuin on tottunut puhumaan ihmisille elämänsä aikana. Tämän seurauksena lapsi oppii puhumaan tietyllä lailla. Nuori vanhempi taas puhuu lapselleen omaan tyyliinsä, käyttäen kenties hiukan erilaista sanavarastoa kuin iäkkäämpi vanhempi, jolloin hänen lapsensa omaksuu tämän sanavaraston. Erot toki tasoittuvat päiväkodissa ja koulussa, jossa lapset puhuvat keskenään ja omaksuvat nopeasti toistensa puhetyylit, mutta silti varhaisimmat kodista saadut opit saattavat joskus istua sitkeässä.

Iäkkäämpi vanhempi saattaa olla kärsivällisempi ja vakavaraisempi

Nuorten ja iäkkäämpien vanhempien eroja on tutkittu paljon viime vuosikymmeninä. Iäkkäämmillä vanhemmilla saattaa usein olla enemmän kärsivällisyyttä kuin nuoremmilla vanhemmilla, joille ei vielä ole kertynyt niin paljon elämänkokemusta. Nelikymppiset ovat myös usein jonkin verran varakkaampia kuin nuoremmat vanhemmat, koska ovat jo ennättäneet kerryttää omaisuuttaan. Vakavaraisuus vähentää taloudellisia huolia ja mahdollistaa erilaisten asioiden tarjoamisen lapselle.

Iäkkäämmät vanhemmat ovat myös usein saattaneet yrittää lapsen hankkimista pitkään siinä onnistumatta. Kun he lopulta saavat lapsen, he kokevat usein suurta kiitollisuutta, mikä saattaa entisestään lisätä heidän kärsivällisyyttään. Toki jokainen vanhempi on yksilö ikään katsomatta ja tutkimusten tulokset ovat vain suuntaa-antavia.

Lähde: Healthline

Teksti: Sonja

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *