Kasvavatko nykylapset ja nuoret maailmaan, jossa filtterien käyttö somekuvissa on yhtä luonnollista kuin meikkaaminen oli heidän vanhemmilleen?
Nykyään puhutaan paljon somekuvien muokkauksesta. Monet tunnetut julkisuuden henkilöt myöntävät avoimesti käsittelevänsä somekanavissaan julkaisemiaan kuvia. Ei ihme, että moni nuori pitää filtterien käyttöä yhtä luonnollisena kuin meikkaamista. Ilman meikkiä ei voi lähteä ovesta ja omaa kuvaa ei voi julkaista someen käyttämättä edes jonkinlaista filtteriä.
Julkisuuden henkilöiden esimerkillä on suuri vaikutus
Toisinaan lehdistä saa lukea julkisuuden henkilöistä, jotka kertovat täysin luonnollisena asiana käyttävänsä erilaisia filttereitä. Jotkut ovat sitä mieltä, että pelkkä kuvan valaistuksen tai väritasapainon muokkaus ei vielä ole merkittävää kuvankäsittelyä. Kuitenkin valaistuksen tai värien muuttaminen saattaa vaikuttaa todella voimakkaasti siihen, miltä kuva näyttää. Luonnolliset rypyt ja silmäpussit saattavat kadota kuvasta ja tämän seurauksena ihminen näyttää merkittävästi erilaiselta kuin normaalissa elämässä.
Kun tunnetut julkisuuden henkilöt toteavat toimivansa näin, ei ihme, että lapsille ja nuorille saattaa syntyä käsitys, että kuvien muokkaus on normaalia ja toivottavaa. Kuvankäsittely voi kuitenkin olla kaksiteräinen miekka. Toisaalta oman kuvan muokkaaminen omasta mielestä kauniimmaksi saa nuorelle aikaan hyvän mielen, kun hän voi postata somekanavaansa “täydellisen” kuvan itsestään. Kuvaa katsoessaan hän saattaa kokea suurta onnellisuutta. Tunne on kuitenkin hauras, koska kuva ei vastaa todellisuutta.
Jos ja kun nuori joutuu kohtaamaan todellisuuden, eli myöntämään itselleen esimerkiksi peiliin katsoessaan, että hänen ihonsa ei todellisuudessa olekaan niin ihanan sileä kuin somekuvassa, tai että hänen vyötärönsä ei ole niin kapea kuin millaiseksi hän sen käsitteli, tämä saattaa aiheuttaa nuorelle voimakasta ahdistusta ja jopa masennusta.
Pahimmillaan nuori saattaa hävetä todellista ulkonäköään niin paljon, että ei aina kehtaa tavata uusia ihmisiä elävässä elämässä peläten, että tuottaa näille pettymyksen, kun nämä näkevät, että hän ei näytä samalta kuin somekuvissaan. Tällöin nuori on vaarassa eristäytyä muista ihmisistä, mistä saattaa seurata monenlaisia ongelmia myöhemmässä elämässä.
Some on tullut jäädäkseen ja sen mukana myös erilaiset kuvanmuokkaustekniikat. Filtterien käyttö vaikuttaa nykyisin olevan niin juurtunut nuorten somekäyttäytymiseen, että tuskin siitä kokonaan eroon päästään koskaan. Niin kauan kun ihmisellä on pyrkimys kaunistautua erilaisilla tekniikoilla, filtterit ovat monille liian houkutteleva tilaisuus jättää käyttämättä.
Ryhmäpaineen merkitystä nuorten toiminnan vaikuttimena ei pidä aliarvioida. Nuori saattaa ajatella, että koska kaikki käyttävät filttereitä, hänenkin on niin tehtävä. Tärkeintä on tällöin muistuttaa nuorta, että käsitelty kuva ei ole sama asia kuin todellisuus. Jos nuori pystyy pitämään kiinni tästä ajatuksesta, se saattaa suojata hänen itsetuntoaan, vaikka hän postaisikin käsiteltyjä kuvia kanaviinsa.
Teksti: Sonja
Ei vielä kommentteja