Voiko suhde toimia pitkällä tähtäimellä, jos puolisoilla on kovin erilaiset tulevaisuuden toiveet?

man and woman sitting on rock during daytime
Kuva: Cody Black

Suhteen alussa kumppani saattaa vaikuttaa kaikin tavoin täydelliseltä. Joskus ihmiset kuitenkin kasvavat erilleen. Voiko suhde toimia, jos tulevaisuuden toiveet osoittautuvat liian erilaisiksi?

Suhteen alkuvaiheessa kumppani usein vaikuttaa täydelliseltä, joskus jopa lähes liian hyvältä ollakseen totta. Ruusunpunaisten lasien läpi katsoessa ei voisi koskaan kuvitella, että tämän ihanan ihmisen kanssa voisi kasvaa erilleen. Vaikka jo alkuvaiheessa saattaisi ilmassa olla indikaattoreita tietyistä eroista tulevaisuuden toiveiden suhteen, rakastunut ihminen monesti sivuuttaa nämä merkit.

Ensi-ihastuksen aikana ihminen ei välttämättä aina kerro suoraan omista ajatuksistaan, koska haluaa miellyttää kumppaniaan. Jos kumppani vaikuttaa muutoin maailman täydellisimmältä ihmiseltä, mutta kertoo ajattelevansa jostakin tietystä asiasta eri tavalla, ihminen saattaa ilmaista oman mielipiteensä kyseisestä asiasta kierrellen ja kaarrellen, jotta ei joutuisi suoraan sanomaan ajatuksiaan ja kenties loukkaamaan toista.

Lasten hankinta on usein kynnyskysymys

Eräs tyypillinen asia, josta puolisot saattavat ajatella eri tavoin on lasten hankinta ja perheen perustamisen ajankohta. Toiselle saattaa olla itsestäänselvyys, että jossain vaiheessa hän haluaa perustaa perheen, siinä missä toinen saattaa olla vielä epävarma asian suhteen tai jopa olla selkeästi sitä mieltä, että ei halua lapsia.

Jos ihminen on rakastunut ja hän tiedostaa, että kumppanille lapset ovat todella tärkeä asia, saattaa olla suuri kiusaus olla paljastamatta suoraan omaa mielipidettään, varsinkin jos itsestä tuntuu, että ei ehkä koskaan halua hankkia omia lapsia. Tällöin ihminen saattaa sanoa epämääräisesti, että lapset voivat kyllä olla mahdollisia “sitten joskus”, jonka kumppani saattaa ruusunpunaisten lasiensa läpi tulkita niin, että toinen on ilmaissut haluavansa lapsia.

Aiheeseen ei kenties palata uudestaan kuin vasta paljon myöhemmin, kun lapsia toivova kumppani ottaa asian varovasti puheeksi toiveenaan ryhtyä tuumasta toimeen. Jos ensi-ihastus on tässä kohtaa jo haihtunut, ihmiselle saattaa olla helpompaa sanoa todellinen mielipiteensä, joka saattaa tulla kumppanille järkytyksenä.

Joskus tulevaisuuden toiveiden erot eivät liity lapsiin, vaan muihin asioihin. Lapset on kenties jo hankittu ja elämä asettunut arkisiin uomiinsa, kun puolisot havahtuvat siihen, että he ovat niin sanotusti kasvaneet erilleen. Toinen vanhempi saattaa esimerkiksi kokea työn tärkeämpänä kuin perhe-elämän, siinä missä toinen vanhempi arvostaa enemmän perheen kesken vietettyä aikaa.

Tällainen ero ajattelussa on usein niin merkittävä tekijä, että se saattaa aiheuttaa paljon kitkaa parin välille. Toinen puoliso ei välttämättä näe ongelmaa siinä, että hän on usein poissa kotoa töiden takia, mutta toista puolisoa tämä voi ahdistaa voimakkaasti. Tällaisessa tilanteessa suhde saattaa olla varsin heikoissa kantimissa, jos puolisot eivät kykene löytämään kultaista keskitietä molempien haaveiden toteuttamiseksi.

Voiko sinun mielestäsi suhde toimia, jos tulevaisuuden toiveet poikkeavat paljon toisistaan?

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.