Äitiyspakkauksen tuotteiden määrä väheni – tällainen on vuoden 2023 pakkauksen sisältö

Äitiyspakkauksen tuotteiden määrä väheni – tällainen on vuoden 2023 pakkauksen sisältö
Kuva: ©Kela

Epävakaa maailmantilanne ja yleinen kustannusten nousu näkyy myös Kelan jakamassa äitiyspakkauksessa. Vuoden 2023 pakkauksen sisältö julkistettiin 13. joulukuuta.

Uudet äitiyspakkaukset lähtevät jakoon asiakkaille alkuvuodesta 2023, kun edelliset pakkaukset on jaettu loppuun. Uudessa pakkauksessa on 38 erilaista tuotetta, kuten vuodelaatikko, ulkovaatteita, bodyja, vauvan hoitotarvikkeita ja hygieniatuotteita.

Korona-ajan myötä noussut yleinen materiaalien kustannustaso ja vaikeutunut saatavuus sekä Venäjän aloittaman Ukrainan sodan vaikutukset markkinoihin heijastuvat pakkauksen sisältöön. Kelan mukaan yhteen pakkaukseen käytettävällä 170 eurolla ei enää saa yhtä paljon tuotteita kuin aiemmin.

Kun vuoden 2023 pakkauksessa on 38 tuotetta, oli vuoden 2022 pakkauksessa 5 enemmän. Vuoteen 2021 verrattuna tuotteiden määrä on uudessa pakkauksessa pienentynyt 12 tuotteella ja 17 sitä edelliseen (2020).

“Tästä voi päätellä, että pakkauksen valikoima supistuu. Alkuvuodesta esitimme pakkausta kohti 30 euron arvon korotusta sitä valitettavasti saamatta. Positiivista on, että tuotteiden vastuullisuus, laatu ja pitkäikäisyys ovat parantuneet merkittävästi viime vuosina”, äitiyspakkauksen sisällöstä vastaava suunnittelija Veera Petäjä Kelasta kertoo tiedotteessa.

Ei kuolalappua, ei pehmolelua

Kela on sisällyttänyt uuteen pakkaukseen kaikki merkittävimmät tuotteet, joita vauvaperhe tarvitsee arjessaan. Tuotteet ovat valikoitu huolella ja erityisesti niiden materiaalivalintoihin, laatuun ja vastuullisuuteen on kiinnitetty huomiota.

“Pakkauksesta kuitenkin jäi joitain tuotteita pois siksi, että niistä ei saatu lainkaan tarjouksia. Tällaisia olivat muun muassa kondomit, kuolalappu ja pehmolelu”, Petäjä sanoo.

Kela kertoo haluavansa korostaa uuden äitiyspakkauksen sisällössä monikäyttöisyyttä ja vastuullisuutta. Puuvillasta valmistetuista tuotteista suurin osa on luomupuuvillaa ja muutamissa tuotteissa on käytetty osittain kierrätysmateriaalia. Kaikkien tuotteiden täytyy täyttää Suomen ja EU:n lainsäädännän turvallisuusvaatimukset.

Pakkauksen bodyista suurin osa on kietaisubodyja. Irrotettavalla jatkopalalla varustettuja bodyja pakkauksessa on kaksi ja kaikissa pakkauksen housuissa on käännettävät resorit vyötäröllä, mikä lisää tuotteiden käyttöikää.

Kela on huomioinut äitiyspakkauksessa jälleen myös asiakkaiden toiveet. Pakkauksen rakastetuimpia tuotteita on monikäyttöinen ulkohaalari, jolle vuoden 2023 pakkaukseen valikoitui yleisöäänestyksessä tummansininen Muumi-kuosi. Peitteeksi muuntuvan makuupussin kuosista yleisö äänesti harmaan poikuekuvioinnin.

Tukena jo 85 vuotta

Äitiyspakkaus on palvellut ja tukenut lapsiperheitä jo 85 vuotta, jolloin se oli uusi, innovatiivinen ja konkreettinen tapa auttaa pienituloisia äitejä alkuun. Nykypäivän tilanne toistaa hieman menneisyyttä, sillä perheillä on jälleen käytössään tavanomaista vähemmän rahaa.

“Pakkaus on tapa tukea perheitä hyvinä, mutta myös vaikeina aikoina. Pakkauksen valitsee rahallisen tuen sijaan yhä noin kaksi kolmasosaa, joten se on säilyttänyt suosionsa”, Petäjä kertoo.

Alla olevalta videolta näet, millainen vuoden 2023 äitiyspakkaus on. Pakkauksen tarkka sisältö ja esittely löytyy Kelan sivuilta täällä.

Näet videon hyväksymällä evästeet: statistics, marketing

Teksti: Miia

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *