Lapsen vakava sairastuminen on suuri ahdistuksen aiheuttaja koko perheelle. Vanhempi saattaa tuntea itsensä niin voimattomaksi, ettei pysty hoitamaan lastaan niin tehokkaasti kuin haluaisi. Kuinka vanhempi voi edesauttaa omaa jaksamistaan?
Sairaan lapsen vanhempi keskittyy monesti niin täysin lapsensa hoitamiseen, että hän helposti unohtaa huolehtia itsestään. Omasta hyvinvoinnista huolehtiminen on kuitenkin äärimmäisen tärkeää sellaisessa tilanteessa, jossa lapsi tarvitsee tavallista enemmän huolenpitoa. Väsyneenä ihmisen toimintakyky heikentyy nopeasti, keskittymiskyky muuttuu huonommaksi ja ihmisestä saattaa tulla tarkoittamattaan ärtyisä.
Vakavasti sairaan lapsen vanhemman hyvinvoinnin kannalta on tärkeää, että hän sopeutuu uuteen tilanteeseen ja hyväksyy sen, että elämä on nyt erilaista kuin ennen lapsen sairastumista. Jos vanhempi jatkuvasti alitajuisesti vertaa nykytilannetta siihen tilanteeseen, joka perheessä vallitsi lapsen ollessa terve, hän joutuu kokemaan pettymyksen ja masennuksen tunteet jatkuvasti uudestaan, koska perheen uusi arki ei voi enää vastata aiempaa tilannetta. Asian hyväksyminen ei tarkoita sitä, että vanhempi lopettaisi taistelun lapsen parantumisen puolesta. Realistinen suhtautuminen tilanteeseen edesauttaa sitä, että vanhempi voi kaikkein tehokkaimmin auttaa lastaan.
Itselleen kannattaa hankkia tukea
Vanhemman kannattaa alusta asti pitää huolta siitä, että hän saa riittävästi tukea itselleen lähipiiristään. Läheisten ja ystävien kanssa kannattaa puhua omista tunteistaan, se auttaa käsittelemään haastavaa tilannetta. Läheiset voivat myös auttaa monissa käytännön asioissa liittyen esimerkiksi kodinhoitoon ja lapsen asioiden järjestelyyn. Monesti vakavasti sairaan lapsen asioiden järjestely on vaativaa ja aikaavievää työtä, joka saattaa pitää sisällään esimerkiksi yhteydenpitoa erilaisiin viranomaisiin ja sairaanhoitopiiriin. Tällaisten asioiden hoitaminen saattaa olla vanhemmalle hyvin raskasta, kun hän samalla yrittää keskittyä kaikkein olennaisimpaan asiaan, eli lapsensa hoivaamiseen.
Vapaahetki edesauttaa jaksamista
Jos perheeseen kuuluu kaksi vanhempaa, on tärkeää voida jakaa lapsen hoitoon liittyviä vastuita vanhempien kesken. Tämä edesauttaa vanhempien jaksamista ja pienentää loppuunpalamisen riskiä. Vaikka vanhemmasta saattaakin tuntua hyvin vaikealta olla niin sanotusti “vapaalla” lapsensa hoidosta toisen vanhemman ollessa hoitovuorossa, hänen kannattaa asennoitua siten, että pienen vapaahetken ansiosta hän voi hoitaa entistä tehokkaammin lastaan myöhemmin.
Vaikka urheilu on luultavasti kaukaisin asia sairaasta lapsestaan huolissaan olevan vanhemman mielessä, vanhemman kannattaa silti pyrkiä pitämään yllä fyysistä kuntoaan, sillä se auttaa häntä säilyttämään kykynsä hoitaa lastaan tehokkaasti pitkällä tähtäimellä. Fyysinen harjoittelu vähentää stressiä ja lisää monin tavoin mielen ja kehon hyvinvointia.
Vanhemman ei myöskään kannata yliarvioida omaa henkistä jaksamistaan. Jos lapsi on sairastunut vakavasti, on tavallista, että myös vanhempi itse tarvitsee ammattilaisen tukea. Kannattaa hakeutua keskusteluavun piiriin niin varhaisessa vaiheessa kuin mahdollista. Tällä tavalla varmistaa oman jaksamisensa ja kykynsä jatkaa lapsensa hoitoa parhaalla mahdollisella tavalla.
Lähde: About Kids Health
Teksti: Sonja
Ei vielä kommentteja