Milloin ja miten kertoa lapselle, että hänet on adoptoitu?

Adoptiosta kertominen lapselle on tärkeää! Kuva: Pixabay/PublicDomainPictures

Adoptiovanhemmille voi olla suuri stressinaihe kertoa lapselleen adoptiosta. Se voi herättää adoptiovanhemmissa monenlaista huolta. Lisäksi he pohtivat, mikä on oikea ikä käydä kyseistä keskustelua ja mitä heidän tulisi sanoa.

Näihin kysymyksiin ei ole yhtä selkeää vastausta, mutta on kuitenkin joitakin yleisiä ohjeita, mitkä tulisi ottaa huomioon kerrottaessa adoptiosta lapselle. Ensimmäisenä tulee miettiä syitä siihen, miksi lapsi on adoptoitu perheeseen. Se määrittelee sen, kuinka paljon tietoa lapsi asiasta tarvitsee.

Lasten on yleensä helpompi ymmärtää perheen sisäiset adoptiotilanteet. Jotkut lapset tietävät ja muistavat syntymäperheensä, toiset eivät. Jälkimmäisessä tapauksessa vanhemmat päättävät, milloin aihe on parasta ottaa esille ja mitä siitä tulisi kertoa.

Useat asiantuntijat ovat sitä mieltä, että lasten on tärkeää tietää totuus syntyperästään ja, että tiedon tulisi tulla nimenomaan adoptiovanhemmilta. Syitä tähän ovat esimerkiksi se, että muutoin lapsesi voi saada tiedon jotain muuta kautta. Lisäksi se auttaa heitä ymmärtämään genetiikkaa ja terveyshistoriaa. Se antaa heille myös valtuuksia tehdä omia valintoja silloin, kun heillä on tietoa syntyperästään. Se auttaa lasta identiteetin muodostamisessa. Oman identiteetin kehittymisen kannalta lapsen on tärkeää ymmärtää alkuperänsä.

Jos adoptiovanhempi ei kerro lapselle, että hänet on adoptoitu, tällöin adoptiovanhempi tekee tärkeän päätöksen lapsen puolesta. Lapsi saattaa myöhemmin paheksua tuota päätöstä.

Milloin adoptiosta tulisi kertoa?

Suurin osa asiantuntijoista ovat sitä mieltä, että adoptiosta tulisi kertoa noin neljän tai viiden vuoden iästä lähtien. Tuossa iässä lapset ymmärtävät aikakäsitteen paremmin ja sen, että adoptio on tapahtuma, joka tapahtui heidän menneisyydessään. Adoption käsite voi olla heille vielä haasteellinen, mutta tärkeän keskustelun aloittaminen hyvissä ajoin luo pohjaa avoimelle kommunikaatiolle aiheesta. Se helpottaa yleensä myös vanhempien oloa.

Lapsen reaktiot adoptioon muuttuvat heidän kehittyessään, joten on tärkeää ylläpitää avointa keskustelua aiheen ympärillä. Adoptiovanhemman kannattaa jakaa tietoa ajan mittaan adoption yksityiskohdista.

Erilaiset lapsen reaktiot ja tunteet asiassa ovat täysin normaaleja. Niitä voivat olla shokki, ahdistus tai viha. Osoita lapselle empatiaa ja anna tilaa hänen tunteilleen.

Miten kertoa lapselle adoptiosta?

Lapsi voi kokea erilaisuutta kuultuaan adoptiosta. On tärkeää painottaa, että adoptio on täysin normaali ja yleinen tapa perustaa perhe. Puhu adoptiosta myönteiseen sävyyn. Kiinnitä huomiota siihen millaisia termejä käytät asian ympärillä. Esimerkiksi sen sijaan, että sanoisit ”todellinen vanhempi”, käytä ihan vain termiä ”biologinen vanhempi”.

Pieni lapsi voi kokea adoptiosta ahdistusta ja luulla, että se voidaan perua. On tärkeää painottaa, että adoptio on ikuinen, eikä lasta hylätä. Ota avuksesi aiheeseen liittyviä ja lapsen ikätasolle sopivia kirjoja tai leluja, jotka auttavat lasta hahmottamaan, mitä adoptio tarkoittaa.

Korosta rakkauttasi ja tukeasi lasta kohtaan. Osoita rakkauttasi niin sanoin, kuin teoin. Kerro lapselle, miksi halusit adoptoida juuri hänet ja millainen adoptioprosessi oli. Lapselle on tärkeää kuulla, kuinka paljon vaivaa vanhemmat ovat nähneet hänen adoptionsa eteen. Kannusta lasta jakamaan avoimesti ajatuksiaan, esittämään kysymyksiä ja osoittamaan tunteitaan adoptioon liittyen.

Lapsi saattaa alkaa teini-iässä tehdä tarkentavia kysymyksiä asiasta. Se on täysin normaalia, eikä sitä kannata nähdä uhkaavana asiana, kunhan lapsesi turvallisuus ei ole vaarassa.

Saitko artikkelista konkreettisia työkaluja lapsen adoptiosta kertomiseen? Sisälsikö artikkeli yllättäviä asioita?

Lähteet: Verywell family ja Choosing therapy

Teksti: Anne-Mari Valta

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.