Poista nämä lelut käytöstä! Tukes varoittaa neljän suosikkilelun vaarallisuudesta

Kaksi vaaralliseksi todettua lelua. Kuvat: Tukes

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) on testannut 22 joulun suosikkilelua Tullilaboratoriossa. Osasta leluista löytyi puutteita, jotka tekevät niistä vaarallisia käyttää.

Tukesin mukaan vaarallisia leluja ovat Huggy Wuggy-pehmolelu, RC-pehmoauto, nallepehmolelu sekä tanssiva kaktus -lelu. Pehmoautosta irtosi pieni osa testissä ja muista kolmesta lelusta irtosi testissä silmät.

Näiden lelujen lisäksi Tukes varoittaa yhdestä leluna myytävästä dronesta, josta löytyi lyijyä. Tukes kehottaa poistamaan kyseiset lelut lasten käytöstä sekä on velvoittanut maahantuojia poistamaan lelut ja dronen markkinoilta.

Lelut testautettiin Tullilaboratoriossa, jossa tutkittiin muun muassa mekaanisia ja fysikaalisia ominaisuuksia, kuten irtoaako lelusta pieniä osia tai lähteekö liian kova ääni. Lisäksi analysoitiin, onko leluissa ftalaatteja tai raskasmetalleja.

”Tutkimme Tullilaboratoriossa 22 Tukesin leluprojektiin valitsemaa joululelua. Eniten puutteita löytyi merkinnöistä. Neljästä lelusta löytyi testeissämme vaaratilanteita aiheuttavia pieniä ja helposti irtoavia osia. Aina lelun laatua ei näe päälle päin, vaan ongelmat löytyvät vasta testeissä”, Tullilaboratorion tulliylitarkastaja Mikko Kontiainen kertoo tiedotteessa.

Tukesin mukaan yhteensä yhdeksästä lelusta löytyi merkintäpuutteita. Esimerkiksi ikämerkinnöissä oli ristiriitaa sekä varoitusmerkintöjä ja käyttöohjeita ei ollut käännetty suomeksi ja/ tai ruotsiksi.

Suomalaisilla väärä käsitys viranomaisten ennakkotarkastuksista

Tukesin tänä vuonna teettämän kyselyn mukaan kolme neljästä (77%) suomalaisista luulee viranomaisten ennakkotarkastavan markkinoilla olevat lelut sekä lastentarvikkeet. Näin ei kuitenkaan todellisuudessa ole.

Tukesin mukaan viranomaiset eivät ole koskaan ennakkotarkastaneet leluja ja lastentarvikkeita. Vastuu tuotteiden turvallisuudesta on valmistajilla, maahantuojilla ja myyjillä.

”Tulli nappaa rajalta ja varastoilta satunnaisia eriä tutkimuksiinsa ja Tukes valvoo jo myynnissä olevia leluja. Molemmat valitsevat tuotteita riskiperusteisesti, eli tarkastelemme sellaisia leluja, joissa epäilemme turvallisuuspuutteita. Viranomaisten tutkima osuus kaikista myynnissä olevista leluista on siis todella pieni”, ylitarkastaja Anja Merenkivi Tukesista sanoo.

Merenkiven mukaan Tukes valitsi nyt leluja testiin markkinoilta hyvin monipuolisesti ja mukana oli niin hittituotteita kuin perinteisiä leluja. Tukes sai leluprojektiin apua Kilpailu- ja kuluttajavirastolta (KKV), joka valvoo yritysten markkinointia ja tiedonantovelvollisuuksia. KKV tutustui muutaman älylelun markkinointitietoihin.

”Kun älyn määrä tavaroissa kasvaa, älyä ja valppautta tarvitaan myös ostajalta ja myyjältä. Ennen ostopäätöstä onkin syytä miettiä huolella, millaisia älyominaisuuksia tuotteiltaan haluaa – tai ei halua. Älykkäiden tuotteiden ostajan ei kuitenkaan tarvitse olla kaikesta perillä, sillä myyjän vastuulla on myös tuntea tuotteiden älyominaisuudet ja kertoa niistä”, erityisasiantuntija Satu Wideen Kilpailu- ja kuluttajavirastosta kertoo tiedotteessa.

Alla kuvat Tukesin varoittamista leluista. Lisää kuvia ja tarkempia tietoja markkinoilta poistetuista tuotteista löytyy Vaarallisettuotteet.fi -sivustolta.

Huggy Wuggy -pehmolelu, jonka silmät irtosivat testissä. Kuva: Tukes
RC-pehmoauto, jonka pohjasta irtosi pieni osa testissä. Kuva: Tukes
Nalle, jonka silmät irtosivat testissä. Kuva: Tukes
Tanssiva kaktus -lelu, jonka silmät irtosivat testissä. Kuva: Tukes
Lyijyllisiä juotoksia sisältävä drone, jota myytiin harhaanjohtavasti leluna. Kuva: Tukes

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.