Naapurin/somen superäiti herättää kateuden, epävarmuuden ja ärtymyksen tunteita?- Mitä tehdä?

Kuva: Pixabay/Kasman

Niin sanotut superäidit herättävät helposti negatiivisia tunteita toisissa äideissä. Se on hyvin luonnollista. Äitejä on kuitenkin erilaisia ja riittää, että yrittää parhaansa.

Sosiaalinen media on omiaan aiheuttamaan äideissä negatiivisia tunteita niin sanottuja superäitejä kohtaan. Somessa jaetaan yleensä vain positiiviset asiat. Se antaa helposti kuvan täydellisestä äitiydestä, missä äiti ja lapset ovat aina huoliteltuja ja hyvin käyttäytyviä, sekä koti on siisti.

Saatamme tavata myös tosielämässä niin sanottuja ”Muumimammoja”, jotka vaikuttavat pysyvän aina tyynenrauhallisina ja ovat täydellisen äitiyden perikuvia. Itsensä vertaaminen negatiivisessa mielessä toisiin äiteihin ei kuitenkaan kannata.

Mitä tehdä kateuden, epävarmuuden ja ärtymyksen tunteille?

Turun yliopiston äitiystutkija Suvi-Sadetta Kaarakaisen mukaan, kateus on hyvin tavallinen ja inhimillinen tunne varsinkin tuoreiden äitien keskuudessa. Kuitenkin yhteiskunnassa sitä saatetaan pitää usein merkkinä heikkoudesta.

Kateutta voi herättää periaatteessa mikä tahansa asia. Vanhempi voi kokea kateutta esimerkiksi siitä, että naapurin lapsi on helpompi, kuin hänen omansa. Jos huomaa itsessään kateutta, kannattaa miettiä, kuinka voisi saavuttaa enemmän sitä, mistä on toiselle kateellinen.

Kateus voi tuoda esille ne asiat, jotka ovat itselleen merkityksellisiä. Se ei aina ole siis pahasta, jos se saa sinut tavoittelemaan asioita, jotka tuovat sinulle onnistumisen kokemuksia ja edesauttavat hyvinvointiasi. Jos sen sijaan se laittaa sinut tekemään asioita vain siksi, että muutkin tekevät samoin, se ei tee sinulle hyvää. Tutkiskele itseäsi ja ajatuksiasi: näin voit saada selville, mitkä asiat ovat sinulle todella merkityksellisiä ja hyviä.

Kateuden lisäksi superäidit voivat herättää toisissa äideissä epävarmuuden ja ärtymyksen tunteita. Se on luonnollista, mutta negatiivisiin tunteisiin ei kannata jäädä.

Ärtymys on usein merkki siitä, että kaikki ei ole hyvin. Ärtymyksen tunne voi kieliä epäoikeudenmukaisuuden kokemuksesta, jolloin ihminen on valmiina puolustautumaan. Kannattaa miettiä myös syitä ärtymyksen taustalla, koska siihen liittyy yleensä monia eri tunteita.

On tyypillistä, että päällimäisenä mieleen tuleva tunne, ei olekaan se todellinen ärtymyksen syy. Ärtymykseen liittyviä muita tunteita voi olla joskus hankala havaita tai ne saattavat tuntua ei toivotuilta. Kaikki tunteet ovat kuitenkin sallittuja ja hyvinkin inhimillisiä.

Vanhemmuuteen kuuluu usein myös epävarmuuden tunteita. ”Somen superäitien” aiheuttaman paineen lisäksi, tietotulvan määrä on suuri, jonka takia ei tiedä, ketä pitäisi uskoa. Itseään ei kuitenkaan kannata verrata muihin ja maalaisjärjellä pääsee jo pitkälle. Kannattaa tehdä myös mielessään selkeät arvovalinnat, joiden pohjalta aikoo lapsia kasvattaa.

Oletko tuntenut kateutta ja epäonnistumisen tunteita vertaillessasi itseäsi muihin äiteihin? Saiko se sinut toimimaan oman hyvinvointisi eteen vai sitä vastaan?

Lähteet: Hyvä terveys, Hyvä kysymys

Teksti: Anne-Mari Valta

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.