Uudessa tutkimuksessa ikäviä havaintoja: Lasten kotihoidon tuella onkin negatiivinen vaikutus äiteihin ja lapsiin

Kuva: Marisa Howenstine

Lasten kotihoidon tuen vaikutuksia vanhempien työllisyyteen ja lasten neuvolatesteihin, koulutusvalintoihin ja nuorena tehtyihin rikoksiin on selvitetty Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (VATT) tuoreessa tutkimuksessa. Negatiivisia vaikutuksia löytyi erityisesti äitien, mutta myös lasten osalta.

Tutkimuksessa ilmeni, että lasten kotihoidon tuen vaikutukset ovat negatiivisia äitien työllisyyteen ja tuloihin. VATT:n mukaan tämä vaikutus syntyy siitä, että kotihoidon tuki ei ole pelkästään tulonsiirto, vaan se myös ohjaa vanhempien päätöksiä pidempiin kotihoitojaksoihin ja pois työelämästä.

Kotihoidon tukea voi saada, jos hoitaa alle 3-vuotiasta lasta kotona eikä lapsi ole kunnallisessa päivähoidossa. Tutkimustulokset osoittivat, että euromääräisesti suurempi kotihoidon tuki vähentää keskimäärin äitien työllisyyttä ja ansiotuloja jopa kymmenen vuotta lapsen syntymän jälkeen.

VATT:n mukaan yleinen tapa tarkastella lasten syntymän merkitystä äitien ansiotuloissa on niin sanottu lapsisakko (englanniksi termi ”child penalty”). Lapsisakko mittaa kuinka paljon äidin ansiotulot laskevat verrattuna isän tuloihin ensimmäisen lapsen syntymän jälkeen.

Tutkimus osoittaa tämän lapsisakon olevan Suomessa yli 70 prosenttia ensimmäisen lapsen syntymän jälkeen ja vähenevän hitaasti siitä noin 20 prosentin tasolle 8-10 vuotta lapsen syntymän jälkeen.

”Tutkimustuloksemme viittaavat siihen, että tuo alkujaan yli 70 prosentin suuruinen lapsisakko putoaisi jopa 20-30 prosentin tasolle, jos lasten kotihoidon tuki poistettaisiin. Tutkimustulostemme perusteella lasten kotihoidon tuella on siis merkittävä lasten vanhempien välistä tasa-arvoa heikentävä vaikutus”, VATT toteaa tiedotteessa.

Riski lasten rikoksiin kasvoi

Lasten kohdalla tulokset olivat myös negatiivisia. VATT:n mukaan mikään tutkimusmittareista ei viitannut siihen, että lasten kotihoidon tuen vaikutukset lapsiin olisivat keskimäärin positiivisia.

Tutkimuksessa ilmeni, että 1-vuotiaana saatu lasten kotihoidon tuki johtaa keskimäärin lastenneuvolassa tehdyissä laajoissa terveystarkastuksissa lisääntyneisiin virheisiin. Lisäksi tulosten perusteella lapset myös valitsevat toisen asteen koulutukseksi harvemmin lukion kuin muun toisen asteen oppilaitoksen tai jäävät pois toiselta asteelta saatuaan 1-vuotiaana korotettua kotihoidon tukea.

VATT:n mukaan tutkimuksessa havaittiin myös, että kahdeksaantoista ikävuoteen mennessä tehdyt rikokset lisääntyivät alhaiselta neljän prosentin tasolta noin viisi prosenttia. VATT kuitenkin toteaa, että osa tutkituista mittareista ei näyttänyt tilastollisesti merkitsevää vaikutusta lasten kohdalla.

Tutkimuksessa on hyödynnetty kotihoidon tuen kuntalisiä, joiden avulla voidaan VATT:n mukaan metodologisesti tutkia, mikä on kotihoidon tuen rahamäärän kausaalinen vaikutus keskimäärin väestössä. Eli mikä on vaikutus puhdistettuna muista tekijöistä, jotka vaikuttavat myös esimerkiksi äitien työllisyyteen.

Lisäksi tutkimuksessa on hyödynnetty päivähoitomaksujen uudistusta vuodelta 1997, jolloin kunnallisesti vaihdelleet maksutaulukot yhtenäistettiin Suomessa. VATT:n mukaan nämä asetelmat tukevat tämän tutkimuksen päätuloksia.

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.

    Array
(
    [0] => thumbnail
    [1] => medium
    [2] => medium_large
    [3] => large
    [4] => 1536x1536
    [5] => 2048x2048
    [6] => vp_sm
    [7] => vp_md
    [8] => vp_lg
    [9] => vp_xl
    [10] => vp_sm_popup
    [11] => vp_md_popup
    [12] => vp_xl_popup
)