Miksi jotkut ihmiset juoruilevat ja puhuvat pahaa enemmän kuin toiset?

people laughing and talking outside during daytime
Kuva: Priscilla Du Preez

Joillakin ihmisillä on voimakas tarve arvostella muita. Mitä se kertoo ihmisestä, jos hän puhuu muista jatkuvasti negatiiviseen sävyyn?

Joskus kohtaa ihmisiä, joilla tuntuu olevan korostunut tarve arvostella muita ja levittää negatiivisia juoruja. Toisten arvostelu kalskahtaa ikävästi korvaan, varsinkin jos se on jatkuvaa ja aina selän takana tapahtuvaa. Tällaisten ihmisten kohdalla tulee väkisin mieleen, onko syynä muiden haukkumiseen tyytymättömyys omaan elämään vai esimerkiksi opittu tapa. Ehkä ihminen on lapsuudenkodissaan kuullut vanhempiensa arvostelevan muita voimakkaasti ja siksi käyttäytyy itse samoin aikuisena.

Toki on täysin luonnollista purkaa esimerkiksi työpaikan asioihin tai ihmisiin liittyvää turhautumistaan kotioloissa läheisilleen. Jos vaikkapa kokee saavansa työpaikalla epäreilua kohtelua, moni kokee luontevaksi puhua asiasta kotonaan esimerkiksi puolisolleen. Joidenkin ihmisten kohdalla arvostelu tuntuu kuitenkin olevan enemmänkin tapa kuin todellista paineiden purkua.

Tutkimuksissa on havaittu juoruilun olevan emotionaalisesti palkitsevaa, mikä varmasti osaltaan selittää sitä, miksi toiset ihmiset nauttivat pahan puhumisesta. Juoruilu ja selän takana tapahtuva arvostelu antavat ihmiselle tunteen, että hänellä on voimaa ja valtaa. Erityisen mielellään ihmiset juoruilevat toisten ulkonäöstä, käyttäytymisestä ja ihmissuhteista.

Ihminen voi juoruilla monista syistä

Joskus motivaationa juoruiluun on kostonhimo toista ihmistä kohtaan. Jos jostakusta ihmisestä ei pidä, saattaa kynnys tätä ihmistä koskevaan negatiiviseen juoruiluun madaltua. Pahaa puhuva ihminen etsii mielellään ympärilleen muita ihmisiä, jotka jakavat hänen negatiivisen näkemyksensä juoruilun kohteesta. Yhdessä samanhenkisten ihmisten kanssa voi estoitta puhua toisesta pahaa ilman pelkoa tuomituksi tulemisesta.

Toisinaan syy juoruiluun voi olla tärkeyden tunne. Ihminen kokee itsensä tärkeäksi ja voimakkaaksi, kun saa jakaa uutta negatiivista tietoa toisesta ihmisestä muille. Sanonta “tieto on valtaa” ei ole syntynyt tyhjästä. Joidenkin ihmisten ego voimistuu, kun he saavat kertoa “salaista” tietoa muille. Tämä saa heidät tuntemaan itsensä arvokkaaksi ja merkittäväksi.

Juoruilu saattaa toisinaan myös olla ihmiselle “automaattinen” tapa puhua. Mehukkaat juorut ystävien kesken maustavat usein muutoin rutiininomaista keskustelua.

Muista saa puhua pahaa, itsestä ei

Vaikka ihminen saattaa pitää muiden asioista juoruilusta, hän usein kokee suurta ahdistusta, jos juoruilu kohdistuukin häneen itseensä. Aivokuvantamistutkimuksissa on havaittu, että ihmiset kokevat mielihyvän tunteita kuullessaan itseään koskevia positiivisia juoruja ja ahdistuksen tunteita, jos itseen kohdistuvat juorut ovat negatiivisia. Tämä kuvaa ihmisen tarvetta tulla hyväksytyksi yhteisössään.

Ennen kuin lähtee puhumaan toisista pahaa, kannattaa pysähtyä miettimään, miltä tuntuisi kuulla vastaavia negatiivisia asioita sanottavan itsestään. Vaikka juoruilu saatttaakin tuoda hetken nautintoa, usein pahan puhuminen ei viime kädessä tuota pysyväisluontoista onnen tunnetta edes juoruilijalle itselleen.

Lähde: Psychology Today

Teksti: Sonja

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.