Lasten saanti muuttaa usein parisuhdetta. Millaisia muutoksia vauva tuo mukanaan ja miten suhde selviää uusista haasteista?
Tyypillinen tarina on, että suhteessa ei ole ollut juurikaan riitoja ennen lasten saamista, mutta vauvan synnyttyä tilanne muuttuu. Vauva-arki tuo elämään väistämättä jonkin verran stressiä, koska yöunet jäävät usein vähäisemmiksi, mikä jo itsessään kiristää hermoja. Jos elämässä on vauvan syntymän aikaan muitakin stressaavia asioita, esimerkiksi työhön liittyviä, paine saattaa nopeasti kasvaa sellaiseksi, että myös aiemmin harmonisessa ihmissuhteessa voivat ovet alkaa paukkumaan. Jos puolisot ajautuvat tällaiseen tilanteeseen eivätkä tee asialle mitään, paha olo saattaa ajan kanssa kasautua niin suureksi, että lopulta ero alkaa tuntua tragedian sijaan helpotukselta.
On hyvä pitää mielessä, että tilanteen kanssa ei ole yksin. Ärtymyksen, ahdistuksen ja epävarmuuden tunteet ovat tuttuja kaikille tuoreille vanhemmille. Jos tuntee tällaisia tunteita ja puolison kanssa tulee sen takia riideltyä enemmän kuin aiemmin, se ei merkitse, että olisi jollakin lailla muita huonompi ihminen tai vanhempi. Se merkitsee ainoastaan, että on inhimillinen.
Kommunikaatio saattaa muuttua lapsen syntymän jälkeen
Lapsen ollessa pieni vanhemmat saattavat joutua vuorottelemaan esimerkiksi siinä, kumpi herää vauvan kanssa tai kumpi milloinkin hoitaa häntä. Tämän seurauksena vanhemmat saattavat olla väsyneitä eri aikaan ja myös nukkua eri aikoihin. Tällöin kommunikaatio voi huomaamatta tyrehtyä minimiin. Pahimmillaan vanhemmat eivät enää jaksa väsymyksensä takia puhua muusta kuin lapseen liittyvistä asioista.
Ihmissuhde kuitenkin perustuu siihen, että vietetään molempia miellyttävää aikaa yhdessä. Jos tämä elementti jää pois ja vanhemmista tulee enemmänkin “työpari”, joka vain hoitaa vauvaa yhdessä, ei ole ihme jos suhteeseen ilmaantuu haasteita eri osa-alueilla.
Ongelmiin löytyy kuitenkin usein onneksi ratkaisuja. Jos se on taloudellisesti mahdollista, kannattaa harkita lapsenhoitoavun hyödyntämistä sellaisessa tilanteessa, jossa oma jaksaminen on äärirajoilla. Toisinaan hoitoapua voi löytyä myös omasta lähipiiristä, mutta jos tarve apuun on suuri, läheisillä voi olla omien töidensä takia vaikeaa tulla aina tarvittaessa hätiin. Tällöin luotettava palkattu hoitaja voi antaa vanhemmille tärkeitä hengähdystaukoja, jolloin he voivat käydä viettämässä aikaa yhdessä kodin ulkopuolella. Näin suhteella on paremmat mahdollisuudet pysyä toimivana. Yhteinen ravintolaillallinen tai vaikka vain kävely muutaman korttelin ympäri yhdessä voivat olla elintärkeitä henkireikiä suhteelle ja puolisoiden jaksamiselle.
Toisinaan lapsen saannin paljastamat erilaiset näkemykset kasvatuksen suhteen saattavat aiheuttaa kitkaa parisuhteessa. Vastuun jakaminen toisen kanssa ei myöskään aina ole helppoa, varsinkin jos on kasvatukseen liittyviä mielipide-eroja.
Jos tahtoa vain löytyy, usein ongelmat ovat voitettavissa. Tämä kuitenkin vaatii sitoutumista ja usein puolitiehen vastaan tulemista molemmilta vanhemmilta.
Lähde: Healthline
Teksti: Sonja
Ei vielä kommentteja