Suomalaiset ovat tunnetusti kahvikansaa: kahvia juodaan lähes 10 kiloa henkeä kohden vuodessa. Kahvi-sivuston mukaan Suomessa kahvia juodaan enemmän kuin missään muussa maassa, kun kahvin kulutus suhteutetaan väestön määrään. Raskauden aikana kahvijuonnin kanssa voi olla hyvästä olla kuitenkin tarkkana.
Kahvin ja muiden kofeiinia sisältävien juomien nauttiminen raskauden aikana voi vaikuttaa negatiivisesti syntyvään lapseen tämän pituuskasvun osalta. CNN:n mukaan tutkimus on osoittanut, että raskauden aikana pienille kofeiinimäärille altistuneet lapset olivat keskimäärin lyhyempiä kuin lapset, jotka eivät raskauden aikana altistuneet kofeiinille.
CNN kertoo, että raskausaikana kofeiinille altistuneet lapset olivat tutkimuksen mukaan lyhyempiä 4 vuoden iässä kuin verrokkinsa ja pituusero kasvoi vuosi vuodelta 8-vuotiaaksi asti. Pituusero kofeiinille altistumattomiin lapsiin ei kuitenkaan ollut kuin noin 1-2 senttiä.
”Selvyyden vuoksi, erot pituudessa eivät ole suuria, mutta tällaisia pieniä eroavaisuuksia pituudessa on näillä lapsilla, jotka kohdussa ollessaan altistuivat kofeiinille”, tutkimusta johtanut tohtori ja tutkija Jessica Gleason Eunice Kennedy Shriver National Institute of Child Health and Human Development -keskuksesta kommentoi tuloksia CNN:lle.
Tutkimus on julkaistu JAMA Network Open -tiedelehdessä.
Suosituksia pienempikin määrä jo vaikutti
Ruokaviraston mukaan raskaana oleville turvallisen kofeiinin saannin raja kaikista lähteistä on 200mg päivässä ja imettäville 200mg päivässä tai kerta-annoksena. Ruokaviraston mukaan kofeiinipitoisia juomia voi käyttää satunnaisesti, mutta käytössä pitää ottaa huomioon vuorokausi- ja kerta-annosrajoitukset.
200mg kofeiinia saa noin 3 desistä tavallista suodatin kahvia (noin kaksi kahvikupillista) tai yhdestä desistä espressoa. Ruokaviraston mukaan vastaavan määrän kofeiinia saa noin 8 desistä mustaa teetä, kun taas kaakaojuomassa puolestaan on kofeiinia 3-5mg/desilitra. Kofeiini kulkeutuu istukan kautta sikiöön ja rintamaidon kautta lapselle.
CNN: mukaan tutkimuksessa pituuserot havaittiin jopa sellaisilla lapsilla, joita odottava vanhempi joi vähemmän kuin puoli kuppia kahvia päivässä. Tämä on selvästi alle nykyisten suositusten, Gleason totesi.
Australialaisen Curtin Universityn epidemiologian ja biostatistiikan professori Gavin Pereiran mukaan ei kuitenkaan ole selvää, osoittaako tämä uusi tutkimus kausaliteetin raskaana olevan kahvinjuonnin ja lapsen pituuden välillä. Pereira ei osallistunut tutkimuksen tekoon.
”Tutkimuksessa havaittu korrelaatio on mahdollista voida selittää yhteisellä syyllä sekä kofeiinin kulutukseen että kasvun rajoittumiseen, kuten köyhyys, stressi ja ruokavalioon liittyvät tekijä”, Pereira sanoi CNN:n mukaan.
Teksti: Miia
Ei vielä kommentteja