5 askelta tehokkaampaan vanhemmuuteen!

5 askelta tehokkaampaan vanhemmuuteen!
Kuva:Pixabay/2081671

Lasten kasvattaminen on yksi maailman vaikeimmista tehtävistä. Saatat kokea olevasi huonosti valmistautunut vanhemmuuteen. Nämä viisi lastenkasvatusvinkkiä auttavat sinua tuntemaan olosi varmemmaksi vanhempana.

1. Tue ja kehitä lapsen itsetuntoa

Lapsen itsetunto alkaa kehittymään jo vauvana, kun hän oppii näkemään itsensä vanhempien silmin. Lapsi tutkailee ääntäsi, ilmeitäsi, sanojasi ja kehonkieltäsi. Ne vaikuttavat lapsen kehittyvään itsetuntoon enemmän, kuin mikään muu.

Saatat huomaamattasi reagoida negatiivisesti lapseen monta kertaa päivässä. Sinun tulisi kuitenkin kehua lasta arvostelua enemmän. Anna tunnustusta lapselle: “Kiva, että petasit sängyn pyytämättä ja leikit siskosi kanssa kärsivällisesti.”

Ylistä lasta pienistäkin saavutuksista ja anna hänen kokea ylpeyttä itsestään. Anna lapsen kokeilla ja tehdä asioita mahdollisimman itsenäisesti, jolloin hän tuntee olonsa kykeneväksi ja vahvaksi.

Älä vertaile lastasi toisiin lapsiin. Ole myötätuntoinen ja valitse sanasi huolella. Kerro lapselle, että kaikki tekevät virheitä ja, että rakastat häntä edelleen, vaikka hänen käytöksensä olisi huonoa.

2. Aseta rajoja ja ole johdonmukainen

Kuri ja rajat ovat välttämättömiä jokaisessa perheessä. Niiden tavoitteena on auttaa lasta oppimaan itsehillintää, sekä hyväksyttävät käytöstavat. Lapsi saatta testata asettamiasi rajoja, mutta ole johdonmukainen ja kärsivällinen. Johdonmukaisuus opettaa lapselle sen, mitä häneltä odotat.

3. Vietä aikaa lapsen kanssa

Lapset, jotka eivät saa vanhemmiltaan riittävästi huomiota käyttäytyvät useimmiten huonosti. Se on heidän keinonsa saada vanhemman huomio vihdoin itseensä. Muista viettää aikaa myös isompien lasten kanssa. Teini-ikäiset lapset tarvitsevat huomiota vanhemmilta siinä missä nuoremmatkin.

4. Neuvottele lapsesi kanssa

Et voi odottaa lapsen tekevän kaikkea vain siksi, että sinä vanhempana sanot niin. Hän kaipaa perusteluita ja selityksiä. Vanhemmat, jotka keskustelevat lapsensa kanssa, auttavat häntä ymmärtämään ja oppimaan. Tee selväksi sen, mitä lapseltasi odotat. Tee ehdotuksia ja tarjoa valintoja. Ole myös avoin lapsesi ehdotuksille. Lapset, jotka saavat osallistua päätöksentekoon ovat motivoituneempia toteuttamaan niitä.

5. Osoita lapsellesi, että rakkautesi on ehdotonta

Kun joudut puuttumaan lapsen negatiiviseen käytökseen, vältä syyllistämistä, vian etsimistä ja kritisoimista. Se voi nimittäin loukata lapsen itsetuntoa ja johtaa katkeruuteen. Vaikka joutuisit asettamaan rajoja, niin osoita ehdotonta rakkautta ja rohkaise lasta.

Mitä näistä keinoista olet käyttänyt lasten kasvatuksessa? Mitä voisit sen sijaan vielä lisätä?

Lähteet: Kids health

Teksti: Anne-Mari Valta

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *