Tärkeimmät asiat, jotka vanhempi voi antaa lapselleen

man carrying baby boy and kissing on cheek
Kuva: Kelly Sikkema

Jokaisella lapsella on yksilöllisiä tarpeita, jotka ovat edellytys hänen onnellisuudelleen ja hyvinvoinnilleen. Terve suhde vanhemman kanssa tukee näiden tarpeiden täyttymistä.

Tutkimus on osoittanut, että on olemassa tiettyjä erityisen tärkeitä asioita, joita vanhemmat voivat antaa lapsilleen. Jokainen näistä asioista edustaa yhtä elementtiä monimutkaisessa lapsi-vanhempi-vuorovaikutussuhteessa. Jos yksi elementti jää puuttumaan, se ei kuitenkaan merkitse, että lapsen kehitys olisi vaarassa tai että lapsen ja vanhemman suhde ei voisi olla hyvä ja henkisesti tyydyttävä.

Äidin asenteella on suuri vaikutus tyttären ajatusmaailman kehitykseen. Jos äiti esimerkiksi suhtautuu omaan kehoonsa häpeilllen, tämä saattaa heijastua negatiivisesti myös tyttären itsetunnon kehittymiseen. Jos äiti jatkuvasti tarkkailee itseään peilistä, kontrolloi painoaan ja ilmaisee tyytymättömyyttä kehoaan kohtaan, hänen tyttärensä tulee käyttäytymään todennäköisemmin samoin kuin silloin, jos äiti hyväksyy kehonsa eikä jatkuvasti peilaile itseään.

Äidit ja tyttäret

Äidin kannattaa rohkaista tytärtään ajattelemaan, että aikuisen naisen keho on täysin hyväksyttävä sellaisena kuin se on ja ettei vartaloaan tarvitse häpeillä.

Emotionaalinen ja fyysinen lohduttaminen

Tutkimuksissa on havaittu, että äidin lohduttava kosketus vähentää tyttären stressiä. Tämä havaittiin tutkimuksessa, jossa tyttärien tuli pitää pieni puhe yleisölle. Puheen pitäminen on usein nuorelle varsin stressaava tapahtuma. Tehtävän tarkoitus oli simuloida tosielämän stressaavaa tilannetta. Puheen pitämisen aikana osa äideistä piti tyttärensä kädestä kiinni ja osa istui hiljaa tämän vieressä. Tyttäret, joiden kädestä pidettiin kiinni, eivät kokeneet puheensa aikana yhtä voimakasta ahdistusta kuin tyttäret, joiden kädestä ei pidetty kiinni.

Kokeessa havaittiin myös, että mikäli äiti ja tytär kokivat suhteensa olevan hyvin läheinen, jo pelkkä äidin läsnäolo vieressä rentoutti tytärtä ja vähensi ahdistusta, vaikka äiti ei pitänyt kädestä kiinni. Kokeen tuloksia tulkittiin siten, että hyvä äiti-tytär-suhde suojaa tytärtä henkisiltä uhkilta ja haasteilta.

Isät ja pojat

Moni isä saattaa kokea haastavana puhua poikansa kanssa esimerkiksi sukupuolisuhteisiin liittyvistä asioista. Isän kanssa käydyt keskustelut myös tämänkaltaisista sensitiivisistä aiheista ovat kuitenkin hyvin tärkeitä pojille. Isällä voi olla tunne, että hän ei ole kykenevä tai pätevä puhumaan pojalleen tietyistä asioista. Tästä huolimatta isän kannattaa panostaa avoimeen ja keskustelevaan suhteeseen poikansa kanssa.

Isän aktiivinen läsnäolo on muutoinkin tärkeää pojan henkiselle kehitykselle. Jos isä osoittaa kiintymystä ja läheisyyttä pojalleen, tämän on havaittu vaikuttavan positiivisesti pojan kehitykseen monella saralla. Esimerkiksi matemaattisten kykyjen on havaittu kehittyvän nopeammin ja tehokkaammin sellaisilla pojilla, joiden isät kohtelevat heitä lämmöllä ja osoittavat heille kiintymystään.

Tärkeintä lapsen ja vanhemman suhteessa on osoittaa molemminpuolista välittämistä, ymmärrystä ja arvostusta. Kyky kuunnella on myös erityisen tärkeä toimivan suhteen kehittymiselle.

Lähde ja lisätietoa: Psychology Today

Teksti: Sonja

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.