Vinkki loppuvuoden herkkuhetkiin: Kokeile rohkeasti näitä kahta kasvia ruokiesi mausteena

Kuva: Pexels/Joe L

Kaipaatko jotain uutta kokeiltavaksi ruoanlaitossa? Tähän tarjoaa oivan mahdollisuuden Maa- ja kotitalousnaisten (MKN) esiin nostamat kaksi kasvia.

Piparjuuri ja inkivääri ovat MKN Ruokaneuvojen joulukuun teemakasvit. Näitä kahta voimakasta kasvia voi käyttää monin tavoin ruoanlaitossa, ja ne sopivat mainiosti talvikauden aterioihin.

Jos inkivääri ei ole vielä tuttu, kannattaa sille antaa rohkeasti mahdollisuus. Voimakas, mutta samalla lämmittävä inkivääri tuo aasialaista aromia kotoisiinkin ruokiin ja sitä voi käyttää lihojen marinadeihin, leivontaan, jälkiruokiin, säilöntään kuin juomiinkin. Joulupöydässä inkivääri maustaa perinneruoat uudella tavalla.

MKN:n mukaan piparjuuri on jäänyt viime vuosina hieman sivuun kasvimaan aarteiden joukossa. C-vitamiinia, kaliumia, rautaa, proteiinia sekä kuitua sisältävä piparjuuri kaipaakin nyt uutta nostetta.

Piparjuuren maku on vahva, minkä ansiosta sitä on käytetty lihan ja kalan maustamisessa sekä mausteena esimerkiksi etikkasäilönnässä. Yksi klassinen yhdistelmä onkin paahtopaisti ja piparjuurikastike.

Kylmien kastikkeiden kaveri

Etelä-Suomen Maa- ja kotitalousnaisten ruoka-asiantuntija Suvi Malinin mukaan piparjuuri on ruoissa parhaimmillaan tuoreena raastettuna, koska piparjuuren maku muuttuu kypsennettäessä kitkeräksi. Malin neuvookin lisäämään piparjuuren aina vasta loppuvaiheessa, kun sitä käyttää kuumiin ruokiin.

Raastettua piparjuurta voi käyttää esimerkiksi kylmissä kastikkeissa. Malin vinkkaa sekoittamaan sitä voihin, kermavaahtoon tai ranskankermaan ja tarjoamaan lihan tai kalan kanssa.

”Tai paista kuorimaveitsellä vuoltuja lastuja nopeasti voissa, mausta suolalla ja tarjoa paistetun kalan kanssa”, hän lisää.

MKN:n mukaan raastettu piparjuuri kannattaa käyttää nopeasti, koska ilman hapen vaikutuksesta sen maku ja kirpeys haihtuvat nopeasti ja sen mausteinen potku katoaa. Suositeltavaa onkin raastaa vain kerralla tarvittava määrä.

”Jos piparjuuri ei ole tuttu, kokeile ensin varovasti. Kokeile pikkujoulutarjottavina pieniä suolaisia makupaloja, sapaksia. Voit yllättyä positiivisesti”, Malin sanoo tiedotteessa.

Monipuolinen inkivääri

Monille tutumpaa inkivääriä käytetään MKN:n mukaan mausteena tuoreena, tahnana tai kuivattuna jauheena. Tuoreen ja kuivatun inkiväärin maku eroaa voimakkaasti toisistaan, joten kannattaa käyttää reseptissä mainittua tuotetta. Usein kuitenkin kuivatun, jauhetun inkiväärin voi korvata inkivääriraasteella tai -tahnalla tai päinvastoin.

”Tuoreen inkiväärin käsittely on helppoa. Jos käytät viipaleita kuumaan juomaan, riittää pelkkä pesu kuumalla vedellä. Jos haluat raastaa, silputa tai suikaloida inkiväärin, juuri kannattaa kuoria”, Malin kertoo tiedotteessa.

”Poista kuori kuorimaveitsellä, pienellä terävällä veitsellä tai ruokalusikalla raaputtamalla. Paina lusikkaa kunnolla kuoren pintaan. Voit käyttää hieman voimaakin rapsuttaessa kuorta pois”, hän jatkaa.

Inkivääri säilyy jääkaapissa vihanneslokerossa pitkään hyvänä rasiassa tai ilmatiiviissä pussissa, ettei juurakko kuivu.

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.