Älä hankkiudu raskaaksi pelastaaksesi parisuhdetta!

Kuva: Pixabay/ 809499

Vauvan saaminen ei koskaan pelasta valmiiksi huonoa parisuhdetta. Päinvastoin vauvan syntyminen perheeseen yleensä moninkertaistaa olemassa olevat ongelmat. Sen sijaan hyvässä parisuhteessa onnellisuus voi lisääntyä lapsen tulon myötä.

Joten mikäli parisuhteessa on vakavia ongelmia, on todella naiivia kuvitella, että raskaaksi hankkiutuminen ja vauvan syntyminen perheeseen helpottaisi tilannetta ja hioisi parin paremmin yhteen.

Sen sijaan se lisää parisuhteen ongelmia lapsen synnyttyä, koska yhteinen aika on vähissä ja huonot yöunet rasittaa molempia vanhempia. Tällöin tulee tiuskittua toisilleen herkemmin ja riitoja saattaa syntyä, mitä pienimmistä asioista. Toinen kumppaneista voi kokea, ettei saa tarpeeksi tukea ja toinen puolestaan kokea olevansa syrjitty.

Yleensä riidat toistavat tiettyä kaavaa ja niiden taustalla on usein oikeasti kyse täyttymättömistä tarpeista. Näille riidoille on tyypillistä, että ne jäävät ratkaisematta. Jos tarpeita ei nähdä, pintapuolinen sopiminen ei auta asiaa, kerrotaan MLL:n sivulla.

Tyytymättömyys parisuhteeseen kasvaa useimmiten, jos perheeseen syntyy lapsi. Esikoisen syntymä koetaan yleensä rankempana, kuin jos perheeseen syntyy pikkusisarus. Lapsettomiin pareihin verrattuna pikkulapsiperheiden vanhemmat ovat parisuhteeseen vähän tyytymättömämpiä.

Se on toisaalta ymmärrettävää, koska suhteeseen on luotava tilaa lapselle. Onneksi vanhemmuus tuo suhteeseen myös paljon hyvää. Parisuhteen rinnalle kasvaa vanhemmuuden liitto. Pikkulapsi aikana ei tulisi kuitenkaan unohtaa pitää huolta myös omasta parisuhteesta.

Ikävä kyllä tällaista tapahtuu, että henkilö kuvittelee naimisiin menemisen tai lapsen hankkimisen pelastavan huonon parisuhteen. Sitä kuvittelee, että toinen muuttuu positiivisempaan suuntaan kasvettuaan vanhemmuuteen. Tai, että yhteinen lapsi sitoisi kumppanit lujasti kiinni toisiinsa positiivisella tavalla.

Monesti tällaiset pariskunnat kuitenkin päätyvät eroon lapsen synnyttyä ja huomattuaan, kuinka rankkaa vanhemmuutta on jakaa kumppanin kanssa, kun parisuhdeongelmia on entuudestaankin. Tilanne ei ole myöskään lapsen kannalta reilu ja voi muuttua melko kaoottiseksi.

Ajattele tilannetta syntymättömän lapsen kannalta

Täytyy muistaa, että päätös hankkiutua raskaaksi, vaikka parisuhde voi huonosti, vaikuttaa myös syntymättömään lapseen.

Amerikkalaisessa tutkimuksessa selvisi, että yksinhuoltajaäitien vauvoilla todettiin muita vähemmän koliikkia. Se johtui siitä, että he saivat muita vanhempia enemmän tukea. Tutkimuksesta selvisi, että parisuhteeseensa tyytyväisemmällä naisella oli pienemmällä todennäköisyydellä vauva, joka kärsi koliikista.

Onko parisuhteesi riittävän hyvällä pohjalla hankkiutuaksesi raskaaksi? Muistathan, että lapsen syntymä ei koskaan pelasta valmiiksi huonoa parisuhdetta?

Lähteet: Iltasanomat, MLL ja NHS

Teksti: Anne-Mari Valta

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.