Lapsen “sammuttaminen” piirrettyjen avulla – Oikein vai väärin?

Lapsen “sammuttaminen” piirrettyjen avulla – Oikein vai väärin?
Kuva: Glenn Carstens-Peters

Jotkut vanhemmat käyttävät piirrettyjä “sammuttamaan” lapsensa, kun meno alkaa olla liian villiä tai kun vanhemmat tarvitsevat omaa aikaa. Onko piirrettyjen käyttäminen lapsen hiljentämiseen hyvä vain huono tapa?

Eräs ystäväni totesi kerran, että hänestä tuntuu pahalta, kun lapsi “sammutetaan” kaukosäätimellä. Tällä hän tarkoitti tilannetta, jossa aikuiset istuttavat lapsen piirrettyjen ääreen kun he haluavat esimerkiksi keskustella keskenään, tehdä jotain muuta tärkeää omaa asiaa tai vain ottaa pienen vapaahetken itselleen.

Jälkeenpäin jäin miettimään ystäväni sanoja. “Sammuttaminen kaukosäätimellä” tuntui varsin kuvaavalta vertaukselta. Onko oikein käyttää piirrettyjä lapsen huomion kiinnittämiseksi tuntikausiksi?

Toki siinä ei ole mitään pahaa, jos lapsen laittaa välillä katsomaan piirrettyjä, jotta itse saa jonkin tärkeän askareen hoidettua. Jokainen vanhempi on käyttänyt tätä taktiikkaa joskus, eikä lapsi siitä pilalle mene. Sen sijaan jos “kaukosäädin-sammutusta” käytetään säännöllisesti ja kerrallaan pitkiä aikoja, muuttuu taktiikka usein kyseenalaiseksi. Zombina televisiota tuntikausia tuijottava lapsi kuulostaa vähintäänkin arveluttavalta ratkaisulta vanhemman ajanhallintaongelmiin.

Joskus vanhempi kokee piirrettyjen katsomisen olevan ainoa lapsen distraktointikeino

Joskus vanhemman elämä on niin hektistä, että hän kokee “kaukosäädin-sammutuksen” olevan ainoa käytössään oleva keino, jolla hän saa aikaa itselleen. Näin saattaa olla esimerkiksi yksinhuoltajavanhemman tapauksessa. Vanhempi saattaa vaikkapa olla ollut kiireinen töissä ja tarvitsee vielä illalla aikaa tärkeiden työasioiden hoitoon. Yhden aikuisen perheessä ei voi pyytää kumppania apuun tiukan paikan tullen. Tällöin saattaa houkutus kasvaa lapsen istuttamiseen television ääreen, jolloin itse voi hoitaa tärkeät työt loppuun.

Toisinaan vanhemmalla ei ole tärkeitä töitä hoidettavana, mutta hän on niin väsynyt työpäivän jälkeen, että kokee tarvitsevansa omaa aikaa sen sijaan, että antaisi huomiota lapselle. Lapsen istuttaminen television ääreen antaa vanhemmalle mahdollisuuden vetää henkeä esimerkiksi somea tai lehteä selaillen. Toisinaan lyhyeksi tarkoitettu rentoutumishetki saattaa huomaamatta venyä ja lapsi saattaa unohtua ruudun ääreen pitkäksi aikaa.

Liiallisesta ruutuajasta on osoitettu olevan lapselle monenlaista haittaa. Kukaan vanhempi ei toki tieten tahtoen halua altistaa lastaan asioille, jotka saattavat vaikuttaa hänen kehitykseensä negatiivisesti. Ongelma on, että lapsen “hätäsammutusta” piirrettyjen avulla ei välttämättä nähdä millään lailla haitallisena. Päinvastoin, joissakin perheessä annetaan lasten katsella televisiota koko ilta, ellei lapsi itse ilmaise halua tehdä jotain muuta.

Vanhemmat voivat havahtua tilanteeseen vasta, kun lapsi valittaa esimerkiksi selkäkipua, päänsärkyä tai silmäoireita. Liialla ruudun tuijotuksella on monia haitallisia vaikutuksia. Toisinaan vanhemmat kuitenkin ovat omassa elämässään niin stressaantuneita, että edes nämä hälytysmerkit eivät saa heidän silmiään avautumaan tilanteen vakavuudelle ja lapsen “sammuttamista” jatketaan, usein hyvin haitallisin seurauksin.

Mitä mieltä sinä olet lapsen “sammuttamisesta” kaukosäätimellä?

Avatar photo

Anonyymi perhe

Anonyymi perhe koostuu monimuotoisten perheiden lisäksi myös ihanan kamalista isovanhemmista sekä niistä ainaisista mammakerhojen kaikkitietävistä äideistä - lapsettomia karvalasten vanhempia kuitenkaan unohtamatta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *