Lähes puolet lapsista tuntee turvattomuutta esikoulussa – tutkimus paljasti myös isoimmat pelot ja lohduttavat teot

Lähes puolet lapsista tuntee turvattomuutta esikoulussa – tutkimus paljasti myös isoimmat pelot ja lohduttavat teot
Kuva: Mathilde Langevin

Tuore Lapsibarometri-tutkimus on julkaistu ja tänä vuonna sen teemana on turvallisuus. Lapsiasiavaltuutetun toimisto toteuttaa tutkimuksen joka toinen vuosi ja siinä selvitetään 6-7-vuotiaiden lasten näkemyksiä heidän arkeensa liittyvistä asioista.

Vain hieman yli puolet (58%) eskarilaisista kokee aina olonsa turvalliseksi esikoulussa, ilmenee uudesta Lapsibarometrista. Lisäksi vähän koulutettujen vanhempien lapset tunsivat esikoulussa enemmän turvattomuutta kuin korkeasti koulutettujen vanhempien lapset.

“Tulos on huolestuttava, sillä lähtökohtana tulee olla esikoulu, jossa jokainen voi kokea olonsa turvalliseksi joka hetki”, erikoistutkija Terhi Tuukkanen lapsiasiavaltuutetun toimistosta kommentoi tiedotteessa.

“Esiopetuksessa on tärkeää keskustella lasten kanssa turvallisuudesta ja turvallista oloa edistävistä ja vähentävistä asioista. Turvallisuustaitoja voidaan myös harjoitella”, hän lisää.

Puhelinhaastatteluina toteutettuun tutkimukseen vastasi yli 400 esiopetuisikäistä lasta keväällä 2022. Lapsia haastateltiin turvallisuudesta, turvallisuutta lisäävistä ja vähentävistä asioista, peloista ja siitä, miltä kysymyksiin tuntui vastata.

Turvallinen elinympäristö ja turvalliset aikuiset

Barometrin mukaan suurin osa lapsista (81% vastaajista) pelkää joskus. Eniten suomalaiset eskarilaiset pelkäävät pimeää, painajaisia sekä luonnonilmiöitä.

“Myönteistä on, että eskarilaisten peloissa eivät näkyneet yhteiskunnallisesti isot, turvallisuuteen vaikuttavat ja paljon uutisissa näkyneet asiat, kuten pandemia tai Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan”, Tuukkanen sanoo ja jatkaa:

“Eskarilaisten turvattomuuden tunteet liittyivät useimmiten lähiympäristöön.”

Turvallisuus merkitsee lapsille turvallista elinympäristöä, joka lapsen näkökulmasta myös tuntuu turvalliselta ja jossa on läheisiä aikuisia, hellyyttä ja kivoja kavereita. Turvallisuutta lisäävinä asioina lapset kertoivat turvallisuutta tuovista leluista (72 % vastaajista), turvapaikoista (74 %) ja turvallisista aikuisista (92 %).

Halaus ja syli auttavat pelkoon

Tutkimuksessa moni lapsi kertoi, että pelkoon auttaa se, kun läheinen aikuinen halaa, silittää tai ottaa syliin. Myös sisarusten ja kavereiden tuoma turva näkyi Lapsibarometrin tuloksissa.

Lasten turvallisuuden lisäämiseen on olemassa paljon yksinkertaisia keinoja, joiden käyttöä lasten arjessa kannattaa lisätä. Barometrin tulokset korostavat läheisyyden ja hellyyden merkitystä lapsille turvallisuuden kokemuksen lisääjänä – erityisesti silloin, kun lasta pelottaa tai jännittää jokin asia.

Aikuiset eivät kuitenkaan aina tunnista tai ymmärrä lasten pelkoja.

“Lapsibarometrin tulokset muistuttavat siitä, että lasten näkemyksiä ei saada selville, jos niitä ei lapsilta kysytä. Lasten kanssa on tärkeää keskustella turvallisuudesta ja peloista, eikä lasten huolia saa vähätellä”, Tuukkanen painottaa.

Teksti: Miia

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *