Vältä haiseva sotku ja muista tämä tärkeä seikka joulun ruoanlaitossa

Kuva: Pexels/ Tim Douglas

Kun valmistaa joulupöytään herkullisia syötäviä, syntyy sen ohessa rasvajätettä. Jouluruokien rasvat kannattaa hyödyntää ruoanlaitossa tai laittaa roskiin, jos niille ei ole käyttöä.

Joulukokkailuja tehdessä on tärkeä muistaa yksi seikka: rasvaa ei saa laittaa viemäriin. Etenkin kinkun paistamisesta syntyy rasvajätettä, joka viemäriin joutuessaan voi aiheuttaa tukoksia viemäriputkissa.

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY kertoo, että putkiston seinämiin kertyvä rasva on yleinen syy kotien viemäritukoksiin. Kun viemäri tukkeutuu, jätevesi nousee nopeasti lattiakaivoista, pesualtaista ja pytystä lattioille – lopputuloksena on vain haiseva sotku.

HSY:n mukaan kinkun paistorasva kannattaa hyödyntää ruoanlaitossa esimerkiksi paistorasvana. Kinkun paistolientä voi käyttää myös joulukinkun kastikkeeseen tai pakastaa pieninä kuutioina myöhempää käyttöä varten.

Yli jäänyt paistorasva tai muu ruuanlaitossa syntyvä rasva ei kuulu viemäriin, vaan roskikseen.

”Jos et käytä paistorasvaa ruoanlaitossa, laita hyytynyt rasva biojätteeseen tai kompostiin. Jos rasvaa ei malta hyydyttää tai biojätekeräystä ei ole, laita nestemäinen rasva tiiviisti suljetussa astiassa sekajätteeseen”, HSY:n ympäristöasiantuntija Elina Tanner ohjeistaa tiedotteessa.

Rasvat polttoaineeksi

Jouluruokien valmistamisesta syntyneet rasvajätteet voi myös viedä kierrätettäväksi ja näin ottaa osaa Kinkkutemppuun. Vaikka kierrätystempaus on nimetty Kinkkutempuksi, voi keräyspisteisiin tuoda myös kalkkunan, kalan tai vaikkapa juuresten paistinrasvaa.

Kinkkutempussa kerätyistä rasvoista valmistetaan uusiutuvaa dieseliä. Esimerkiksi yhden keskikokoisen kinkun rasvasta valmistettavalla dieselillä ajaa jopa kolme kilometriä.

Kinkkutempussa rasvat laitetaan tyhjään kartonkitölkkiin, joka suljetaan esimerkiksi teipillä, ja rasvan annetaan jäähtyä tölkissä ennen keräykseen viemistä. Keräykseen ei saa tuoda lasia, muovia tai metallia, sillä ne vaikeuttavat rasvan käsittelyä.

Kinkkutempun keräyspisteitä löytyy lähes ympäri maan ja rasvoja voi viedä niihin 16.12. 2022 – 8.1.2023. Löydät kaikkien keräyspisteiden sijainnit täältä.

Oikeaoppista lajittelua

Joulun ja uudenvuoden yhteydessä syntyy myös muuta kuin ruokajätettä. HSY on antanut lajitteluvinkkejä, joilla jätteet kulkeutuvat oikeisiin paikkoihin.

  • Lahjapaperit ja -nauhat kuuluvat sekajätteeseen.
  • Alumiinivuoat, tuikkukynttilöiden kuoret ja muut alumiiniroskat kuuluvat metallinkeräykseen.
  • Risat joulukoristeet, kuten joulupallot ja kimallenauhat sekä lasinen kynttilälyhty, kuuluvat sekajäteastiaan.
  • Rikkoutuneet led-kynttilät ja valosarjat kuuluvat sähkölaitekeräykseen, eivät koskaan sekajätteeseen. Muistathan teipata käytettyjen akkujen ja paristojen navat ennen keräyspisteeseen toimittamista.
  • Konvehtirasioiden pahvinen kuori tulee laittaa kartonginkeräykseen. Rasian muovinen kääre ja suklaiden muovialusta kuuluvat muovipakkauksiin.
  • Jätteen määrää voi vähentää suosimalla pitkäikäisiä koristeita, aineettomia lahjoja, kestoastioita ja pakkaamattomia kynttilöitä.

Lisää vinkkejä joulun jätteiden lajitteluun löydät esimerkiksi HSY:n joulusivulta sekä voit tarkistaa ajankohtaiset neuvot ja vinkit myös oman alueesi jätehuollon sivuilta.

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.