Eri hengitystieinfektioita liikkuu nyt paljon – THL päivitti koronaohjeistustaan: ”Erityisille ohjeille ei enää ole tarvetta”

Kuva: Pexels/Polina Tankilevitch

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on päivittänyt kansalaisille suunnattuja koronaohjeistuksiaan. Samalla THL muistuttaa, miten hengitystieinfektioilta voi suojautua ja miten niitä hoidetaan.

Suomessa liikkuu tällä hetkellä runsaasti eri hengitystieinfektioita, kertoo THL. Influenssaepidemia on alkanut ja RS-viruksen aiheuttamia tautitapauksia on paljon. Koronavirusta kiertää edelleen runsaasti, mutta koronatilanne on vakaa ja THL:n mukaan erityisille koronaohjeille ei ole enää tarvetta.

”Koronavirukseen kannattaa suhtautua kuten muihinkin hengitystieinfektioihin. Juuri koronavirusta koskeville erityisille ohjeille ei enää ole tarvetta”, THL:n ylilääkäri Tuula Hannila-Handelberg toteaa tiedotteessa.

Koronalta, influenssalta ja muilta hengitystieinfektioilta voi suojautua samoin keinoin:

  • Ota suositellut rokotukset – ne ovat paras keino suojautua vakavalta taudilta.
  • Sairasta kotona – myös joulun aikaan.
  • Pese kädet, yski ja aivasta hihaan – hengitystieinfektioita vältetään parhaiten huolehtimalla hygieniasta.
  • Arvioi oma riskisi, käytä tarvittaessa maskia ja pidä etäisyyttä.
  • Huolehdi ilmanvaihdosta.

”Samat varotoimet pätevät kaikkiin hengitystieinfektioihin. Tärkeää niiden ehkäisyssä on, ettei lähde sairaana esimerkiksi kyläilemään jouluksi. Itse kukin voi näin suojata etenkin riskiryhmiä, kuten vanhuksia”, Hannila-Handelberg neuvoo.

Kuin tavallisen flunssan kanssa

THL on päivittänyt myös kontaktien välttelyä koskevaa suositusta. Nyt voi toimia kuin tavallisen flunssan ja nuhakuumeen kanssa: arkeen voi palata, kun kuume on poissa ja oireet ovat selvästi vähentyneet.

”Hengitystieinfektioon sairastuneena on hyvä jäädä kotiin lepäämään. Töihin, kouluun ja päiväkotiin voi palata, kun oireet ovat selvästi vähentyneet ja mahdollinen kuume on poissa”, Hannila-Handelberg kertoo.

”Lapsen kohdalla on hyvä odottaa, että lapsi jaksaa osallistua opetukseen tai varhaiskasvatuksen toimintaan. Työpaikat voivat antaa omia ohjeistuksia”, hän lisää.

THL:n mukaan lievää koronatartuntaa hoidetaan samalla tavalla kuin tavallista flunssaa. Jos yleisvointi laskee tai oireet ovat vakavia, on syytä olla yhteydessä terveydenhuoltoon, kuten aina muidenkin sairastumisien kohdalla.

”Riskiryhmiin kuuluvien kannattaa matalalla kynnyksellä olla yhteydessä omaan terveydenhuoltoonsa. Riskiryhmäläisillä koronaoireiden hoitoon on mahdollista aloittaa tarvittaessa lääkehoito”, Hannila-Handelberg sanoo.

Altistuneet voivat jatkaa normaalisti arkea

Virusinfektioissa tartuttavuus vähenee nopeasti oireiden alkamisen jälkeen. Jälkinuha tai -yskä voi jatkua pitkäänkin, eikä se estä paluuta esimerkiksi töihin, kouluun ja päiväkotiin.

THL:n mukaan vaikka perheessä olisi koronatartunta, voivat muut perheenjäsenet mennä normaalisti esimerkiksi töihin ja kouluun, jos he itse ovat oireettomia. Koronan kotitestejä voi edelleen käyttää halutessaan, mutta terveydenhuollossa koronatestejä tehdään vain rajatusti muun muassa oireisille vakavan koronataudin riskiryhmiin kuuluville.

THL:n verkkosivuilta löytyy jatkossa perustietoa koronaviruksesta ja koronataudin oireista löytyy koottuna tiiviisti yhdelle verkkosivulle. Ohjeita kaikenlaisten hengitystieinfektioiden ehkäisyyn on keskitetty yhdeksi kokonaisuudeksi.

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.