Onko perheenäitien vahvuus multitaskaajina myytti vai totuus?

Onko perheenäitien vahvuus multitaskaajina myytti vai totuus?
Kuva: Marissa Grootes

Monesti kuulee sanottavan, että naiset ovat miehiä parempia “multitaskaajia”, eli kykenevät suorittamaan useita tehtäviä samaan aikaan. Evolutiivisesti kyvyn ajatellaan kehittyneen, kun naisten vastuulla on ollut samanaikaisesti lasten vahtiminen ja muiden tehtävien hoitaminen. Onko multitaskaustaito perheenäitien vakio-ominaisuus vai löytyykö tämä taito vain harvoilta ja valituilta?

Muistan lukeneeni artikkelin, jossa kuvailtiin kuinka metsästäjä-keräilijä-heimon siirtyessä leiripaikasta toiseen naiset usein pitivät huolta siitä, että lapset pysyvät muun joukon matkassa eivätkä harhaudu liian kauas aikuisten läheltä. Samaan aikaan naiset tarkkailivat ympäristöä etsien syötäväksi kelpaavia kasveja, joita poimivat mukaansa matkaa tehdessään. Tämänkaltaisten samanaikaisten tehtävien suorittamisen on ajateltu edistäneen naisen multitaskaus-kyvyn kehittymistä.

Kun katsoo sivusta joidenkin stressaantuneiden vanhempien elämää, ei äkkiseltään tulisi mieleen, että multitaskaus olisi nimenomaan perheenäidin leipälaji. Toki stressin määrällä on iso vaikutus tilanteeseen. Liiallinen stressi heikentää kykyä keskittyä moneen asiaan samaan aikaan, vaikka normaalioloissa multitaskaus sujuisikin mallikkaasti.

Toisinaan tilanne näyttää kääntyneen perheessä päälaelleen ja isä vaikuttaakin olevan mestarimultitaskaaja, äidin kyetessä keskittymään vain yhteen asiaan kerrallaan. Toki ihmiset ovat aina yksilöitä ja tutkimustulokset kuvaavat vain tilastollisia trendejä. Ideaalisin tilanne on sellainen, jossa molemmat vanhemmat kykenevät tarvittaessa suoriutumaan useammasta tehtävästä samanaikaisesti. Haastavin tilanne puolestaan on sellainen, jossa kummaltakin vanhemmalta puuttuu tämä kyky.

Itse huomaan vireystason vaikuttavan huomattavasti siihen, kuinka tehokkaasti pystyn suoriutumaan useista samanaikaisista tehtävistä. Jos olen väsynyt, kyky tehdä samanaikaisesti montaa asiaa heikentyy selvästi. Jos väsyneenä yrittää esimerkiksi samaan aikaan käydä keskustelua ja kirjoittaa jotain, esimerkiksi kauppalistaa, saattaa aivojen ja kynää pitävän käden välisessä yhteydessä tapahtua yllättäviä häiriöitä, jolloin listaan voi ilmaantua varsin mielikuvituksellisia tuotteita. Toisinaan vasta kaupassa saattaa huomata listaa lukiessaan, että tarkkaavaisuus on tainnut olla muualla kirjoitushetkellä.

Tarkkaavaisuuden harhautuminen saattaa ilmetä monin erilaisin tavoin. Joku saattaa laittaa kotiavaimet tai auton avaimen ajatuksissaan epätavalliseen paikkaan, josta niitä myöhemmin on haastavaa löytää. Toinen laittaa jääkaappiin tavaroita, jotka eivät sinne kuulu. Klassinen “silmälasit jääkaapissa” ei ole pelkkä urbaani legenda. Itse en ole sentään silmälaseja laittanut jääkaappiin, mutta pari muuta epätavallista objektia sinne kyllä on joskus luikahtanut, jos olen sattunut samaan aikaan esimerkiksi puhumaan puhelimessa ja järjestellyt tavaroita.

Jos vanhempi, oli sitten kyseessä perheen äiti tai isä, kykenee multitaskaamaan menestyksekkäästi, on tämä suunnaton voimavara arjessa. Stressin vähentäminen edesauttaa kykyä keskittyä useisiin asioihin samanaikaisesti. Sanotaan, että onneen ei ole oikotietä, mutta stressin vähentämisellä on sen verran paljon positiivisia vaikutuksia elämään, että siihen kannattaa aina pyrkiä.

Avatar photo

Anonyymi perhe

Anonyymi perhe koostuu monimuotoisten perheiden lisäksi myös ihanan kamalista isovanhemmista sekä niistä ainaisista mammakerhojen kaikkitietävistä äideistä - lapsettomia karvalasten vanhempia kuitenkaan unohtamatta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *