Kaikilla ei ole elämässään läheisiä sukulaisia. Joskus sukulaisia ei ole elossa, tai sitten välit heihin ovat huonot eikä yhteyttä tule pidettyä. Onko huonoa sukulaissuhdetta mahdollista korjata?
Sukulaiset ovat parhaimmillaan suuri rikkaus elämässä. Sen lisäksi, että sukulaisten kanssa on mukava viettää aikaa, läheisistä suhteista on monenlaista hyötyä. Erityisesti ruuhkavuosien aikana kaikki apukädet ovat tervetulleita yllättävissä tilanteissa. Jos esimerkiksi lapsen sairastuessa on mahdollista pyytää sukulaisia apuun, tämä saattaa ratkaisevasti auttaa vanhempien omaa jaksamista.
Mistä syistä yhteys sukulaisten välillä voi katketa?
Toisinaan yhteys sukulaisiin voi katketa näennäisen mitättömien syiden takia. Alunperin pienet väärinkäsitykset saattavat paisua suuriksi riidoiksi, jotka hiertävät ihmisten välejä. Jos riita on kestänyt kauan eikä kumpikaan osapuoli ole pystynyt tulemaan toista vastaan, ajan kuluessa sovinnon tekeminen muuttuu jatkuvasti vaikeammaksi.
Toisinaan sukulaisten väliset riidat jatkuvat vuosikymmeniä, eikä kukaan välttämättä enää loppuvaiheessa muista, mistä tapahtumasta vihamielisyydet alunperin alkoivat. Negatiivisesta suhtautumisesta on tällöin tullut tapa, josta on todella vaikeaa päästä eroon. Jos riiidan osapuolet kykenisivät näkemään tilanteen ulkopuolisina, he saattaisivat kenties ymmärtää, kuinka turhaa on kantaa kaunaa jostakin triviaalista asiasta vuosia ja jopa vuosikymmeniä. Asettuminen ulkopuolisen tarkkailijan asemaan on kuitenkin usein ihmiselle hyvin vaikeaa.
Tutkimuksissa on havaittu tiettyjen tekijöiden altistavan sukulaiset suhteiden katkeamiselle. Jos keskinäistä kommunikaatiota ei käytännössä juurikaan ole ja tiettyjen sukulaisten yhteydenpitoyrityksiä toistuvasti vältellään, tämä vieraannuttaa ihmisiä toisistaan. Kun joskus harvoin ollaan yhteydessä, vältellään henkilökohtaisista asioista keskustelua. Tällainen tilanne saattaa altistaa ihmiset sukulaissuhteiden katkeamiselle silloin, kun eteen tulee jonkinlainen väärinkäsitystilanne.
Joskus ihminen tietoisesti tekee valinnan muuttaa kauas sukulaisista, jolloin heidän kanssaan ei tule vietettyä lähes ollenkaan aikaa. Pikkuhiljaa välit voivat etääntyä, kun enää ei tavata niin usein esimerkiksi juhlapyhinä tai lomilla.
Vieraantumiseen liittyvät tunnereaktiot vaihtelevat ihmisten välillä ja tunteet voivat heilahdella laidasta laitaan myös yhdellä ihmisellä. Ihminen saattaa kokea surua ja yksinäisyyttä ajatellessaan, että yhteyttä sukulaisiin ei enää ole eikä luultavasti tule olemaan tulevaisuudessakaan. Toisinaan taas tunne voi siirtyä toiseen ääripäähän ja ihminen on onnellinen siitä, että yhteys on katkennut. Erityisesti jos ihminen kokee, että sukulainen on tehnyt hänelle jotakin pahaa, yhteyden katkeaminen voi tuottaa positiivisia tunteita.
Välien korjaaminen edellyttää, että molemmilla osapuolilla on siihen tahtoa. Kun ihmisiltä kysyy, millaista suhdetta he toivoisivat sukulaisiinsa, esiin nousee usein toive läheisestä, positiivisesta ja rakastavasta suhteesta. Viime kädessä harva haluaa tieten tahtoen riidellä ja olla erossa suvusta. Vaikka välien korjaaminen saattaa tuntua haastavalta, jos molemmat osapuolet haluavat parantaa tilannetta, välien normalisoituminen on mahdollista.
Lähde: Very Well Family
Teksti: Sonja