Tätä syötävää on yhä useammin suomalaisten joulupöydässä – myös sushin suosio kasvaa

Tätä syötävää on yhä useammin suomalaisten joulupöydässä – myös sushin suosio kasvaa
Kuva: Pexels/ picjumbo.com

Kinkku on nauttinut pitkään asemastaan suomalaisen joulupöydän kunkkuna. Joulupöydän tarjonta kuitenkin muuttuu ja monipuolistuu, ja ainakin yksi syötävä kasvattaa suosiotaan.

Suomen Osuuskauppojen Keskuskunnan (SOK) mukaan kalan suosio joulun ajan ruokana kasvaa. Vaikka kala on perinteikäs osa jouluruokapöytää, on se nostanut suosiotaan vuosi vuodelta.

SOK:n mukaan joulukuu on suosituin kalanostokuukausi, sillä silloin kalaa ostetaan yli 50 prosenttia enemmän kuin muina kuukausina keskimäärin. Kalan myynti tuplaantuu itsenäisyyspäivän tienoilla edellisen viikon vastaaviin myyntipäiviin verrattuna.

Joulukalan ostamista ei suinkaan tarvitse jättää aivan viimetinkaan, sillä tuore kala säilyy kalalajista riippuen hyvänä useamman päivän, kun sitä säilytetään 0-3 asteessa. SOK:n mukaan aina kun säilytyslämpötila nousee asteella, kalan säilyvyys lyhenee päivällä.

Kotijääkaapin lämpötila on yleensä 5-6 astetta, jonne joulukalat kannattaa hakea kaupasta aikaisintaan kaksi päivää ennen syömistä. Tuoreen kalan voi myös pakastaa kotona, jolloin se säilyy hyvänä parista viikosta kuukauteen.

“Kala säilyy tuoreena yllättävänkin hyvin ja valmistettuna sen säilyvyys viileässä jatkuu muutaman päivän. Joulukalojen rippeet on myös helppo hyödyntää välipäivien maukkaisiin arkiruokiin”, S-ryhmän marketkaupan myyntipäällikkö Mikko Kovalainen vinkkaa tiedotteessa.

Sushi helpottaa ruoanlaittoa

Jouluksi ostetaan eniten lohta, joka on pitkään ollut suomalaisten ehdoton kalapöydän suosikki. SOK:n mukaan tämän lisäksi myös erityisesti juhlakausien kalatuotteet, kuten mädit, kiinnostavat jatkuvasti enemmän.

Uusimpina herkkuina suomalaisille maistuvat puolestaan erilaiset kala- ja äyriäistahnat sekä -salaatit. Muita suosittuja joulun ajan kalalajeja ovat lipeäkala, silakka, savulohi sekä silli.

Joulusesongissa maistuu SOK:n mukaan myös sushi. Sushi on noussut joulunajan ruoaksi koko maassa, mutta sen suosio korostuu Uudellamaalla ja Pirkanmaalla.

“Sushi on maistuvaa ja vaivatonta syötävää, mikä varmasti helpottaa joulunalusajan ruoanlaitossa. Uskon kyllä, että sushi on myös löytänyt osaksi monien joulun kalapöytää”, Kovalainen toteaa.

“Myös blinit, joiden kanssa herkutellaan erilaisia kalatuotteita kuten mätejä, näyttävät kasvattaneen joulunajan suosiotaan”, hän lisää.

Kuningas ei ole menettämässä valtaistuintaan

Kala ei kuitenkaan ole vielä syrjäyttämässä joulupöydän kuningasta valtaistuimeltaan. Kovalaisen mukaan joulukinkku pitää edelleen suosionsa kilomäärissä katsottuna.

“Sitä myydään joulukuussa puolitoistakertainen määrä tuoreen kalan myyntimäärään verrattuna. Joulukinkun osuus kaikesta joulukuun lihamyynnistä on 20 prosenttia”, hän kertoo tiedotteessa.

“Toki siinä missä kalan suosion nähdään kasvaneen, havaitaan kinkussa myytyjen kilomäärien laskeneen. Tänäkin vuonna monissa perheissä ostetaan aiempaa pienempi kinkku, ja osa kysynnästä on siirtynyt valmiiksi kypsennettyihin vaihtoehtoihin sekä kalkkunaan”, Kovalainen toteaa.

Teksti: Miia

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *