Joulu, alkoholi ja pienet lapset

Joulu, alkoholi ja pienet lapset
Kuva: Dorien Monnens

Toisinaan vanhemmat eivät tarkoita mitään pahaa, mutta saattavat huomaamattaan aiheuttaa epävarmuutta ja joskus jopa ahdistusta lapsilleen juhlapyhien aikana.

Moni ihminen saattaa olla tottunut käyttämään alkoholia tietyllä tavalla ennen lasten saantia. Kun lapset tulevat kuvioon mukaan, vanhemman voi toisinaan olla vaikeaa muuttaa lennossa totuttuja käytösmallejaan.

Vanhemmalla itsellään saattaa esimerkiksi olla tunne, ettei hänen käytöksensä juurikaan muutu alkoholin nauttimisen seurauksena. Ulkopuoliset saattavat kuitenkin havaita muutoksen ihmistä itseään selkeämmin. Erityisesti lapset ovat hyvin sensitiivisiä vanhemman käytöksen muutoksille.

Lapset tuntevat vanhempansa hyvin ja tietävät, kuinka hän käyttäytyy normaalisti. Alkoholi saattaa tehdä vanhemmasta esimerkiksi kömpelömmän, mikä saattaa pelottaa lasta joka on tottunut siihen, että vanhempi hallitsee motoriikkansa täysin. Lapselle saattaa herätä huoli siitä, onko vanhempi kenties sairas, jos tämä kompuroi tai kaatuu. Lapsi ei kuitenkaan välttämättä osaa sanoittaa huoltaan niin, että ulkopuoliset sen ymmärtäisivät.

Vanhempi saattaa myös muuttua kovaäänisemmäksi alkoholia nautittuaan. Tämäkin saattaa aiheuttaa lapselle hermostunutta oloa, koska hän on tottunut kuulemaan vanhemman puhuvan tietyllä volyymillä ja tyylillä. Jos vanhempi yhtäkkiä alkaakin puhua uudella tavalla tai esimerkiksi nauramaan normaalia helpommin ja voimakkaammin, lapsi saattaa kokea epävarmuutta, mutta ei välttämättä itsekään tiedosta selvästi miksi. Epävarmuus saattaa saada lapsen käyttäytymään itsekin normaalista poikkeavalla tavalla.

Ongelmat saattavat voimistua pyhien aikana

Monessa perheessä ei välttämättä käytetä alkoholia muulloin kovinkaan paljon, mutta juhlapyhinä tilanne saattaa muuttua, kun vanhemmilla on pitkä vapaa jakso eikä tarvitse mennä pirteänä töihin seuraavana päivänä.

Lapsen ahdistusta saattaa lisätä entisestään, jos vanhemmilla on juhlapyhinä vieraita kotona, jotka myöskin käyttävät alkoholia. Tällöin lapsen kotiympäristö saattaa muuttua sellaiseksi, että lapsi ei enää tunne oloaan täysin turvalliseksi. Kovalla soiva musiikki, aikuisten kovaääninen keskustelu ja nauru sekä mahdollinen kömpelyys saattavat herättää lapsessa epävarmuutta, vaikka aikuiset eivät olisi voimakkaasti humalassa.

Usein kyse on siitä, että vanhemmat eivät ole osanneet ajatella täysin tilannetta lapsen kannalta. Ei ehkä ymmärretä, kuinka paljon pienessä päässä rekisteröidään ja prosessoidaan asioita jo hyvin nuorella iällä. Jos alkoholia on pakko nauttia juhlapyhinä, kannattaa se tehdä maltillisesti, ympärillä olevat pienet lapset huomioiden.

Jos itse on vieraana lapsiperheessä, jossa vanhemmat eivät itse ole tätä asiaa huomanneet ajatella, voi asian ottaa kohteliaasti itse puheeksi sellaisella tyylillä, että juhlien järjestäjät eivät loukkaannu. Viime kädessä useimmille vanhemmille kuitenkin on tärkeintä lapsensa hyvinvointi ja vaikka oma ylpeys kokisikin kolauksen, hetken asiaa sulateltuaan he luultavasti ymmärtävät, että asian esilleottaja tarkoitti vain hyvää.

Avatar photo

Anonyymi perhe

Anonyymi perhe koostuu monimuotoisten perheiden lisäksi myös ihanan kamalista isovanhemmista sekä niistä ainaisista mammakerhojen kaikkitietävistä äideistä - lapsettomia karvalasten vanhempia kuitenkaan unohtamatta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *