Omien lasten kanssa voi halutessaan tuoda iloa yksinäisen ihmisen juhlapyhiin

Omien lasten kanssa voi halutessaan tuoda iloa yksinäisen ihmisen juhlapyhiin
Kuva: Jeremy Wong

Moni vanhus tai nuorempikin yksinäinen ihminen viettää tämänkin joulun tapaamatta muita ihmisiä. Yksinäisyys voi tuntua entistä ahdistavammalta juhlapyhinä, jolloin perinteisesti kokoonnutaan yhteen perheen ja läheisten kanssa. Jos aikaa ja energiaa riittää, oman perheen kanssa voi käydä ilahduttamassa yksin asuvaa vanhusta.

Entisaikoina ihmiset asuivat pienemmissä yhteisöissä, jolloin naapurit usein tunnettiin hyvin. Nykyään ihmiset asuvat kaupungeissa niin tiheässä, että harva enää tuntee naapureitaan. Kenties naapurit tunnetaan sillä tasolla, että rappukäytävässä ohikulkiessa tervehditään, mutta tarkemmin naapurien asioista ei usein tiedetä.

Monesti kaupungeissa kerrostalojen ohitse kulkiessa mielessä käy, millaisia kohtaloita mahtaakaan kätkeytyä harmaiden seinien sisään. Kahdessa vierekkäin olevassa asunnossa saattaa asua täysin erilaisissa elämäntilanteissa olevia ihmisiä. Toisessa asunnossa saattaa asua esimerkiksi onnellinen pieni perhe, kun taas seinän takaa saattaa löytyä masennuksesta kärsivä syrjäytynyt ja yksinäinen ihminen. Vain ohut seinä välissä voi erottaa nämä kaksi täysin erilaista elämää ja onnellisuuden tasoa toisistaan.

Ystävätoiminta on yleistynyt viime vuosina

Yhteiskuntakin on onneksi havahtunut tilanteeseen ja pyrkii auttamaan monin keinoin yksinäisiä ja syrjäytyneitä. Erilaiset järjestöt organisoivat ystävätoimintaa yksinäisille vanhuksille ja muille yksinäisille ja syrjäytymisvaarassa oleville henkilöille. Toimintaan mukaan lähteminen on täysin vapaaehtoista.

Moni vapaaehtoinen on lähtenyt toimintaan mukaan siinä vaiheessa, kun oma elämäntilanne on mahdollistanut sen, että voi antaa aikaansa toisille. Usein saa lukea lehdistä, kuinka tällaiset vapaaehtoiset ystävätoimintaan osallistujat toteavat, että paras palkinto heille vapaaehtoistyöstään on yksinäisen ihmisen säihkyvät silmät, kun hän kerrankin saa vieraan luokseen tai hänet kutsutaan käymään vieraisilla.

Yksinäisiä ihmisiä voi olla lähempänä kuin kuvittelisi

Moni työssäkäyvä perheellinen on usein niin kiireinen, että vaikka halua olisikin, aika ei yksinkertaisesti riitä ystävätoimintaan liittyvien asioiden selvittelyyn. Jos ei ole valmis ottamaan yhteyttä ystävätoimintaa järjestäviin tahoihin, voi kääntää katseensa lähellä oleviin ihmisiin.

Saattaa olla, että omassa pihapiirissä on vanhus tai useampikin, joka viettää juhlapyhät aina yksin. Tällaisen vanhuksen voi halutessaan kutsua vaikkapa käymään pullakahvilla. Sensitiivisyys on tärkeää tässäkin asiassa. Moni yksinäinen vanhus saattaa esimerkiksi häpeillä omaa kotiaan, kuvitellen sen olevan sotkuinen tai muutoin jollakin lailla hävettävä, esimerkiksi jos hänellä on vain vanhoja, osittain rikkinäisiäkin huonekaluja. Tällaisessa tilanteessa vanhus saattaa arkailla omaan kotiinsa kutsumista, mutta sen sijaan hän saattaa mielellään käydä naapurissa nauttimassa kahvikupillisen.

Parhaimmillaan yksinäiselle ihmiselle seuran tarjoaminen voi olla lämmin ja palkitseva kokemus koko perheelle. Kun lapset näkevät vanhempiensa auttavan yksinäisiä tällä tavalla, he tulevat myös suuremmalla todennäköisyydellä toimimaan itse samoin kasvettuaan aikuiseksi. Näin maailma muuttuu hiljalleen paremmaksi paikaksi, yksi pieni hyvä teko kerrallaan.

Ystävätoiminnasta voi lukea lisää esimerkiksi Punaisen Ristin sivuilta.

Teksti: Sonja

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *