7 keinoa tukea taaperon kognitiivisia taitoja ja kielellistä kehitystä!

Kuva: Pixabay/ urirenataadrienn

Tässä seitsemän asiaa taaperosi kehityksen tueksi. Voit auttaa taaperon kognitiivista- ja kielenkehitystä näillä hauskoilla päivittäin tapahtuvilla tehtävillä.

1. Ota kaikki aistit käyttöön

Taaperot ovat sensorisia oppijoita, jotka rakastavat käyttää kaikkia aistejaan ymmärtääkseen ympäröivää maailmaa. Voitte harjoitella esimerkiksi aakkosia ja numeroita tunnustelemalla niitä julisteesta.

Ota siis julistepaperi, kirjoita siihen aakkoset ja numerot ja pyydä lasta koristelemaan ne erilaisilla tekstuureilla. Niiden kuivuttua, lapsi voi kosketella kirjaimia ja saa mahdollisuuden tuntea, miten kirjain muodostuu. Toista numerot ja kirjaimet ääneen päivittäin. Aikaa myöten lapsesi huomaa nämä kirjaimet erilaisissa paikoissa, kuten mainostauluissa ja alkaa hahmottamaan niitä.

2. Opetelkaa laskemaan ja mittaamaan asioita

Käytä jokapäiväisiä tavaroita opettaessasi lasta mittaamaan asioita. Tehkää hauskoja tehtäviä, kuten että kuinka monta pehmolelua mahtuu laatikkoon. Laskekaa esimerkiksi puusta pudonneiden omenoiden tai legopalikoiden lukumäärä. Ajan mittaan lapsi oppii laskemaan ja mittailemaan eri tavoilla.

3. Varhaislapsuuden pysyvä vaikutus

Lapsen ensimmäisten viiden vuoden aikana kokemilla asioilla on valtavan suuri vaikutus heidän aivojensa kehitykseen, terveyteen ja tulevaisuuteen. Varhaislapsuus luo pohjan elämälle.

4. Esittele kotiympäristö lapselle

Ota lapsi mukaan kotitehtäviin ja esittele koti hänelle perusteellisesti. Vanhempien tulisi muistaa tämä asia, vaikka se voi hidastaa arjen askareista selviytymistä. Pidä tavarat aina tietyissä paikoissa ja merkitse ne tarralapuilla, jotta lapsi oppii niiden paikan. Kysele lapselta päivittäin, mihin tietyt esineet kuuluvat. Myöhemmin hän voi opetella kirjaimia tarralapuista ja merkityistä tavaroista.

5. Tee hauskoja leikkejä ja kysymyksiä

Lapset rakastavat tutkimista. Järjestä päivittäin hauskoja leikkejä, jossa kyselet lapselta asioita. Pyydä häntä etsimään tietyn värisiä tai saman muotoisia esineitä. Voit pyytää häntä etsimään kirjahyllystä jotakin kirjainta, sanaa tai numeroa. Voit järjestää myös hauskan tehtävän ja pyytää lasta etsimään kodin esineitä, kuten: ”Missä ovat äidin sukat?” tai ”Minne likaiset astiat viedään?”

6. Esittele lapselle lähiympäristö

Käykää kaupungilla rattaiden kanssa ja esittele lapselle eri paikat, kuten missä on kirjasto ja paloasema ja kerro mitä niissä tehdään.

7. Laulakaa lauluja

Laulakaa klassisia lauluja kuten, ”hämä-hämähäkki.” Laulakaa aina, kun mahdollista. Voit myös opettaa esimerkiksi numeroita tai kirjaimia laulujen avulla. Lapsesi oppii laulujen kautta muun muassa viikonpäiviä ja kehonosia.

Oletko kokeillut näitä keinoja taaperosi kehityksen tueksi? Mitä keinoja voisit ottaa lisää käyttöön?

Lähteet: Parents

Teksti: Anne-Mari Valta

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.