Pimeään aikaan vuodesta monet tunnelmoivat kotona polttamalla kynttilöitä niin sisällä kuin ulkona. Kynttilöiden kanssa on tärkeä muistaa, että niitä polttaa turvallisesti.
Vakuutusyhtiö Ifin tilastojen mukaan joulukuussa sattuu ylivoimaisesti eniten kynttilöiden aiheuttamia paloja ja erityisesti joulunalusaika korostuu riskialttiina. Usein palot johtuvat valvonnan puutteesta: sisällä esimerkiksi lasten ja lemmikkien toiminta voi kaataa kynttilän tai jotain menee tulen päälle, kun taas ulkona tuuli voi kaataa kynttilän.
”Pääsääntönä on, ettei kynttilöitä jätetä valvomatta palamaan, ei sisälle eikä ulos”, muistuttaa Ifin omaisuusvakuutusten vakuutuspäällikkö Ismo Ruokoselkä tiedotteessa.
Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) mukaan vuosittain syttyy keskimäärin noin sata kynttiläpaloa. Pahimmillaan palot johtavat kuolemiin, ja Tukesin mukaan kynttiläpaloissa menehtyy joka vuosi ihmisiä.
”Tapahtumakuvauksissa toistuu usein kaava, että kynttilät on jätetty palamaan, kun on poistuttu huoneesta tai asunnosta tai menty nukkumaan. Usein kynttilä on asetettu lähelle palavaa materiaalia, kuten sänkyä, verhoa tai sohvaa. Joissakin tapauksissa kynttilä on laitettu palamaan suoraan syttyvän materiaalin päälle ilman palamatonta alustaa”, ylitarkastaja Jyri Pekkanen Tukesilta kommentoi tiedotteessa.
Sekä If että Tukes ovat julkaisseet ohjeita, joita noudattamalla kynttilänvalosta voi nauttia turvallisesti. Muista siis nämä neuvot, jotta tunnelmointi ei johda surulliseen lopputulokseen:
- Palava kynttilä on avotuli, jota on pidettävä silmällä. Polta siis kynttilöitä vain valvotusti ja huolehdi, että lapset ja lemmikit eivät jää avotulen kanssa keskenään.
- Sammuta kynttilät tukahduttamalla sisältä ja ulkoa, kun poistut paikalta tai menet nukkumaan.
- Pidä tulitikut ja kynttilät pois lasten ulottuvilta. Varoita lapsia kynttilä- ja tulitikkuleikkien seurauksista.
- Sijoita kynttilät palamattomalle alustalle siten, ettei lähellä ole mitään syttyvää. Varo erityisesti verhoja ja koristeita! Jätä myös kynttilöiden väliin riittävästi tilaa.
- Valitse hyvä kynttilänjalka, joka ei kaadu eikä pala. Tukesin mukaan parhaita materiaaleja ovat metalli, lasi, posliini ja kivi. Älä käytä kynttilänjaloissa röyhelöisiä muovi-, paperi- tai kangasmansetteja.
- Suosi myös palamattomasta materiaalista valmistettua lyhtyä ja sijoita se vakaalle ja palamattomalle alustalle. Varmista, että kevyt lyhty ei pääse kaatumaan.
- Älä polta kynttilöitä muovisten ulkokalusteiden päällä, sillä kynttilä sulattaa helposti muoviseen alustaan reiän.
- Pidä palava materiaali, kuten koristeet ja tekstiilit, kaukana lyhdystä.
- Jätä kynttilästä noin kaksi senttimetriä polttamatta. Loppuun palanut kynttilä saattaa aiheuttaa tulipaloriskin, jos kynttilä ei sammu itsestään.
- Varmista, että läheltä löytyy sammutuspeite tai käsisammutin tulipalon varalta. Huolehdi myös, että kotoa löytyy toimivat palovaroittimet.
Koska kertaus on opintojen äiti: älä jätä kynttilöitä palamaan valvomatta ja muista sammuttaa ne, kun poistut paikalta tai menet nukkumaan.
Teksti: Miia
Ei vielä kommentteja