Move!-mittaus paljastaa: jopa 40 prosentilla lapsista on huono fyysinen kunto!

Kuva: Hunter Johnson / Unsplash

Koululaisten fyysistä toimintakykyä mittaavan Move!-testin tulokset ovat karua luettavaa, selviää Iltalehden kirjoituksesta. Jopa 40 prosenttia lapsista on todella huonossa kunnossa ja se vaikuttaa heidän jaksamiseensa monin eri tavoin. Edelliseen vuoteen verrattuna tämän vuoden tulokset ovat hiukan huonompia.

Move!-mittaus

Move!-mittausten tuloksia pääsee lähemmin tarkastelemaan täältä. Tällä mittauksella seurataan viidennellä ja kahdeksannella luokalla olevien oppilaiden fyysistä toimintakykyä monin eri tavoin. Perimmäinen tavoite mittauksille on saada lapset ja nuoret pitämään parempaa huolta omasta terveydestä ja hyvinvoinnista. Tämän vuoden testiin osallistui yhteensä 106733 osallistujaa ja tuloksilla on hyvä valtakunnallinen osallistumisprosentti.

Move!-mittauksissa kartoitetaan monipuolisesti koululaisten toimintakykyä. Kestävyyttä mitataan 20 metrin viivajuoksulla, motorisia taitoja vauhdittomalla 5-loikalla ja heitto-kiinniotto-yhdistelmällä. Lihaskunnosta kertovat ylänojapunnerrukset ja kyky kohottaa ylävartaloa. Liikkuvuutta mitataan kyykyillä, alaselän ojennuksilla ja olkapäiden liikkuvuudella.

Vuoden 2022 Move!-tulokset

Tämän vuoden tuloksista selviää että suunnilleen 40 prosentilla oppilaista fyysinen toimintakyky on huono ja se voi heikentää arjessa jaksamista. Havaittavissa on eroja riippuen missä päin ja millaisessa ympäristössä eletään. Etenkin maaseudun kunnissa on suurempi määrä fyysisesti heikkokuntoisia oppilaita.

Miten saada lapsia liikkumaan enemmän?

Kuten ylempää voi lukea, on monen lapsen ja nuoren fyysinen kunto heikossa jamassa. Tärkeää on miettiä ja pohtia taustalla olevia mahdollisia syitä ja löytää keinoja, joilla kuntoa saadaan paremmaksi. Mistä lapset ja nuoret löytäisivät liikkumisen ilon? Miten voisi toteutua se, että jokaisella suomalaisella lapsella olisi yhtäläinen mahdollisuus harrastaa liikuntalajeja, eikä missään perheessä esimerkiksi vähävaraisuus olisi este?

Mistä huono fyysinen kunto voi johtua? Varmaan jokaiselle asiaa pohtivalle tulee mieleen yhtenä vaihtoehtona se, että nykyaikana digilaitteiden kanssa vietetty aika hurahtaa monesti aivan liian pitkäksi. Ennen vanhaan vapaa-aikana kirmattiin mieluusti ulos yksin tai kavereiden kanssa. Nykyään yhdessä vietetty aika saattaa tarkoittaa sitä, että pelataan yhdessä pelejä netissä.

Tärkeää on tehdä liikkumisesta ja oman hyvinvoinnin lisäämisestä asia, joka nivoutuu helposti ja säännöllisesti päivittäiseen arkeen. Pienillä teoilla saa paljon hyvää aikaa. Esimerkiksi koulumatkojen käveleminen autolla liikkumisen sijaan on helppo arjen teko, jolla on kauaskantoiset vaikutukset.

Hyvä fyysinen kunto on asia, jota ei oikotein ja poppaskonstein voi saavuttaa. Huono fyysinen kunto paranee vain liikuntaa lisäämällä ja tekemällä liikkumisesta elämäntapa.

Teksti: Liisa

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.