Suklaa on monien lempiherkku ja lähes jokainen syö edes silloin tällöin palan tai kaksi suklaata. Suklaata ei kuitenkaan pitäisi syödä aivan miten huvittaa, toteaa asiantuntija Mirrorille.
Syötkö suklaata mihin tahansa aikaan päivästä? Säilytätkö sen jääkaapissa? Syötkö kerralla enemmän kuin kuusi palaa? Syötkö monta palaa heti peräkkäin? Jos kyllä, teet kuin moni muukin – ja samalla sorrut virheisiin suklaan syömisen kanssa.
Ruokatieteilijä Natalie Alibrandi on paljastanut pahimmat virheet, joita ihmiset tekevät syödessään suklaata. Suklaan syömisen tapoja voi olla hyvä viilata kuntoon paremman makukokemuksen saamiseksi.
”Suklaa on syvä ja monitahoinen herkku, jossa on monia kerroksia koettavana”, Alibrandi sanoi Mirrorille.
Brittiläinen viiniasiantuntija ja tv-juontaja Olly Smith on verrannut suklaata hyvään viiniin. Smithin mukaan molempien aromit, tekstuurit ja monitahoisuus johtavat äärimmäiseen makukokemukseen.
”Kuin hyvä viini, ansaitsee suklaakin jakamattoman huomiosi. ’Tuore’ makuaisti, oikea lämpötila, pienet annokset ja tauot antaa maun kehittyä ovat kaikki yhtä tärkeitä aistien osallistamiseksi ja huippunautinnon saamiseksi”, Smith kommentoi.
Suklaan syömisen 10 käskyä
Alibrandin mukaan kannattaa noudattaa näitä tapoja ja saat entistä paremman makukokemuksen.
- Aamupäivän tauko suklaan parissa. Nauti suklaata aikaisemmin päivällä, kun makuaistisi on vielä ”tuore”. Saat samalla hyvän kofeiiniboostin, joka auttaa jaksamaan lounastaukoon asti.
- Älä säilytä suklaata jääkaapissa. Säilytä suklaata 18 asteessa estääksesi sen hapettumisen, hajujen tarttumisen ja värimuutokset, joita syntyy jääkaapin kosteuden nostaessa sokerin pintaan.
- Älä pureskele, vaan anna sulaa suussa. Kun suklaa sulaa rauhassa suussasi, pääset kokemaan kaikki sen maut.
- Syö pieniä annoksia. Syö korkeintaan kuusi 4 gramman annosta, jotta estät makuhermojen liiallisen stimulaation ja havaitset kaikki suklaan nyanssit.
- Käytä kaikkia aistejasi. Kaikki aistisi ovat olennainen osa suklaan syömisen kokemusta.
- Tarkkaile, napsahtaako suklaa. Kun suklaa napsahtaa, se tarkoittaa, että se on temperoitu oikein ja sillä on oikea rakenne ja laatu.
- Ei häiriötekijöitä. Anna suklaalle sen ansaitsema huomio, sillä tämä herkku on täynnä erilaisia vivahteita. Tämä parantaa kokonaiskokemusta.
- Uudet yhdistelmät. Kokeile makeaa suklaata (maito- tai valkosuklaa) karvaiden ruokien kanssa tai katkeraa suklaata suolaisempien ruokien kanssa.
- Odota jälkimakua. Suklaassa on jälkimaku, joka voi mennä ohi, jos napsit palan toisensa perään vauhdilla. Jotkut suklaat voivat jättää 45 minuutin jälkimaun, mutta yleensä 15 minuutin odotus riittää.
- Älä sekoita eri laatuja. Erilaisten suklaatyyppien sekoittaminen voi ylistimuloida makuhermoja, joten vältä erilaisten laatujen sekoittamista (esim. maitosuklaata ja tummaa suklaata).
Teksti: Miia