Koronapandemia mullisti maailmaa monin tavoin. Yksi niistä on se, että etätyöskentely ja töiden tekeminen kotona yleistyi.
Nykyisin yhä useampi työantaja tarjoaa mahdollisuuden hybridityöhön tai jopa pysyvään etätyöhön, joka mahdollistaa töiden tekemisen kotona. Kotona työskentelyllä voi kuitenkin olla odottamaton vaikutus terveyteen kuukautisten osalta.
Cosmopolitanin mukaan lääketieteen ammattilaiset ovat todenneet, että kotona työskentely voi laittaa kuukautiskierron sekaisin. Taustalla on tulokset Spire Healthcaren tutkimuksesta, johon osallistu yli 10 000 ihmistä.
Tämän tutkimuksen mukaan naiset kertoivat osallistuneensa työpäivän aikana yhtä moneen videokokoukseen kuin miehet, mutta naisten kokoukset olivat merkittävästi pidempiä ja niiden välissä oli lyhyempi tauko. Miehiin verrattuna naiset kertoivat myös 13,8 prosenttia enemmän niin sanotusta Zoom-väsymyksestä, eli väsymys jatkuvaan videopuheluiden välityksellä tapahtuvaan keskusteluun.
Cosmopolitanin mukaan yllä mainitulla voi olla vaikutus kaikkeen, stressitasosta aina uneen saakka. Farmaseutti Abbas Kananin mukaan tämä puolestaan taas voi aiheuttaa muutoksia kuukautiskierrossa, kuten kuukautiset alkavat aiempaa myöhemmin, kierto epäsäännöllistyy tai kramppeja tulee enemmän.
Vuorokausirytmin vaikutus
Cosmopolitanin mukaan oma roolinsa voi olla olla myös liiallisella altistumisella kannettavien tietokoneiden, puhelimien ja muiden laitteiden siniselle valolle. Tälle valolle altistuminen lisääntyy, jos esimerkiksi kokoukset siirtyvät videopuheluiksi kasvokkain kokoustamisen sijaan.
Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että sininen valo voi äkillisesti tukahduttaa elimistön luonnollisesti tuottaman melatoniinin tuotantoa. Melatoniini viestii keholle, milloin on aika mennä nukkumaan.
”Kuukautiskierto liittyy vahvasti vuorokausirytmiin. Vuorokausirytmit ovat 24 tunnin syklejä, jotka ovat osa kehon sisäistä kelloa”, Kanani selitti ja jatkoi:
”Ne auttavat säätelemään hormonituotantoa ja voivat vaikuttaa ovulaatioon. Kun se häiriintyy, voi se siten vaikuttaa kuukautisiin.”
Liikunnan vähenemiselläkin roolinsa
Kananin mukaan myös liikunnan puute voi aiheuttaa sen, että kuukautiset alkavat myöhemmin tai vuoto on runsaampaa. Tämä johtuu siitä, että kotona työskennellessä ei välttämättä tule liikkuneeksi yhtä paljon kuin käydessä työpaikalla töissä.
”Loppujen lopuksi kotona työskentelemiseen liittyy useita tekijöitä, jotka voivat vaikuttaa kuukautiskiertoon: uni, stressi, paino ja liikunnan puute”, Kanani sanoi Cosmopolitanille.
”Liikunta auttaa ehkäisemään kramppeja aiheuttavia prostaglandiineja. Painonnousu voi tehdä kuukautisista runsaammat ja stressi voi lisätä stressihormoni kortisolin määrää, mikä voi aiheuttaa kuukautisvuodon muuttumista niukemmaksi tai saada ne jäämään kokonaan välistä”, hän lisäsi.
Cosmopolitanin mukaan tästä voi siis ottaa opiksi sen, ettei älylaitteiden äärellä kannata olla aivan niin paljon sekä on hyvä pitää keho liikkeessä ja nukkua riittävästi. Jos kuukautismuutokset aiheuttavat huolta, ota asia silloin puheeksi lääkärissä.
Teksti: Miia
Ei vielä kommentteja