Lapsi sairastaa – Kuinka pienen potilaan saa rauhoitettua lepäämään?

Lapsi sairastaa – Kuinka pienen potilaan saa rauhoitettua lepäämään?
Kuva: Kristine Wook

Kuumemittari todistaa kuumeesta ja posket hehkuvat punaisena, mutta lapsi saattaa silti viilettää ympäri asuntoa lähes samalla lailla kuin terveenä, ellei vanhempi hillitse hänen menoaan. Kuinka sairaan lapsen saa rauhoittumaan?

Pienestä lapsesta ei aina välttämättä ulkopuolinen huomaisi, että hän on sairas, ellei tilanne ole todella vakava. Vanhemmat tuntevat lapsensa parhaiten ja he usein näkevät pienet sairauden merkit esimerkiksi lapsen kasvoilla, katseessa, eleissä ja muussa käytöksessä. Vaikka vanhemmat huomaisivatkin, että lapsi on kipeä ja päättävät pitää hänet kotona hoidosta, saattaa olla vaikeaa saada häntä lepäämään.

Ellei lapsi tunne itseään todella kipeäksi, hänellä usein on suuri halu temmeltää ja leikkiä, varsinkin kun hän on yllättäen saanut jäädä kotiin vanhemman kanssa. Kuinka pienen potilaan saisi rauhoittumaan, jotta hänellä olisi paras mahdollisuus parantua?

Sairaana säännöistä voi hiukan joustaa harkinnan mukaan

Normaalioloissa lapsen päivittäin katsomaa piirrettyjen määrää on hyvä säädellä, ettei ruutuaikaa tule liiallisesti. Sairaana voi kuitenkin tilanteen niin vaatiessa mukauttaa sääntöjä niin, että ne edistävät pikkupotilaan toipumista.

Joskus paras keino rauhoittaa villi lapsi sohvalle filtin alle sairastamaan on esimerkiksi antaa tälle lupa katsoa piirrettyjä normaalia enemmän. Tällöin lapselle kannattaa selkeästi ilmaista, että kyse on vain poikkeuksesta eikä uudesta käytännöstä, jota jatketaan myös lapsen parannuttua.

Toisinaan lapsi saattaa alkuun olla energinen ja haluta leikkiä, mutta koska hän kuitenkin on sairas, hänen energiatasonsa saattaa äkisti tipahtaa. Jos kuumemittari näyttää kuumetta, kannattaa pyrkiä siihen, että lapsi lepäisi, sillä riehuminen saattaa vain pahentaa tilannetta. Kuumeisen lapsen ei kuitenkaan tarvitse olla koko aikaa sängyssä, vaan hänen voi antaa liikkua vapaasti.

Lapsen kanssa kannattaa pyrkiä leikkimään sellaisia leikkejä, joissa hän ei rasita itseään. Tällaisia voivat olla esimerkiksi jokin lapselle mieluisa peli, kirjan lukeminen tai muu vastaava paikallaan tehtävä aktiviteetti. Esimerkiksi erilaiset hauskat arvuutteluleikit, piirtäminen tai vastaava toiminta voivat pitää kuumeisen pikkupotilaan tyytyväisenä paikoillaan.

Milloin lapsi on hyvä viedä lääkäriin?

Jos lapsi on vanhempien mielestä selvästi normaalia väsyneempi tai käyttäytyy jollakin muulla tavalla normaalista poikkeavasti, hänet on hyvä viedä hoitoon jo ensimmäisenä kuumepäivänä. Jos vanhempi tuntee epävarmuutta asian suhteen, kannattaa olla yhteydessä esimerkiksi terveyskeskuksen puhelinneuvontaan.

Jos lapsi sen sijaan vaikuttaa hyväkuntoiselta, hänen voi antaa sairastaa kotona useamman päivän. Jos kuume kuitenkin kestää yli viikon tai lapsella esiintyy muutamien viikkojen välein kuumetta ilman muita oireita, lapsi tulee viedä lääkärin tutkittavaksi. Lääkäriin kannattaa ottaa yhteys mieluumin liian herkästi kuin pitkittää sairaan lapsen hoitoonvientiä tilanteessa, jossa se on tarpeellista.

Lähde ja lisätietoa: Terveyskirjasto

Teksti: Sonja

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *