Tällaiset asiat pelottavat lapsia! Kuulostaako tutulta myös teidän perheessä?

Kuva: Victoria_Watercolor / Pixabay

On monia tyypillisiä asioita, joita lapset pelkäävät. Yle on selvittänyt, mitkä ovat eskarilaisten yleisimpiä pelkoja. Myös aikuiset saattavat pelätä ihan näitä samoja asioita, vaikka eivät ehkä asiaa halua aina myöntää tai kaikille näyttää.

Muistatko, millaisia pelkoja sinulla oli lapsena? Pelkäsitkö olla pimeässä huoneessa tai oliko suurin pelkosi pitkillä ja heiveröisillä jaloilla varustettu hämähäkki? Tai mitä pelkäät nykyisin? Uskallatko kiivetä vuoren rinteelle ilman pelkoa tai pysytkö paikallasi, kun ampiainen kiertää sinua liian läheltä?

Pelot eivät ole mikään harvinainen asia. Moni lapsi ja myös aikuinen pelkää jotain asioita ja pelottava olo valtaa mielen ainakin toisinaan. Pelko saattaa olla sama, joka aiheutti väristyksiä lapsena tai se on voinut muuttua toiseksi. On voinut käydä myös niin, että pelottomasta lapsesta on kasvanut pelokas aikuinen.

Miten suhtautua lasten pelkoihin?

Välillä aikuisista voi tuntua, että lasten pelot ovat mitättömiä. Helposti äidin tai isän suusta saattaa tilanteen turhauttamana päästä kommentti, joka vähättelee lapsen kokemaa pelkoa. Olisi tärkeää yrittää asettua lapsen asemaan ja miettiä oikeasti, että miltä hänestä tuntuu. Mitätöimällä asiaa, pelko ei poistu. Sen sijaan empaattisella suhtautumisella ja aikuisen turvallisella läsnäololla on usein todella hyvät vaikutukset pelon nitistämiseen.

Tällaisia asioita lapset usein pelkäävät

Ylen kirjoituksessa on kerrottu eskari-ikäisten yleisimpiä pelkoja. Yli 80 prosenttia lapsista pelkää ainakin silloin tällöin. Yleisimpiä pelon aiheita ovat pimeä ja painajaisunet. Myös alla listatut asiat saavat monen lapsen niskakarvat nousemaan pystyyn.

-Möröt ja kummitukset

-Pistävät eläimet (esim. käärmeet)

-Luonnonilmiöt

-Korkeat paikat

-Huvipuistojen pelottavat ja hurjat laitteet (esim. kummitusjuna tai vuoristoradat)

-Toisten ihmisten käytös

Mikä auttaa pelkoon?

Olisi hienoa, jos kenenkään ei tarvitsisi pelätä mitään. Tämä valitettavasti on vain toiveajattelua. Toisinaan peloista voi kuitenkin päästä eroon, jos ne esimerkiksi kohtaa ja toteaa, että asia ei ollutkaan niin pelottava kuin oli ajatellut.

Ylen kirjoituksen mukaan moni eskarilainen ajattelee, että pelkoon auttaa turvallisen aikuisen läheisyys ja hellyys. Lapsen pelkoon kannattaa suhtautua kaikella kunnioituksella ja varoa, että asiaa ei vähättele lapselle.

Mitä teidän perheessä pelätään?

Teksti: Liisa

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.