Joulun jälkeen olo voi olla tyhjä, turvonnut ja tontuton – mikä avuksi?

Joulun jälkeen olo voi olla tyhjä, turvonnut ja tontuton – mikä avuksi?
Kuva: Fotoblend / Pixabay

Kaupallinen yhteistyö: Ideapark Lempäälä

Joulun jälkeen koti on täynnä revittyjä joulupapereita, muoveja, pahveja, pakkauksia ja tietenkin kuusenneulasia, joita tuntuu olevan ihan kaikkialla. Olo on vihreistä kuulista turvonnut puhumattakaan kaikista jouluruoista, laatikoista, kinkusta ja konvehdeista, joita on syöty joka välissä. Lapset käyvät kierroksilla. Töihin ja arkeen paluu alkaa pyöriä mielessä. Mitäköhän sitä keksisi, jottei paluu arkeen tuntuisi niin hankalalta juhlapyhien jälkeen?

Moni saattaa ähkyn ja sekasorron lisäksi kokea aaton jälkeen myös tyhjyyden tunnetta, kun joulu on ohi, eikä ole enää mitään odotettavaa. Joulu on vaatinut veronsa, ja vuosi lähenee loppuaan. Kotia on puunattu ja keittiössä häärätty. Lahjoja on ostettu ja paketoitu. Joulukuusi on hankittu ja koristeltu. On muistettu ystäviä ja sukulaisia, osallistuttu joulumyyjäisiin, toivotettu hyvät joulut naapureille, kaupan kassalle, isovanhemmille ja ystäville.

Jouluna on tuijotettu jouluelokuvia, pelattu lautapelejä ja varoitettu lapsia kaatamasta palavia kynttilöitä ja joulukuusta. On ihasteltu lasten saamia joululahjoja, luettu uusien lelujen käyttöohjeita, etsitty joulupaperien sekaan kadonnutta legopalaa ja asennettu paristoja uusiin leluihin. Joulun jälkeen moni vanhempi kaipaisi pientä toipumisaikaa etenkin, jos jouluvalmistelut ovat vieneet vuoden viimeisetkin paukut.  

Kouluikäisillä loma jatkuu vielä joulunpyhien jälkeen, samoin niillä päiväkoti-ikäisillä, joiden vanhemmat lomailevat tai joiden hoito on muulla tavoin järjestetty. Monet vanhemmat sen sijaan joutuvat palaamaan töihin, kun joulu on juhlittu. Idyllisissä kuvitelmissa lapset viihtyvät joulun jälkeen uusien lelujen ja pelien parissa pitkään, testaavat uusia askarteluvälineitä, ahmivat jouluna lahjaksi tulleita kirjoja ja ovat niin kiitollisia joulusta, etteivät muista edes kinata keskenään. Näin tapahtuu kuitenkin lähinnä saduissa.

Elämä kuitenkin jatkuu joulun jälkeen, ja paluu arkeen on väistämätöntä. Joulurauhan julistus unohtuu nopeasti. Joulun ajan jännitys saattaa purkautua kiukutteluna ja riitelynä. Tontuillakaan ei enää voi uhkailla, sillä tontutkin ansaitsevat lomansa ja viettävät todennäköisesti ansaittuja vapaitaan Korvatunturilla. Edessä saattaa siis olla joulun jälkeinen kriisi, kun lapset eivät taaskaan osaa käyttäytyä ja aikuisten on jälleen mentävä töihin.

Mielen Ihmeet -sivustolla vinkataan keinoista, joiden avulla paluu arkeen helpottuu. Nämä vinkit on suunnattu etenkin aikuisille:

  • Tee lista asioista, jotka haluat saavuttaa ja keskity niiden toteuttamiseen. Ole kärsivällinen ja sitkeä.
  • Pidä huolta itsestäsi syömällä terveellisesti, aloittamalla liikuntaharrastus tai esimerkiksi tekemällä hengitysharjoituksia.
  • Jos unirytmisi on joulun aikana muuttunut, pyri vähitellen muuttamaan unirytmisi normaaliksi ja opettele menemään ajoissa nukkumaan.
  • Pidä mielesi aktiivisena esimerkiksi lukemalla kirjoja tai vaikkapa aloittamalla uusi harrastus, kuten uuden kielen opiskelu.
  • Keskity positiiviseen, älä negatiiviseen. Et ole ainoa, jota tammikuun saapuminen masentaa. Ulkoile, elä tässä hetkessä ja arvosta kaikkea hyvää elämässäsi. Tee asioita, jotka tekevät sinut onnelliseksi.

Paluu arkeen voi helpottua, jos mukava tekeminen jatkuu vielä joulun jälkeenkin. Lempäälän Ideaparkissa joulun jälkeinen ahdistus helpottuu, sillä Ideapark tarjoilee monenlaista kivaa tekemistä ja tapahtumaaKulttuurikeskus PiiPoossa järjestetään joululomalla taideseikkailuita. Toimintaan voivat osallistua alle 7-vuotiaat lapset oman aikuisen kanssa ja yli 7-vuotiaat vanhempien vastuulla. PiiPoossa pääsee suttaamaan luvan kanssa, muovailemaan talven otuksia, testaamaan roolivaatteita ja osallistumaan muotinäytökseen sekä ratkomaan arvoituksia ja löytämään ratkaisuja PiiPoon mysteeriseikkailussa. Joulun välipäivinä Ideaparkissa alkavat myös alennusmyynnit. Jos jotakin jäi puuttumaan pukin pussista, se löytyy todennäköisesti Ideaparkista.

Teksti: Nanna

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *